Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

blowsterke

artsen nog huiverig om cannabis voor te schrijven

Recommended Posts

Utrecht, 22 april 2013

'Artsen nog huiverig om cannabis voor te schrijven'

 

Medicinale cannabis in kaart gebracht

Sinds ongeveer tien jaar kunnen artsen medicinale cannabis voorschrijven. Maar hoe vaak en aan bijvoorbeeld wie dit gebeurt, was nooit echt duidelijk. De Utrechtse farmaco-epidemioloog Rob Heerdink besloot dit samen met zijn Leidse collega Arno Hazekamp in kaart te brengen. ‘De verspreiding is al tien jaar stabiel, dus kennelijk zijn de patiënten tevreden.’

 

In 2001 startte toenmalig minister van Volksgezondheid Els Borst het Bureau Medicinale Cannabis, dat de overheid volgens internationale wetgeving de mogelijkheid geeft om cannabis te produceren en distribueren voor medicinaal gebruik. Twee jaar later werd de eerste cannabis legaal verbouwd en voorgeschreven. Dat gebeurt nu al zo’n tien jaar, maar er is weinig zicht op de verspreiding en consumptie, vertelt Rob Heerdink, farmaco-epidemioloog aan de Universiteit Utrecht. Samen met farmaceutisch onderzoeker Arno Hazekamp van Universiteit leiden besloot Heerdink daarom een retrospectieve studie te beginnen naar de verspreiding en consumptie van de cannabis.

 

Zes tot zeven porties

‘Meestal gebruiken de patiënten een verdamper of zetten er thee van’, vertelt Heerdink. ‘Roken wordt eigenlijk niet gedaan, dat is tenslotte slecht voor de gezondheid.’ Uit het onderzoek blijkt dat een patiënt gemiddeld zo’n 0,7 gram cannabis per dag gebruikt, met een gemiddelde duur van ongeveer 250 dagen. Die 0,7 gram cannabis wordt vaak verdeeld over meerdere porties per dag.

 

5000 patiënten

Het totaal aantal geregistreerde patiënten in Nederland dat medicinale cannabis gebruikt of heeft gebruikt, is iets meer dan vijfduizend. Op basis van de medicatie die naast de cannabis werd gebruikt, kunnen we ook iets zeggen over de aandoeningen waar deze patiënten mee kampen, stelt Arno Hazekamp. Volgens de studie resultaten gebruikt bijvoorbeeld meer dan de helft van de patiënten (53%) naast cannabis ook enige vorm van pijnmedicatie. ‘In de praktijk gaat het meestal om chronische pijn van neurogene aard, maar ook om bijvoorbeeld MS, kanker of aids. De cannabis verlicht de pijn, bevordert de eetlust, vermindert misselijkheid, en patiënten slapen er beter door.’

 

Stabiel

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het gebruik de afgelopen tien jaar stabiel is gebleven. Hazekamp denkt dat dit komt omdat medicinale cannabis momenteel vooral als laatste redmiddel wordt voorgeschreven. ‘Eigenlijk alleen wanneer patiënten chronisch en langdurig ziek zijn, en nadat gangbare medicijnen vaak uitputtend zijn geprobeerd. Je houdt op die manier maar een relatief klein groepje patiënten over, waarvan er ook nog een aantal overlijden of naar het ziekenhuis gaan en dus buiten de onderzochte patiëntengroep vallen. Bovendien zijn artsen nog huiverig om het voor te schrijven. Onbekend maakt tenslotte nog steeds een beetje onbemind. Veel mensen hebben nog het beeld van ‘de blowende hippie’ in hun hoofd, ook al gaat het om medicinaal gebruik.’

 

Coffeeshop

Hoewel Heerdink en Hazekamp hun studie hebben gericht op de ruim vijfduizend geregistreerde patiënten, is het niet zeker of dat ook het aantal Nederlandse patiënten is dat cannabis gebruikt als medicijn. 'Waarschijnlijk ligt dat aantal hoger’, zegt Heerdink. ‘Er zijn natuurlijk ook patiënten die naar de coffeeshop gaan, of wellicht zelf telen. Maar de cannabis die je zo verkrijgt is van wisselende kwaliteit. 'De medicinale cannabis die wordt verstrekt door apotheken is veel betrouwbaarder.'

