Jump to content

sprufisch

Members
  • Content Count

    66
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutraal

About sprufisch

  • Rank
    dubbellid

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  1. Seek and Destroy dus...... geloof dat dat ze allemaal waren, maar vanavond krijgen m'n planten nog een grondige inspectie. Alles wat krioelt wordt afgemaakt!
  2. gegevens: heb 3 x powerplant op m'n dak staan, 8 1/2 week nu, grond enz. doet er nu even niet toe. Zojuist bij het watergeven trof ik onder één blad van één plant de volgende samenscholing aan: zie foto's hieronder. Het is dus een groepje van wormpjes, die zo te zien net met z'n allen besloten hadden uit hun eitjes te komen en te gaan rondzwerven, daar was ik net op tijd bij denk ik. De vinger van het blad waar ze onder zaten heb ik eraf gehaald en eens even nader bestudeerd: Een afzetting van ca. 100 extreem kleine eitjes, ronde, witte tot gele bolletjes van misschien 1/3 mm in doorsnede. Daar kwamen op het moment van ontdekking deze wormpjes uitgekropen, extreem klein: 1/6 mm breed, misschien 1,2 mm lang, met een zwart kopje. Ze bewogen zich echt op de manier van een rups voort. (van daglicht leken ze niet zo gediend, toen ik ze in de vensterbank legde om de foto's te nemen) Ze hebben wel wat weg van de de larven van de varenrouwmug waar Johan V last van had: zie topic Maar dat zijn ze toch niet helemaal. Wat moet ik hiermee aan? Grootschalige lucht- en grondoorlog aanvangen? Advies wordt zeer gewaardeerd.
  3. Nogmaals mijn dank Whazzup, door schade en schande wordt men wijs zullen we maar zeggen, is pas m'n eerste teeltje... Volgende keer de "eco" versie van hun product gebruiken of de grond van Plagron, die ziet er een stuk beter uit, als ik de site bekijk tenminste. Mijn planten (3x powerplant, volgens Whazzup) gaan overigens prima, hoewel ze het aan de warme kant hebben op het dak, met 15 uur lang direct zonlicht iedere dag. (heb de potten maar een rokje van wit plastic gegeven om de zon een beetje te reflecteren) Erg hoog zijn ze niet, maar vol wel, een gevolg van de vele wind vermoed ik. Verduisteren begin ik dit jaar trouwens nog niet aan, dat red ik tijdtechnisch gezien niet. Zodra de gallery weer werkt post ik nieuwe foto's.
  4. Goed detective werk Whazzup, ik had zelf natuurlijk ook wel eens kunnen googlen.... eens kijken of ik kan vinden waar dat spul nu precies uit bestaat....tot nog toe alleen pagina's met producten waar het inzit, zie de links alhier: http://www-saps.plantsci.cam.ac.uk/records/rec350.htm Die grond van asef komt iig uit Nederland
  5. Daar ben ik niet zo blij mee natuurlijk, Whazzup. heb liever puur natuur, biologisch enzovoort. Het is nu sowieso te laat om nog iets aan te doen, volgende keer beter dan denk ik. Hier de info m.b.t. m'n grond: Gekocht bij het tuincentrum: Potgrond van het merk "Asef", type "osmocote", met af fabriek deze toevoegingen, volgens de tekst op de zak: "n/p/k 14/16/18", en verder "magnesium 15-9-9+(3)" Er wordt beweerd dat de toegevoegde meststoffen genoeg zijn voor de eerste zes weken, daarna kan je zelf gaan bijvoeden. Zag er wel goed uit dacht ik toen ik het kocht, maar beter niet meer gebruiken dus?
  6. Mestkorrels dus? Gewoon laten liggen dan maar denk ik, misschien weer terug de grond in duwen. Echt oplossen doen ze niet in het water trouwens, dat had ik eigenlijk wel verwacht van mestkorrels. Evengoed bedankt allemaal
  7. Voedingsbolletjes? Zou het iets te maken hebben met de voorbemeste potgrond? Dacht niet dat dat er zo uit zou zien. En dat die dingen dan af en toe aan de oppervlakte verschijnen? Ik weet niet hoor....... Misschien moet ik ook eens een webcam op m'n planten gaan zetten, dan kan ik zien wie die mysterieuze cadeautjes komt afleveren. de potgrond was splinternieuw trouwens...
