Jump to content

X-Travert

Members
 • Content Count

  117
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by X-Travert

 1. Veel lof wordt me toegezwaaid: 49 likes op 115 posts. Maar leuk vind ik het..........................................................toch! Ik bezig invulling te geven aan mijn voornemens. De enige die weet of ik die deel, ben ik.
 2. En ik koop mijn scheermesjes bij de Lidl, want die Gilettes vind ik veel te duur. "Ons Zeeuwen bin zuunig".
 3. Waarom is tien tot de macht nul een? Hierover heb ik heel lang na moeten denken. Uit eindelijk begreep ik dat en daarna gaan er poorten open! Vandaar dat ik elke dag voor mijn scheerspiegel sta en daarbij denk: ik weet niks.
 4. Ik ben geruime tijd weggeweest, enige tijd heb ik samen met mijn vrouw in het verre België gewoond. Dat raad ik een ieder aan: als je geen zin hebt om te koken, hebben ze aldaar bij Carrefour best wel goede kant en klare maaltijden. Onder mijn eerdere naam heb ik getracht opnieuw in te loggen en dat lukte niet. Daarom heb ik via een ander IP-adres me weer toegang verschaft tot dit forum. Naar mijn oordeel heb ik niemand hiermee schade berokkend. Ik was niet "geband". Wel ben ik thans op het gebied van cobs en led-strips veel wijzer geworden: daartoe bedank ik velen maar in het bijzonder @Wietefras @Macerror: ik heb nog wel een aantal foto's van mijn buitenteelt. Als ik je daarmee kan gerieven: ik zet ze met alle liefde op dit forum. Zelf krijg ik geen erectie van een paar wietplanten in volle bloei. Morgen of overmorgen wellicht ga ik daar invulling aan geven. De toegevoegde waarde hiervan ontgaat me overigens. @cannariedacht dat we matties waren. Dat denk ik nog steeds. Sans rancune, n' est ce pas.
 5. Een tandarts kan nog zo aardig zijn, maar op het moment dat hij bij mij een wortelkanaalbehandeling verricht, vind ik hem beslist niet de meest sympathieke man. Als een bedrijf op omvallen staat dan moet er soms noodgedwongen afgeslankt worden. Als daarbij 20 % van het personeel moet worden weggesaneerd, zodat de overige 80 % zijn werk houdt, dan is die ingreep pijnlijk maar noodzakelijk. Bij een afslankingsoperatie komen heel wat zaken aan de orde: welke activiteiten zijn wel rendabel, kunnen er onrendabele activiteiten inclusief personeel worden overgedragen, komt er een studiebudget voor de afvloeiers, komt er begeleiding bij sollicitaties, is er een ontslagvergoeding. Het is echt niet zo dat boventallig personeel een schop onder de kont krijgt: er moet nog altijd een sociaal plan aan ten grondslag liggen.
 6. Een ieder wil oud worden, maar niemand wil oud zijn.
 7. Die ga ik absoluut onthouden en gebruiken. Gewoon eens lekker de knuppel in het hoenderhok gooien bij een serieuze discussie.
 8. Onze dochter is meer geïnteresseerd in consumeren dan produceren. Omdat onze kat verzorging nodig heeft, komt ze bij onze afwezigheid dagelijks en kan ze dus ook bewateren. Zonder de dagelijkse verzorging van de kat zou ze er een plens water over de planten gooien en er een week verder niet naar omkijken. Bovendien zou onze dochter hier niet aardig worden gevonden: ze is een soort bedrijvendokter die ingehuurd wordt om een bedrijf door te lichten op kostenbeheersing en om boventallig personeel naar het uitkeringscircuit te sturen. Daarnaast is ze veel te oud voor dit forum: ze is inmiddels 37 jaar.
 9. Jehova's hebben een orgaan genaamd de Wachttoren. Bij het Leger des Heils heet dat "de Strijdkreet". Toen een Heilsoldaat mij vroeg of ik een Strijdkreet wilde kopen zei ik: "laat maar horen".
 10. In die provincies zijn enclaves waar de Gereformeerde Gemeente en andere confessionele groeperingen de overhand hebben. Op provinciaal niveau hebben die partijen wel invloed, maar geen meerderheid.