 

Legale kwekerij

Bedrocan BV is het bedrijf dat medicinale cannabis verbouwt en verstrekt. Het is de enige legale kwekerij in Europa. Hoewel het een zelfstandig bedrijf is, moet het de hele oogst afstaan aan de overheid. Vanuit daar wordt het verspreid naar Nederlandse apotheken, maar ook naar universiteiten, voor onderzoek, of naar patiënten in het buitenland. ‘Hoewel de hoeveelheid cannabis die wordt voorgeschreven stabiel is gebleven, is de productie van Bedrocan enorm toegenomen’, vertelt Hazekamp. ‘De jaarlijkse productie neemt de laatste tijd met dertig tot veertig procent toe. Dit heeft voornamelijk te maken met de groeiende export en een toename van wetenschappelijk onderzoek.’

 

Een opstapje

De resultaten die uit het onderzoek voortkomen zijn constant. Het laat zien dat het medicinaal cannabisgebruik vrijwel direct na de invoering gestabiliseerd is tot zo’n duizend geregistreerde gebruikers per jaar; in totaal over de periode 2003-2010 iets meer dan vijfduizend gebruikers. Het onderzoek vormt een opstapje naar verder onderzoek, zegt Heerdink. Hazekamp vult aan: ‘We hebben nu de ene kant bekeken. Vanuit de data konden we zien hoe de cannabis verspreid en voorgeschreven wordt. Ons doel is nu om de andere kant, die van de patiënt, in kaart te brengen. Waarvoor heeft de patiënt het gebruikt, en hoe is dat nou eigenlijk bevallen?’

 

Meer informatie

 

Dr. Rob Heerdink, Farmaceutische Wetenschappen, faculteit Bètawetenschappen, E.R.Heerdink@uu.nl, 06 20 28 36 16

Dr. Arno Hazekamp, Universiteit Leiden, ahazekamp@rocketmail.com, 06 28 55 36 09

Voor overige vragen: Tom de Kievith, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, t.dekievith@uu.nl, 06 13 66 14 38.

De publicatie ‘The prevalence and incidence of medicinal cannabis on prescription in The Netherlands’ verscheen woensdag 17 april online op de website van het European Journal of Clinical Pharmacology.

 

Bron http://pers.uu.nl/medicinale-cannabis-in-kaart-gebracht

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals de titel al zegt.

 

Heb het zelf aan den lijve ondervonden.

 

Hier in Tilburg, weten de specialisten op de pijnpoli, reumatologie, longafdeling, 70% vd huisartsen, niks over het gebruik van medicinale cannabis, dus al helemaal niet hoe ze een recept uit kunnen schrijven.

Als je dus net in jou postcodegebied geen arts hebt die er verstand van heeft, kan je het wel vergeten.

 

Ik moet nu dus naar Amsterdam om een recept uit te laten schrijven, zodat de artsen het hier over kunnen nemen ;)

 

Belachelijke situaties hier in Nederland. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 jaar na invoering van medicinale cannabis, ja.

 

En wat betreft de huisartsen, mogen daar best extra in geschoold worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eej als je de mens echt wilt dienen, vergoed je via het ziekenfonds die mensen z'n medicijn, zorg je dat mensen die er behoefte aan hebben (verwijzing dokter moet voldoende zijn) legaal wiet mogen kopen/roken/bijhebben, en nog iets.. maarja OPROTTEN met het beleid wat ervoor zorgt dat mensen ONNODIG lijden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito
De medicinale cannabis die wordt verstrekt door apotheken is veel betrouwbaarder.

 

in het aangeven van de hoeveelheid Becquerel ;) ff je geigerteller erbij houden :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik wil derhalve absoluut geen Bedrocan.

Maar de hele plant biologisch gekweekt, het liefst buiten.

Onbespoten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kan toch haast niet anders dan dat de gemeentewiet ook op die manier behandeld zal moeten worden? als dat niet hoeft, waarom moet bedrocan het dan wel.

 

(losvanalles) gemeentewiet.. ik denk dat het geen succes word.