  8. Ben ten eerste heel blij dat het forum weer online is, het is toch wel een zeer vetrouwde steun en toeverlaat voor me geworden de laatste tijd. Dan even dit: Sinds het zo warm, en dat is alweer een hele tijd inmiddels, vind ik kleine, groen/gele "bolletjes" bovenop de aarde in m'n potten. Ze variëren in diameter van 1 tot 4 mm en in kleur van dofgeel tot dofgroen, zie de foto hieronder. Let ook op het enkele felblauwe exemplaar. De bolletjes zijn ongetwijfeld van organische afkomst, als ik ze openknijp zit er niets anders in dan een melkachtig wit vocht. Voor de zekerheid haal ik ze altijd weg. Ik vind ze vrijwel iedere dag, het is me een raadsel hoe ze er komen, ik verdenk een insect ervan, hoewel die in geen velden of wegen te bekennen zijn. (ik heb vrijwel geen last van ongedierte, omdat ik erg hoog boven de grond, ca 25 m, m'n planten heb staan) Een enkel lieveheersbeestje neem ik nog wel eens waar, en die is uiteraard van harte welkom. Ze doen me een beetje denken aan de bolletjes die sommige wespensoorten onder (eiken)bladeren hangen en hun eieren in leggen. Maar ook wespen heb ik nog nooit waargenomen. Wie durft een uitspraak te doen??
  9. Kijk eens aan, daar kunnen we wat mee. Kalk heb ik nog niet toegevoegd, ik heb zelfs nog helemaal niets toegevoegd behalve het water uit de kraan. (regenwater hebben ze overigens ook redelijk wat gehad). Ik ga maar eens een test set regelen dan, en dan zien we weer verder. De grond is trouwens van het merk "Asef", type "osmocote", met deze toevoeging: n/p/k 14/16/18, en verder "magnesium 15-9-9+(3)", zo staat er op de zak. bedankt mad scientist voor de uitgebreide reply.
  10. Heb het TVM topic bestudeerd ja, zie toch wel overeenkomsten eigenlijk, maar kan idd niet alles verklaren. Ben benieuwd naar die foto's.
  11. bedankt voor de snelle reacties stijlloos, stumper en koosj. het wordt dus eerder tijd om de ph te gaan meten en bij te sturen begrijp ik? Mozaïekvirus kan ik dus vrijwel uitsluiten? Dan moet ik maar eens naar het tuincentrum om wat ph meetspul te gaan halen. Enige aanbevelingen in deze? Is er een goed topic over. Nogmaals bedankt, groeten, Sprufisch. @ whazzup: toch wel TVM? plus problemen met voeding en/of ph? pfff....er is werk aan de winkel. zal eens in je gallery kijken naar de foto's dan, even vergelijken.
  12. Waarschijnlijk heb ik een gevalletje van Mozaïekvirus, maar eerst even het lijstje afwerken: Soortje: waarschijnlijk Powerplant, volgens Whazzup in dit topic: http://www.wietforum.nl/index.php?showtopic=16747 Stek of Zaaiing: stek Aantal weken oud: 4 1/2 week, sinds ik de stekjes kreeg Medium: ze staan in potgrond (ph bij aanvang 5,0-6,5), waar af fabriek voeding inzit voor de eerste weken: n/p/k 14/16/18 sinds die tijd nog geen voeding in het water gedaan. Meet je de pH: neen Zo ja wat is de pH:-- EC: meet ik ook niet Veel water gegeven of weinig: in het begin wat veel, zit nu op een goede hoeveelheid Andere bijzonderheden: geen verdere problemen gehad, planten groeien goed en zijn mooi vol en compact. Goed, vorige week zag ik tot mijn afgrijzen bij alle drie mijn planten misvormde bladeren, bruine plekken op de bladeren, gaatjes in de bladeren en gedraaide bladpunten verschijnen. De symptomen kwamen bij alledrie de planten op hetzelfde moment, zijn even hevig en mijns inziens gevolg van hetzelfde probleem. De problemen komen zowel bij nieuwe blaadjes als bij de oudere voor. De jonge bladeren lijken over de lengte te verschrompelen, de oude krijgen bruine plekken, gaan bobbelen of er vallen zelfs gaatjes in, zie onderstaande foto's. Beestje zijn niet tevinden op de planten Na wat zoeken op het forum lijkt het erg veel op het Mozaïekvirus, ook las ik dat het virus bij deze soort (powerplant) veel voorkomt, door te lang doorfokken van het ras. Graag zou ik zekerheid hebben, immers, aan het virus is niets te doen, maar mocht het iets anders zijn dan kan ik eventueel wel ingrijpen. Mocht het idd het virus zijn, gewoon door laten groeien? Ik ben niet van plan om nu nog een nieuwe buitenkweek te beginnen, dat zou uiteraard ook echt te laat zijn nu. Bij voorbaat mijn dank.
  13. Misschien een hele domme vraag, maar hoe maak ik m'n eigen fotogallery aan hier op het forum? Heb me sufgezocht, maar een button o.i.d. heb ik niet kunnen vinden. alvast bedankt
  14. Bedankt voor de reacties MS en Whazzup Toppen ga ik zeker doen dan, daar zet ik me vanavond, als het wat afgekoeld is, maar eens aan. Dat verduisteren weet ik nog niet, lijkt me nogal een klus, zeker op dat dak. Zal eens wat topics nalezen wat dat betreft.
×
×
  • Create New...