Jump to content

-TAV-

Members
 • Content count

  69
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutraal

About -TAV-

 • Rank
  Hang hier wat rond lid

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels

Recent Profile Visitors

120 profile views
 1. Zo, Als we beginnen gaan we het ook afmaken. In het afgelopen jaar heb ik zelf een kastje gebouwd, zie topic. Precies vorige week maandag gingen de zaadjes de grond koffiefilter in: Twee dagen later 5 ontkiemt: Ik heb ze in de eerste drie dagen in het kozijn gezet. Strekken als een malle natuurlijk want amper zon. Helaas is 1tje gesneuveld en 1tje kwakkelt: Toen heb ik ze in de kweekkast gezet onder de LED: sindsdien ligt de groei stil. Blad buigt (lijkt het) licht omlaag: Hier zie je het beter (denk ik): De kleinste die kwakkelt heeft er de meeste last van (verbrand) dus ik vermoed dat de LED overkill is voor de kast (en dat met 150w!). Helemaal zeker weten doe ik het niet. Ik ben dus hard op zoek naar een geschikte potentiometer/dimmer. Voor nu de kleine uit de kast gehaald en weer even in de vensterbank, voordat ie helemaal dood brand. De lamp op zn aller aller aller hoogst gehangen (10cm omhoog, nu tegen de koolstoffilter aan). Enig idee wat te doen met deze kleine? Liefst houd ik 'm erbij! Kijken wat het wordt, z'n 1e blaadjes waren dus verbrand door de LED, vermoed ik. Nu in de vensterbank even, tot ik een dimmer geregeld heb of de oorzaak heb achterhaald. Toch apart, als je van HPS komt en grootschalig en je doet dan zo iets.. Tips/feedback is welkom! 1) Waardoor strekten ze eerst als een malle en nu niet meer/ helemaal stilgevallen. Lichtoverdosis of wat anders? Of werkt het met LED anders dan HPS? 2) Passende dimmer voor de HLG 120 c1050b.. 3) Zeer korte termijn oplossing: 1/2 strips uitschakelen? Kan dat met de driver? (dubbel check)
 2. Oeps, excuses, ik zie het! Reden dat ik zekerheid wil is dat ik nul van die potentiometers snap. Rondom ohm/volt/watt. Ik begrijp dat ik een 1-10v/0-150w of een 10-100k ohm/ 0-150w nodig heb. Echter zie ik door de bomen het bos niet meer. Dat de prijzen zo ver uiteen liggen (1 - 60 euro) doet me nog meer twijfelen of ik dan de juiste koop. Iemand een specifiek linkje naar Conrad of een andere site? Amateurvraag I know, maar hou de boel liever heel nu de plantjes al groeien Lucht/licht heb ik enigszins kaas van gegeten, hout bewerken ook. Maar dit..
 3. Vraagje: De planten krijgen duidelijk te veel licht! Nu al... Werd ik eerder al voor gewaarschuwd maar de dimmer heb ik nog niet gehaald... Wat is een geschikte dimmer voor de hlg 120h 1050b? Prijs maakt niet uit. Dus voor degene die eenzelfde armatuur of dezelfde led strips gaat gebruiken : ze geven echt heul veel licht die leds!
 4. Haha, ik weet 't... Heb helaas nu even geen alternatief, zelfs geen tent. Wil ze best in de vensterbank laten ontkiemen, maar dan gaan ze strekken vrees ik. Weinig licht hier. Schuren/verven is nu een week geleden. Ventilatie staat aan ivm gasjes. Niet ideaal, helaas. PS: Foto's blijft klikken. Ik en posten hier met foto's.... Blijft ruzie!
 5. Wat heb ik dat onderschat, regelmatig posten en een kweekkast van A tot Z afmaken zonder pauzes te nemen. Wel, mensen. Geduld is een schone zaak: de kast is 'af'. Moest wel: er kwamen zaadjes uit! Het is dus het 'basisproduct'. Ik ga nog lakken, aanpassingen doen e.d., maar de basis staat. Zie hieronder. Sinds de vorige keer... De laatste keer op het forum had ik de lamp net af. Die lag de laatste tijd in een hoekje, net als de basis van de kast. In vogelvlucht: ik heb de kast op wielen gezet. Was zo'n pokkeklus m te verplaatsen, laat staan te kantelen om te schuren. Direct daarna heb ik de kast geschuurd met de schuurmachine: opzetstukje erop voor stofzuiger en gaan. Uiteraard eerst alles zorgvuldig ingekocht: Het viel me tegen: veel stof. Maar wel gelijk de binnenkant geverfd. Er zijn uiteindelijk 3 lagen verf aan te pas gekomen. Mat, witte grondverf. Las ergens dat dat qua licht het beste is. Maar mooi is anders! Na de binnenkant was de buitenkant aan de beurt: eerst wederom schuren, toen een grijze grondverf om al richting zwart te gaan. Dekte goed (acryl, alle andere is waterbasis). Toch om het effen te krijgen, nog een keer geschilderd, helaas geen foto van! Tot slot twee keer met zwart er overheen, glanzend. NOOIT MEER! Elke microscopische oneffenheid blijft zichtbaar. Binnenkort dus matte verf halen haha. Toen.... Gingen de zaadjes ontkiemen, want... Dat kon? Haha. Snel de rest van de kast doen. Na werk de afgelopen dagen steeds even geknutseld. Het was priegelen met het luchtsysteem, maar het werkt en hangt: Twee dagen later de zaadjes ontkiemt. Snel de lamp improvisorisch opgehangen. Ziedaar! Einde van dit topic. Nu verhuis ik naar een kweekverslag