Edited by amnees

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.voc-nederland.org/2013/04/canna...ee-jaar-legaal/

 

Cannabis Culture Award winnaar Frits Bolkestein: beleid wankelt, cannabis binnen twee jaar legaal

 

SHARE:

April 24th, 2013 | 18:10

Door webmaster

 

VVD-boegbeeld Frits Bolkestein schat dat het cannabisverbod nog zo’n twee jaar stand zal houden. “Het beleid wankelt”, aldus de winnaar van de Cannabis Culture Award 2013 bij de uitreikingsceremonie in Amsterdam. Ook het BNN-programma Spuiten & Slikken ontving een Cannabis Culture Award, die Tim Hofman in ontvangst nam. Exclusief (foto)verslag van een historische dag.

 

Uitreiking Cannabis Culture Awards 2013

 

Drie beeldbepalende politici van de VVD, het CDA en de PvdA stonden gisteren zij aan zij op het podium van de Cannabis Culture Awards in het sfeervolle Bethaniënklooster in het centrum van Amsterdam. De voormalige eurocommissaris en minister Frits Bolkestein, de voormalige minister president en minister van justitie Dries van Agt en voormalig minister en feministisch boegbeeld Hedy D’Ancona.

 

Een magisch moment en een duidelijke, eensgezinde boodschap: stop met de redeloze en steeds radelozere oorlog tegen de plant cannabis. Hef het verbod op en benut de bijna grenzeloze potentie van cannabis als duurzame grondstof, energieleverancier, medicijn en bron van inspiratie en ontspanning.

 

 

VVD-boegbeeld Frits Bolkestein spreekt zijn aanvaardingsspeech uit (© Gonzo media)

Natuurlijk, de kersverse winnaar Frits Bolkestein benadrukte in zijn speech dat hij absoluut tegenstander is van het consumeren van cannabis. Maar ook dat die opvatting niets te maken heeft met zijn pleidooi voor legalisering van cannabis. Het verbod werkt namelijk contraproductief, speelt criminelen in de kaart en zorgt voor extra, onnodige volksgezondheidsrisico’s.

 

Bolkestein ziet het huidige cannabisbeleid “wankelen”, zei hij in zijn aanvaardingsspeech. Hij vertelde de aanwezigen over de verzuchting die de Amsterdamse politiecommissaris Eric Nordholt ooit tegen hem deed: “Meneer Bolkestein, de politiek heeft van mijn dienders hasjhonden gemaakt. Wij hebben wel wat beters te doen.” Sindsdien zijn nog veel meer agenten veranderd in hasjhonden: de jacht op plantjes en de voortdurende controle van coffeeshops slurpt naar schatting de helft van de totale capaciteit van politie en justitie op.

 

Dat is een schandaal. Zoals het ook een schandaal is dat nauwelijks enig serieus medium aanwezig was bij de uitreiking van de Cannabis Culture Awards.

 

 

Bolkestein, Spuiten & Slikken presentator Tim Hofman en Ben Dronkers (© Gonzo media)Bedrocan

Ben Dronkers, initiatiefnemer van de prijs en oprichter van het Hash, Marijuana & Hemp Museum, Sensi Seeds en Hempflax, is het na ruim dertig jaar gewend geraakt: voor het serieuze, inhoudelijke verhaal hebben de meeste media geen enkele interesse.

 

 

 

.......

 

 

 

 

Hoop dat dit een beetje sneller gaat als 2 jaar of ben ik nu ongeduldig

Share this post


Link to post
Share on other sites
maarja OPROTTEN met het beleid wat ervoor zorgt dat mensen ONNODIG lijden.

Maar daar valt helaas het meeste aan te verdienen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sinds ikmetde bedrocan gestopt ben en alleen nog maar eigen groente rook heb ik geen hoestbuien meer en geen slijmvorming in de ochtend...

minerale voeding en gammastraling kan niet de bedoeling zijn van een medicijn.....

dus zolang ik nog kan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je roen niet zolang je nog kan. Je hebt er gewoon recht op.

 

Ik weiger gegammastraalde wiet, ik hoef die van de overheid niet.

 

Willen ze je straks ook nog gaan bestralen.

 

http://web.archive.org/web/20081001171010/...20Nederland.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Is irradiation safe?

