Jump to content

whazzup

Full member
  • Content Count

    25,687
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Posts posted by whazzup


  1. Ook voor mij kwam het nieuws als een schok gisterenavond. Ik ben onlangs nog bij Dirk op bezoek geweest, hij woonde tenslotte vlak bij me.

     

    Dirk was altijd een inspiratie. Ondanks alle problemen (de Plantage moest nog niet zo lang geleden dicht) was hij altijd goedgeluimd en positief. Altijd bereid om een ander te helpen met raad en daad.

     

    We zullen je heel erg missen Dirk!

    • Like 5

  2. Hmm... Gezien het aantal reacties lijkt het daar wel op. Daarnaast is de weervoorspelling belabberd. Het lijkt me verstandig om niet te gaan zitten afzien in een koud nat park. Laten we de weersvoorspelling eens in de gaten houden en kijken wat september ons brengt. Helaas ben ik de meeste weekenden in september zelf niet in Nederland.

    post-5211-0-62884600-1408102519_thumb.jpg


  3. Geinig om al die grafieken te zien. Ook allemaal hele andere data erin.

     

    Zwemvis, misschien had je het al ergens aangegeven, maar ik kan het zo snel niet vinden. Waarom gaat de rlv bij jou zo scherp omlaag rond de dag/nacht overgang? Met een ontvochtiger ofzo? Of gebeurt dat spontaan?

    Planten verdampen wellicht niet meer? Substraat droger? Preventief naar beneden halen om geen piek te krijgen? Magic? :)


  4. Als in een gesloten ruimte geen ontvochtiging wordt toegepast dan zal de lv toenemen, met als gevolg een lager hoger dauwpunt.

    Condens ontstaat alleen als het dauwpunt daalt stijgt, want de planttemleratuur wordt niet lager dan in de nacht.

    Kan iemand met de rlv en temperaturen uit de grafiek het verloop van het dauwpunt inzichtelijk maken?

    Lol ja dat bedoelde ik. Hoe meer vocht in de lucht des the hoger de temperatuur dat het al condenseert. In jouw gegevens liggen die temperaturen ver uit elkaar. Je ruimtetemperatuur zakt niet onder de 21 graden dus ik verwacht dat je gewastemperatuur ook niet veel lager is in de nacht. Dan moet de planttemperatuur toch wel flink lang laag blijven om daar condensatie door te krijgen.


  5. Ook op potgrond is je ph belangrijk. Meter altijd ijken voor gebruik, je-weet-wel nooit hoe lang hij in de winkel heeft gelegen. Niet voor niks zijn er protocollen om je grond ph te meten. Het is wel veel vergefelijker medium uiteraard dan een inert medium.


  6. Mogelijk ook van invloed: wanneer geef je water? Zelf doe ik dat nadat de lampen aan zijn, ongeveer een half uur daarna, als de plant op gang is gekomen. Ik geef nooit water voor het licht uitgaat, mijn substraat is in de nacht redelijk droog.

     

    Het dauwpunt gaat dus omhoog, wat logisch is, je stopt meer vocht in de lucht, maar wel grappig om te zien dat het aan de eind van de lichtcyclus het hoogste is. Dat komt dan weer waarschijnlijk omdat alles uit dezelfde kamer komt?


  7. Als je bij blokker een koeler ziet onder de 120 euro is het geen airco maar een verdampingskoeler inderdaad. Werkt prima voor een kleine ruimte. Omdat je koelt hoef je ook iets minder te ventileren. Einde van de zomer zijn ze vaak heel goedkoop.

     

    Heb er zelf ooit eentje gemaakt a la overgrow: grote plastic bak met deksel, iedere kant een flens hoog, laag water onderin en een aantal stroken filterpapier erin zodat het water wordt opgezogen en de lucht erlangs gaat. Daar ging echt wel een flink aantal liters water de lucht in per dag. Met een pompje of vernevelaar gaat het nog sneller. Leuk zelfbouw project :)


  8. Goed, we zijn er in ieder geval wel van overtuigd dat guttatie een probleem kan zijn. Er komt overigens geen gewoon water uit de plant lopen maar meer een soort dik sap. Op laten drogen heeft denk ik niet zo ontzettend veel zin, voorkomen lijkt me veel verstandiger. Ik ben het regelmatig in toppen tegengekomen, sommige zijn er gewoon kleverig van. Ik denk dat heel veel mensen het wel eens gezien hebben maar nooit echt herkend: je ziet wel eens spoortjes van een vloeistof over je bladeren. Kleverig meestal. Dat is echt geen druipende thc hoor :D

     

    Als in een gesloten ruimte geen ontvochtiging wordt toegepast dan zal de lv toenemen, met als gevolg een lager dauwpunt. Dat is dan een mogelijk probleem. Met een traditionele in/uit zal je er niet zoveel last van hebben tenzij je je lucht recht van buiten aanzuigt.

