Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

flamingo

Verzoek tot legale hennepteelt in Drachten

Recommended Posts

DRACHTEN - Deze week heeft het college van B&W van Smallingerland besloten om bij de minister van Veiligheid en Justitie een voorstel in te dienen voor het reguleren van de achterdeur van coffeeshops. Het college sluit hiermee min of meer aan bij een soortgelijk plan van de gemeente Leeuwarden. De bedoeling is kort gezegd om kleine hennepkwekerijen onder bepaalde voorwaarden te gaan gedogen.

 

In 1996 heeft de raad van Smallingerland een lokaal drugs- en coffeeshopbeleid aangenomen om een eind te maken aan de drugsoverlast in de gemeente. Dit beleid heeft in de afgelopen 15 jaar veel effect gehad op de lokale situatie rond veiligheid en gezondheid. Met name de straathandel en het aantal 'ondergrondse' dealadressen is sindsdien sterk afgenomen en er is meer zicht en grip gekomen op de situatie rond drugs in Smallingerland.

 

Een lastig punt is dat 'de voordeur' wordt gedoogd, maar de achterdeur niet is geregeld. Door criminaliteit en overlast van wietkwekerijen hebben politie en OM veel inzet gepleegd om dit te bestrijden. Daar treden ook averechtse effecten bij op: na 2006 zijn kleine, niet criminele kwekers opgerold of uit angst hiervoor gestopt, en is de 'achterdeur' steeds meer in de criminele sfeer terecht gekomen. Omdat dit in toenemende mate risico's oplevert voor de lokale gezondheids- en veiligheidssituatie heeft de raad het college opdracht gegeven hiervoor een plan uit te werken.

 

Het is voor Smallingerland interessant een eigen pilot in te dienen: In Drachten is inmiddels 15 jaar ervaring met twee coffeeshops. We werken al vanaf het begin goed samen met ondernemers die hebben aangetoond dat zij zich als verantwoordelijk ondernemer gedragen en goed te vertrouwen zijn. De lokale softdrugmarkt heeft een ruim verzorgingsgebied, maar is daarnaast heel overzichtelijk door het maximumstelsel voor twee coffeeshops.

 

De uitwerking van het plan kan pas beginnen als de minister en het OM daar groen licht voor geven.

 

Bron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is mooit om te horen. beter gaat heel nederland daarop in, en doen ze er ook egt een keer wat mee, in plaats van half werk te leveren of alles af te schuiven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is allemaal leuk en aardig maar ik vraag me af wat er nodig is om als gedoogde kweker onder dit beleid te vallen. En hoe er omgegaan wordt met kwekers die er niet onder vallen.

 

Toch een stap in de goede richting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als 30 % van alle gemeentes dit verzoek nou eens zou durven in te dienen...dan was dit gezeik al verder ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn voorkeur gaat eerder uit naar plaatselijke besturen die gemeentelijke plantages willen opzetten dan naar gemeentebesturen die actief art. 13b van de opiumwet toepassen.

Anderzijds kan het ook verkeerd uitpakken: als er eenmaal een gemeentelijke plantage is, worden de thuiskwekers wellicht als concurrenten aangemerkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi om te lezen . en nu een beter plan . kleine kwekerijen gedogen ;)

 

het gaat de goede kant op

een nieuwe docu

 

deel hem met zo veel mogelijk mensen !!!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...