Russo’s BJP paper contains an assertion, tangential to his theme, that seems like a big story in and of itself: “Government-approved cannabis supplied to patients in national programs in the Netherlands and Canada is gammairradiated to sterilize coliform bacteria, but the safety of this technique for a smoked and inhaled product has never been specifically tested.” (Emphasis added by O’Shaughnessy’s.)

Russo cites studies showing that “Gamma-irradiation signifi cantly reduced linalool titres in fresh cilantro,and myrcene and linalool in orange juice.”In other words, getting zapped with gammarays may not only make plants unsafe to inhale, it can reduce their nutritional value.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je roen niet zolang je nog kan. Je hebt er gewoon recht op.

 

Ik weiger gegammastraalde wiet, ik hoef die van de overheid niet.

 

Willen ze je straks ook nog gaan bestralen.

 

http://web.archive.org/web/20081001171010/...20Nederland.pdf

 

Voedingsmiddelen, die gamma bestraald zijn, zijn niet radioactief. Gamma bestraling vindt plaats om (ziekte)kiemen en schimmels te doden. Het is gewoon een vorm van verduurzamen van voedsel, die geen schade aanricht aan de volksgezondheid.

Vergelijk deze straling maar met een rontgenfoto bij de tandarts: je loopt gewoon een kleine hoeveelheid straling op, maar je bent echt niet radioactief besmet.

Anders ligt dat bij kankerpatienten, bij wie radioactief jodium is ingebracht. Dat jodium is een permanente interne stralingsbron en die patienten zijn radioactief besmet. Vandaar dat ze in een geisoleerde ruimte liggen en geen bezoek aan bed is toegestaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xtreme het gaat meer om hetgeen wat ze door de straling vernielen, ook goede stoffen, die nodig zijn.

 

Is irradiation safe?

Russo’s BJP paper contains an assertion, tangential to his theme, that seems like a big story in and of itself: “Government-approved cannabis supplied to patients in national programs in the Netherlands and Canada is gammairradiated to sterilize coliform bacteria, but the safety of this technique for a smoked and inhaled product has never been specifically tested.” (Emphasis added by O’Shaughnessy’s.)

Russo cites studies showing that “Gamma-irradiation signifi cantly reduced linalool titres in fresh cilantro,and myrcene and linalool in orange juice.”In other words, getting zapped with gammarays may not only make plants unsafe to inhale, it can reduce their nutritional value.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito
Voedingsmiddelen, die gamma bestraald zijn, zijn niet radioactief. Gamma bestraling vindt plaats om (ziekte)kiemen en schimmels te doden. Het is gewoon een vorm van verduurzamen van voedsel, die geen schade aanricht aan de volksgezondheid.

Voedingsmiddelen worden biologisch dood gemaakt maw net als wat Blowsterke zegt ook belangrijke voedingsstoffen worden vernietigd.Viceversa met de magnetron dat wel op een andere wijze werkt, maar waar ook de fytonutrienten worden vernietigd.BTW mycotoxines worden niet vernietigd door gammastraling & gek genoeg monograaf opgesteld door het RIVM vermeldt niks over maximale gehalte aan mycotoxines.Neem je die van Health Canada, klik

Share this post


Link to post
Share on other sites
het gaat meer om hetgeen wat ze door de straling vernielen, ook goede stoffen, die nodig zijn.

 

 

precies...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bestraalde wiet is : NEP WIET

 

Niet het natuurlijke product wat het zou moeten zijn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ga ik richting Amsterdam.

Arts die er wel verstand van heeft.

En krijg ik eindelijk mijn recept.

Zodat ze het hier over kunnen nemen.

 

Laterzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

belachelijk dat het zo moet gaan , maar gelukkig krijg je nu wel waar je al lang voor bezig bent ;) :) :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie persinfo, Blowsterkte, thanks!

geeft de burger weer moed! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je wil geen Bedrocan.

Waarvoor is dat recept dan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-201...t-gebracht.html

 

Herziene versie van gisteren

 

Gebruik medicinale cannabis in kaart gebracht

Hoe vaak en aan wie schrijven artsen medicinale cannabis voor? De Leidse farmaceutisch onderzoeker Arno Hazekamp en de Utrechtse farmaco-epidemioloog Rob Heerdink zochten het uit. ‘De verspreiding is al tien jaar stabiel, dus kennelijk zijn de patiënten tevreden.’