 11. Dat klopt helemaal, mits ik dagelijks thuis zou zijn. We hebben een vakantiewoning in België, waar we regelmatig verblijven en waar ik ook kan werken. Een deel van mijn zakelijke relaties woont in België. Onze dochter geeft bij onze afwezigheid water, maar gaat echt niet constateren dat er sprake is van voorbloei. Nogmaals, als ik thuis ben, mis ik de voorbloei zeer zeker niet, maar op afstand valt er niks te constateren. In de tuin maakte het niks uit: bij de echte bloei kunnen de heren verwijderd worden voordat er stuifmeel wordt aangemaakt.
 12. Ik denk er eerder aan om een traplift aan te schaffen.
 13. Gewoon een hele liter per pot toevoegen, zoals macerror zegt. Die 20 of 50 ml zijn hoeveelheden die in een borrelglaasje passen (hoewel een standaard jeneverglas is 35 ml). Je grond voelt aan als de woestijn: dat verwondert me niks, met zo weinig water. Eigenlijk moet de grond zo vochtig aanvoelen dat je er een gehaktbal van kunt vormen zonder dat die bal uiteen valt, maar er geen water uitdrupt als je de bal vormt. Reken eens na wat een regenbui van 10 mm aan water oplevert. Je hebt potten van 11 liter. Dus de bovenkant zal een diameter hebben van ongeveer 20 cm. Dan is de oppervlakte 314 cm2. Als hier 10 mm regen op zou vallen dan zit je al aan 314 ml. Een hele liter lijkt gigantisch veel voor zulke kleine plantjes, maar je medium -de grond dus- heeft een volume van 11 liter en die hele hoeveelheid grond moet nu eenmaal vochtig gehouden worden. Als je planten in literpotten zouden staan dan zouden die geringe hoeveelheden water genoeg zijn, maar nu absoluut niet.
 14. Het zou me niet verbazen dat ik de voorbloei misloop. Ik moet twee trappen oplopen om bij de kweekruimte te komen en dat terwijl mijn lichamelijke conditie heel erg is teruggelopen sinds de uitvinding van de afstandbediening voor de televisie.
 15. Als je de planten hebt geplant in (licht)bemeste grond kan er nu nog geen sprake zijn van voedingstekorten. Kraanwater is licht basisch. Grond kan daar door zijn bufferende werking redelijk tegen. Maar enigszins zuur water is gemakkelijk te verkrijgen: zet een paar emmers buiten. Het opgevangen regenwater heeft een pH van ongeveer 5.5. Ik zeg ongeveer, want als de wolken uit een industrieel gebied komen overdrijven, is de regen wat zuurder. Omdat je kennelijk moeite hebt met water geven is een tensiometer geen verkeerde aanschaf. Je kweekt bio: dus ik neem aan dat je ook bio voedt of gaat voeden. Bij bio bemesting is overvoeding bijna niet mogelijk, dus een Ec-meter aanschaffen vind ik zonde van het geld.
 16. Ik was mijn bril hartstikke beu: door de oogchirurg zijn er lensjes geïmplanteerd. Die misleg je niet, zoals een bril. Door die lenzen zie ik de dichasiale en monopodiale vertakkingen van de wietplant beter.
 17. Ik ga er van uit dat ik de voorbloei kan missen. Dan ga ik een poging op de vensterbank wagen. Voor de planttemperatuur schaf ik een Einstein donkerstraler van 100 watt aan. Trial and error kan heel leerzaam zijn of wel van je eigen fouten leer je het meest. Op voorwaarde uiteraard dat je bereid bent je fouten in te zien en te erkennen.