     

    Condens ontstaat alleen als het dauwpunt daalt, want de planttemleratuur wordt niet lager dan in de nacht. Dus als de lv hetzelfde blijft, dan blijft het dauwpunt ook hetzelfde. Kan iemand met de rlv en temperaturen uit de grafiek het verloop van het dauwpunt inzichtelijk maken? Degene die de data heeft bijvoorbeeld? Als het dauwpunt ommhoog gaat betekent dat meer vocht in de ruimte komt (en kans op condensatie bij een hogere temperatuur).

     

    Dat dat een risico is dat begrijp ik. Gewoon ontvochtiging dan toch?


  9. Ik weet niet of het een probleem is maar je voorkomt het wel met een zonsopkomst, en die hoeft helemaal niet zo heel lang te zijn. Je ziet dat ongeveer 15 minuten voldoende is. De planten reageren best snel.

     

    Je ziet ook dat met het stijgen van de temperatuur de rlv terugloopt, gelijk met de temperatuurstijging in de ruimte.


  10. Hier kan ik me niet in vinden en de flir camera ook niet. Maar dat houdt de discussie leuk. Of een ruimte en/of plant binnen een kwartiertje is opgewarmt is ook per geval anders. Ik beweer niet dat natslaan de hoofdoorzaak van rot is, maar het teld zeker bij (semi) gesloten ruimtes flink mee.

    Kun je me laten zien hoe het temperatuurverhoging van het gewas verloopt ten opzichte van de ruimtetemperatuur? Dat het bij een gesloten ruimte wellicht anders verloopt kan ik me wel wat bij voorstellen maar ik kan met niet voorstellen dat het microklimaat rond de plant verantwoordelijk is voor het natslaan van de plant. En de rlv daalt bij het oplopen van de temperatuur. Die gaat in een gesloten ruimte natuurlijk omhoog door verdamping, en onvoldoende ontvlochten zou tot problemen kunnen leiden naar mijn gevoel. Maar daar heb je toch juist je klimaatcontrole voor ingericht? In een "normale" ruimte ververs je je lucht vele malen per uur en heeft de rlv geen kans om op te lopen als de inkomende lucht niet te hoog verzadigd is. Maar dan nog warm je die lucht op in de ruimte waardoor de rlv daalt. In ieder geval een interessante discussie.

     

    Waarom rot de ene plant wel en de andere niet? Dat heb je zelfs bij identieke klonen. Het kan zijn door een andere worteldruk, een zwakkere plant, sterkere celwanden ben ik het ook mee eens, verschil in ec van het medium en daardoor een hogere worteldruk, een plant die vlak voor een koude luchtinvoer staat, het kan denk ik veel oorzaken hebben. Ik heb wel gemerkt in praktijk dat kwekers die aan het eind van hun cyclus de temperatuur constant houden of alleen al het licht geleidelijk dimmen aan het eind van de cyclus er veel minder last van hebben.

     


  11. Plant staat te verdampen en plots gaat het licht uit en daalt de temperatuur. Lv en Rlv schiet omhoog, en die lv is zo snel niet uit je toppen in de nacht zonder warmte of ontvochtiging. Daarnaast wat racker al aanhaalde, guttatie. Ik heb dat al meerdere malen geconstateerd. Remedie is simpel: licht langzaam uit en naverwarmen, zorgen dat je planten niet te nat staan aan het eind van de cyclus, je ec niet te hoog is, je substraat niet te warm is (!) kortom probeer die hoge lv te voorkomen en guttatie te voorkomen.

    • Like 1

  12. Kom doe eens normaal. Niet meteen de beste eerste post om op een hobbyforum binnen te komen. Ik ben jan en wil 3x63 ampère aansluiten in mijn huis. Mag ik je wijzen op het vriendelijke verzoek dat we je hebben toegezonden om je eerst voor te stellen? Op een forum participeer je, lees je en ZOEK je een antwoord voor je vraag in een fout topic stelt!

     

    Klik eens op de link bovenin ieder forum: http://www.wietforum.nl/forum-94/announcement-12-nieuwe-leden-lees-dit-eerst/

    • Like 1

  13. Mag ik jullie er alsjeblieft op wijzen dat het verzenden van samples via het forum ook niet is toegestaan, zelfs niet om te laten testen. Als je het wilt laten testen door iemand dient dit buiten het forum om plaats te vinden, en wil ik geen "ik heb woefje een sample gestuurd" zien op het forum. Solliciteren naar en aanbieden van tests kan helaas echt niet.

     

    Wat kan er dan wel zul je vragen? Wel, soms verschijnt er plotseling op mysterieuze wijze een sample bij iemand. Op het forum snappen we er niks van. Hoe komt dat sampletje nou plots daar terecht? Ik zoek topics af naar geheimtaal of hints en lees zelfs alle pbs van 6 maanden forum door. Ik stel strikvragen in het topic, hint en raad, maar het blijft een raadsel. Uitgeput geef ik het na 48 uur ononderbroken zoeken op. We gaan het ook nooit snappen ook. Belangrijkste is echter wel dat het ergens is terechtgekomen en getest. Ik heb alle vertrouwen in de cannalytics test, dit soort producten valt recht door de mand. Alleen geen enkele transactie via het forum graag, zelfs geen pm verzoek! Vraag iemand om zijn email adres of messenger adres als je iets buiten het forum om wilt vragen. Wij kunnen en mogen dit niet faciliteren.