 

Meerdere porties per dag

 

Sinds 2003 wordt cannabis voorgeschreven als geneesmiddel. ‘Meestal gebruiken de patiënten een verdamper of zetten er thee van’, vertelt Heerdink. ‘Roken gebeurt eigenlijk niet, dat is tenslotte slecht voor de gezondheid.’ Uit het onderzoek blijkt dat een patiënt gemiddeld zo’n 0,7 gram cannabis per dag gebruikt, met een gemiddelde duur van ongeveer 250 dagen. Die 0,7 gram cannabis wordt vaak verdeeld over meerdere porties per dag.

 

 

Naast andere medicatie

‘Op basis van de medicatie die naast cannabis werd gebruikt, kunnen we ook iets zeggen over de aandoeningen waar deze patiënten mee kampen’, stelt Hazekamp. Volgens de studieresultaten gebruikt bijvoorbeeld meer dan de helft van de patiënten (53%) naast cannabis ook enige vorm van pijnmedicatie. ‘In de praktijk gaat het meestal om chronische pijn van neurogene aard, maar ook om bijvoorbeeld MS, kanker of Aids. Cannabis verlicht de pijn, bevordert de eetlust, vermindert misselijkheid, en patiënten slapen er beter door.’

 

Stabiel

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik de afgelopen tien jaar stabiel is gebleven: zo’n duizend geregistreerde gebruikers per jaar. Hazekamp denkt dat dit komt doordat medicinale cannabis momenteel vooral als laatste redmiddel wordt voorgeschreven. ‘Eigenlijk alleen wanneer patiënten chronisch en langdurig ziek zijn, en nadat gangbare medicijnen vaak uitputtend zijn geprobeerd. Je houdt op die manier maar een relatief klein groepje patiënten over, waarvan er ook nog een aantal overlijden of naar het ziekenhuis gaan en dus buiten de onderzochte patiëntengroep vallen. Bovendien zijn artsen nog huiverig om cannabis voor te schrijven. Veel mensen hebben nog het beeld van de blowende hippie in hun hoofd.’

 

Waarschijnlijk meer gebruikers

Hoewel Heerdink en Hazekamp hun studie hebben gericht op de ruim 5000 geregistreerde patiënten, is het niet zeker of dat ook alle Nederlandse patiënten zijn die cannabis gebruiken als medicijn. 'Waarschijnlijk ligt dat aantal hoger’, zegt Heerdink. ‘Er zijn natuurlijk ook patiënten die naar de coffeeshop gaan, of wellicht zelf telen. Maar die cannabis is van wisselende kwaliteit. 'De medicinale cannabis die apotheken verstrekken is veel betrouwbaarder.'

 

Een opstapje

Het onderzoek vormt een opstapje naar verder onderzoek, zegt Heerdink. Hazekamp vult aan: ‘We hebben nu de ene kant bekeken. Vanuit de data konden we zien hoe de cannabis verspreid en voorgeschreven wordt. Ons doel is nu om de andere kant, die van de patiënt, in kaart te brengen. Waarvoor heeft de patiënt het gebruikt, en hoe is dat nou eigenlijk bevallen?’

 

(23 april 2013 - DS)

 

‘The prevalence and incidence of medicinal cannabis on prescription in The Netherlands’ verscheen woensdag 17 april online op de website van het European Journal of Clinical Pharmacology.

 

Fool on the Hill, heb nu ook recept van bedrocan gekregen, die ik ga proberen voor het slapen gaan. twee varianten.

 

gallery_6979_9442_71936.jpg

Een met het hoogste THC percentage en een met het hoogste CBD percentage.

 

Ik ga hier of olie of thee van maken.

 

En kijken of ik er voldoende effect mee bereik.

 

To be continued.

 

Dus dit is het recept voor het slapen gaan.

 

Voor overdag is in eigen beheer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Blowsterkte.

Krijg je iets vergoed van de verzekering, of moet je alles uit eigen zak betalen; zou ik niet echt eerlijk vinden trouwens voor mensen met chronische klachten wordt dat veel te duur!

ps, is dit niet een topic sticky waardig! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

De wiet van de apotheek is iid niet te betalen, ik moest voor 5 gr Bedrocan 57,95 betalen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...