 18. Vooruitlopend op een onzekere toekomstige gebeurtenis zou ik graag vernemen of wat ik in gedachten heb te verwezenlijken is. Ik ben in het bezit van tien reguliere zaden waarvan ik er vijf in een stek-moedertentje wil laten ontkiemen. Meestentijds lukte het mij bij de buitenteelt om reeds bij de voorbloei de bokken van de geiten te scheiden. Een vergissing was niet rampzalig, want tijdens de aanvang van de echte bloei werden de mannetjes in een oogwenk gerooid. Bij de binnenteelt ligt dat anders: stel dat ik de voorbloei mis dan zit ik met vijf planten waarvan ik het geslacht niet ken en waarvan ik toch vrouwelijke stekken wil nemen. Dat is dus de toekomstige onzekere gebeurtenis. Stel nu dat ik de ontkiemde planten nummer en van deze planten de groeitop als stek neem, voorzien van het zelfde nummer en deze stekken nadat die geworteld zijn in een vensterbank op het zuiden zet. Thans zijn er weinig lichturen en naar ik vermoed zullen de gewortelde stekken niet anders kunnen dan bloeiverschijnselen tonen ondanks het geringe licht in de winter. Afbloeien komt uiteraard niet aan de orde. Aan de hand van de corresponderende nummers kan alsdan bepaald worden welke planten in de stektent mannetjes of vrouwtjes zijn. Op deze manier hoef ik bij de toekomstige moeders geen switch te maken van het vegetatieve stadium naar het generatieve stadium en daarna weer terug te schakelen naar het vegetatieve stadium. Naar ik vermoed, bespaar ik hiermee tijd en voor de toekomstige moeders lijkt het mij ook beter. Tot op heden heb ik heel weinig positieve dingen gelezen over reveggen, vandaar mijn gedachtegang voor dit alternatief. Terzijde: de stekken komen in een ruimte waar onze fitness apparatuur staat: de temperatuur is daar permanent 18 graden Celsius en die ga ik niet verhogen. Sporten bij hogere temperaturen is absoluut geen optie. Ik vraag me af of dit zal lukken.
 19. Klopt Wietefras, met de vraag over afzuiging raakte ik duidelijk off topic. Sorry hiervoor. Het was zeker niet mijn bedoeling om dit topic te vervuilen. Eventuele nieuwe vragen zal ik separaat gaan stellen. Overigens zijn de bestelde reguliere zaden, Ed Rosenthal Super Bud van Sensi Seeds, inmiddels bezorgd. Vijf daarvan gaan in een kiem/stektentje om een of twee moederplanten op te kweken. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat uit vijf reguliere zaden alleen mannetjes zullen ontkiemen. Nu maar hopen dat ik bij de voorbloei reeds het geslacht kan bepalen, anders zal ik een tijdrovend alternatief idee moeten uitvoeren. Bedankt voor je antwoorden: alle kleine "weetjes" hebben mij op weg geholpen.
 20. Mijn voornemen was om u-profielen aan te schaffen met een basis van 60 mm en opstaande randen van 20 mm of t-profielen met een basis van 60 mm en met een verticale vin (ik weet niet hoe ik dat anders moet noemen) van eveneens 60 mm. Zou 3 mm materiaal dikte voldoende zijn? Zo heel erg duur zijn die profielen ook weer niet en ik boek ze toch als onderhoudskosten voor mijn onderneming. De ledstrips zijn boekhoudkundig plafondverlichting voor mijn werkruimte. Uiteraard heb ik ook ventilatie nodig voor mijn werkruimte. Omdat ik me qua geluid niet druk behoef te maken, overweeg ik toch een buisafzuiger aan te schaffen. Mijn "werkruimte" is 36 kuub. Zou ik aan 500 kuub afzuiging genoeg hebben? Terzijde: de werkruimte heeft klimaatcontrole. Er loopt een buizensysteem door de dekvloer, waar in de zomer koud water door stroomt en in de winter warm water. De klimaatcontrole is per verblijfsruimte ingesteld met een thermostaat en een sensor die kleppen en pompen aanstuurt. Als proef begin ik met een bescheiden opzet: gewoon voldoende voor ons eigen gebruik en om familie en kennissen te voorzien. De reden waarom ik toch zelf wil gaan telen, is dat ik niet altijd tevreden ben over de bio wiet uit de shop. Ik rook niet, maar verdamp en dan lijken de chemicaliën soms erg prominent aanwezig. Voor de besparing hoef ik het, gelet op mijn verbruik van hoog uit 2 gram per week, niet te doen. Per saldo ben ik vermoedelijk meer kwijt dan die wekelijkse 25 of 30 euro bij de shop.