     

    Voordeel is alleen dat je niet veroordeeld kan worden bij het in bezit hebben van deze bijzondere olie ;)

     


  14. Lol nee zit met een stukke rug in een heet bad :D

     

    Je hebt het dus over het microclimaat rond de plant, waarde lv door de verdamping van de plant altijd hoger is. Maar binnen een kwartiertje als de plant is opgewarmd is dat probleem verholpen en je toppen zijn juist de warmste plaatsen in je ruimte. Volgens die theorie zou door dit effect juist onder in je plant een probleem moeten ontstaan. Bij teveel ventileren verstoor je dit te veel en gaat de plant overmatig verdampen, bij te weinig is de lv vlak bij de plant zo hoog dat hij moeilijk kan verdampen.

     

    Dan over de verdamping van de plant: de fotosynthese en sapstromen komen al vrij snel op gang, maar ik betwijfel of ze de warmte van de ruimte voor zijn. Ook even er vanuit gaande dat de circulatieventilatoren aan staan en de plant nog weinig verdampt als het licht aan gaat (waarom zou hij, hij is nog koel en zijn processen aan het opstarten) lijkt het mij dat dit niet zo'n enorme lv piek tot gevolg zal hebben. We hebben ook nog eens positieve convectie, de plant neemt juist warmte op. Hij zal dus geleidelijk warm worden en die temperatuur ijlt uiteraard na op die van de ruimte.

     

    Natslaan zul je in een tent trouwens nooit last van krijgen, dat is meer een probleem als het koud is in de kas en de ramen moeten open. Ze verwarmen de planten juist om natslaan te voorkomen, die wordt veroorzaakt door vochtiger lucht die binnenvalt.

     

    Een kort moment van mogelijke hoge rlv om de plant lijkt me ook niet erg aannemelijk als een probleem voor infecties. De plant warmt immers redelijk snel op. Vocht aan het einde van de lichtcyclus is in mijn ogen een veel belangrijker probleem. Dat los je 's nacht alleen maar op met naverwarmen en een "zonsondergang". De Gavita controller ondersteunt ook zonsopkomst en -ondergang.

     

    Overigens kan ook een gewas dat warmer is dan de omgeving nog steeds verdampen maar dat is een andere discussie ;)

     

    Botrytis en andere schimmels vinden suikers en vochtigheid maar wat lekker. Kijk maar eens wat er af en toe aan Guttatie in je toppen ontstaat. Net of er een druppeltje suikerwater in je top hangt. Ik vermoed dat daar ook een hoop onzinverhalen van wiet bespoten met suiker vandaan komt trouwens.

     

    Maar nogmaals, volgens mij ontstaan de meeste problemen juist 's nachts nadat het licht uitgaat.


  15. Nou snap ik het ook niet meer hoor. De rlv gast juist naar beneden als je de de temperatuur opschroeft, maar het dauwpunt verandert niet. Waarom zou de absolute luchtvochtigheid in je ruimte nou plotseling oplopen als je het licht aan doet? Omdat je planten gaan verdampen om zich te koelen? Kom nou!

     

    Dus de lv bij de koele plant is nog steeds hetzelfde als het licht aangaat, dat heeft volgens mij nooit het gevolg dat het water op de plant zal neerslaan.

     

    Wanneer zou water condenseren als dauw op je plant: dat is als de lucht rond de plant verzadigd is met water en dus het dauwpunt heeft bereikt. Als de lucht in de donkere periode het dauwpunt niet bereikt zal die zeker als het licht aangaat deze niet bereiken, nu warm je de lucht én de planten juist op. Koude lucht is eerder verzadigd dan warme lucht, vandaar dat water neerslaat op koude voorwerpen.

     

    Nou schiet maar eens racker :)

     

    Guttatie ben ik volledig met je eens trouwens! Maar dat heb je meestal niet als het licht aangaat toch? Dat ontstaat volgens bij een hoge worteldruk, waardoor de celspanning toeneemt. Dat krijg je ook als de huidmondjes sluiten en de plant niet meer verdampt. Warm substraat kan daar ook de oorzaak zijn.


  16. Als je op special mix kweekt of op welke andere potgrond uit veen dan kweek je niet op aarde. Veen buffert voeding maar behalve organische massa is het verder niet veel. Veen (en vrijwel alle andere substraten) kun je prima spoelen. Veensubstraat wordt in de tuinbouw ook met 25-30% drain bewaterd, dat is ook spoelen in principe.

     

    Randvoorwaarde is echter dat je plant zo groot is dat die de pot in een paar dagen weer droog heeft.

    • Like 1
×
×
  • Create New...