 21. Cannarie: Dan zit ik er niet ver naast als ik af ga op wietefras. In beide berekeningen heb ik inderdaad de typical temperatuur van 65 graden aangehouden: het zou wellicht nog wat kunnen schelen door een lagere temperatuur in te voeren. Ik zal eens kijken hoe het dan uitpakt. Uiteraard zal dan die lagere temperatuur in de praktijk verwezenlijkt moeten worden. In ieder geval zullen de strips op een ruim bemeten aluminium u- of t-profiel met een materiaal dikte van 4 of 5 mm worden gemonteerd voor een stevige passieve warmte afvoer en er boven komt een plafondventilator, enerzijds om te koelen en anderzijds om de warme lucht eerst naar beneden te transporteren. Overigens zal het bij mij wellicht toch iets anders uitpakken: de strips gaan aangestuurd worden met een spanning van 48 Vdc. Ik wil 5 strips laten voeden door de Meanwell HLG 480 van 48 Volt op 90%. De te verlichten oppervlakte bedraagt 1.22 m2. (1m * 1.22m) Dan kom ik uit op: 480 * 0.95 * 0.9 = 410.4 Watt . Dat is dus per m2: 410.4 : 1.22 = 336.4 Watt. Dat voldoet aan de criteria die ik in diverse topics heb aangetroffen. Overigens bedankt voor je vlotte beantwoording cannarie. Ten slotte heb ik nog een vraag: kunnen die strips uitsluitend met bevestigingsmoertjes en boutjes op het aluminium worden gemonteerd, of kan ik beter thermische pasta aanbrengen voor een beter contact? Sorry voor al die vragen maar in ben jarenlang buitenteler geweest: ik woonde erg afgelegen en had een grote tuin. Op het gebied van de binnenteelt ben ik een rookie.
 22. Ik sta op het punt om een keuze te maken tussen Citizen 1825 cobs en de ledstrips uit de Samsung F series (gen 3). Cobs geven bij het draaien op een lagere stroomsterkte een flink hoger rendement: dus ik dacht, ik probeer die Samsung calculator eens uit op een Samsung F serie strip. Blijkens de data-sheet geeft de LT-FB24B bij 2.240 Ampere en een spanning van 46 Volt een rendement van 103 Watt. De gegevens van de sheet heb ik ingevoerd in de calculator en dat bleek inderdaad te kloppen. De nieuwe invoer heb ik gedaan op 2/3 van de stroomsterkte: dus 1.493 Ampere. De toename van het rendement viel me tegen (tenzij ik een invoerfout heb gemaakt) Hieronder staan de gegevens uit de rekentool: Current: 2.240 Tc: 65 Celsius Flux: 17600 lm Vf: 46.0 V Power: 103.0 W Efficacy: 170.8 lm/w Current: 1.493 Tc: 65 Celsius Flux: 11961 lm Vf: 44.8 V Power: 66.9 W Efficacy: 178.8 lm/w Tenzij ik een invoerfout heb gemaakt of de rekentool verkeerd heb gebruikt, geeft de tool bij een vermindering van de stroomsterkte van 33.3 % een toename van het rendement van 4.68 % aan. (178.8 lm/w - 170.8 lm/w = 8 lm/w toename) Wat me overigens opviel is dat de spanning terugliep van 46 Volt naar 44,8 Volt. Als je 2/3 van 103 Watt neemt kom je op 68.7 Watt uit, de tool komt uit op 66.9 Watt, wat weer klopt met de berekening 1.493 Ampere * 44.8 Volt = 66.9 Watt. Heel erg rendabel lijkt het niet om met die strips op een lagere stroomsterkte te werken. Een betere spreiding van het licht zou een mogelijk argument kunnen zijn, maar de spreiding bij die strips is eigenlijk al goed. Is er iemand die mijn berekeningen wil controleren: ik weet wel iets van elektriciteit maar onvoldoende om te vertrouwen op mijn conclusie in deze voor mij nieuwe materie.
 23. Dat aansluiten zal wel lukken. Dat is bijna net zou eenvoudig als de stekker van een wasmachine of vaatwasser in het stopcontact steken. Alleen het bedienen van al die knoppen en toetsen op die machines gaat mijn petje te boven. Daarin excelleert mijn vrouw. Net als de tv op de voetbal modus instellen: dat is voor mij ook te hoog gegrepen. Met al die toetsen op afstandsbedieningen en displays met -voor mij onbegrijpelijke- symbolen kan ik niet overweg. Een gebruiksaanwijzing is voor mij zo ongeveer "de taal der alchemisten". Vandaar dat ik een degelijk relais zocht met zo weinig mogelijk toeters en bellen. Aan/uit en tijdsinstelling is genoeg, alles wat er verder mee kan gebruik ik toch niet en kan alleen maar kapot gaan.
 24. Bedankt, die LUMii gaat het niet worden. Die is geschikt voor 1 keer 600 watt HID ballast of 6 keer 200 watt cfl.
×
×
 • Create New...