 6. I.v.m. een flinke toetakeling door mevrouw G. Riep en meneer V. E. R. Kouden staat alles eventjes stil. Ben niet weer verdwenen
 7. Na een kwartiertje voelt ie lauw aan. Heb nu geen metertje paraat. Zal die van werk meenemen, dan wat langer aan laten en testje doen.
 8. Thx Wietefras, ik heb die dimmer net besteld. Wil een zo "commercieel"/"gangbaar" mogelijk uitziend kastje bouwen. Mag dan ook wat meer kosten. Vandaar die dimmer. Hieronder de foto-update. De lamp is af en werkt (getest) & het hout is aanwezig. Zijn ze natuurlijk nooit zo precies als je wilt bij de bouwmarkt, dus moet eerst bijschuren alvorens de kast in elkaar kan. Na de vorige foto's alles maar daadwerkelijk aangesloten. Hier een overzicht van de bedrading zoals deze is weggewerkt in een doos. Veiliger & mooier. Strips ook gemonteerd en aangesloten. Grootste klus was de siliconen smurrie die de hitte geleid: wat een pleurisspul! Droogt ook niet en kosten wat het kost niet op de LEDs laten komen. Final product van bovenaf. Alleen dimmer niet aangesloten (zeer lage prioriteit: eerst de kast). Driver zit helaas niet helemaal precies in het midden: kwam niet uit met gaatjes. Op deze manier kon ik zonder extra te boren of te bouwen, gebruik maken van de gaten die de LED strips al nodig hadden. Twee vliegen in één klap. De doos voor elektra pastte niet op de bestaande gaten, dus is tegen de zijkant (L profiel) aangezet. Ook deze theoretische warbol zonder praktijkvaardigheden heeft een DIY armatuur in elkaar gekregen Hout kwam dit weekend ook binnen. Alles was op maat gezaagd in de bouwmarkt. Deze student was niet de meest precieze bleek toen ik alles opbouwde tegen een wand om te kijken of ik het goed berekend had allemaal. De afmetingen klopten, maar een aantal randen niet helemaal strak. Dat wordt schuren! Niet de meest duidelijke foto, maar rechts zie je bijvoorbeeld zo'n kier. Bij de achterwand aan de bovenzijde precies hetzelfde, waardoor in één klap beide zijkanten en het plafond er niet lekker op vallen. Schuren dus. Morgen leen ik van een collega een schuurmachine en beginnen we daar maar eens aan. Zodra alle randen kloppen ga ik ontkiemen, zodat de kast gelijk in gebruik kan als ie af is. Geen tijd te verliezen!
 9. Potentiometertjes heb ik inderdaad naar zitten kijken, maar die dingen zijn lastig mooi weg te werken (Pietje Precies met als tweede naam Perfectionist hierzo). Vandaar de vraag of iemand nog iets wist wat tegen de wand weg te werken is zoals deze. Is deze overigens geschikt? Ja toch? Die link stuurt me helaas naar de overzichtspagina, welk product bedoel je? Kan nu niet meer geduldig wachten, dus voor nu bouwen we 'm maar zonder dimmer. Wel houd ik er ruimte voor vrij want zal me niets verbazen als ik het nodig ga hebben. Gelukkig rekening mee gehouden, dus komt helemaal goed. Vermoed dat 't armatuur vanavond of morgen middag klaar is. Precies op tijd, want zaterdag komen de op maat gezaagde multiplex platen binnen.
 10. Help mij eens verder, waar zou mijn berekening niet kloppen? Ik ging inderdaad uit van 2x 75w. Ik zag ze voor 70 online staan en de buizen los voor iets van 8 p/s of zo. Armatuur van mij was zo'n 12,- per led strip keer zes. Driver 40,- of iets, komt alu bij (was voor mij 20,-). Komt nog een zestigtal boutjes/moertjes bij, hitte geleidende lijm, stekker, kabels, ophanging, boortjes (die M3 boortjes sneuvelen als suicidale soldaatjes), waterdicht verbindingskastje voor electriciteitskabels etc. Juist al die kleine rommel kost uiteindelijk aanzienlijk meer dan je denkt. Vraagje: deze 1050B driver heeft een aansluiting voor een dimmer. 0-10v of 0-100k ohm. Nu kan ik de geschikte niet vinden, of zijn ze 35,- euro plus. Dat moet goedkoper kunnen. Iemand die wat weet? Eentje die goed weg te werken is, liefst iets wat net als een lampknop tegen de wand kan. En doet die driver 't zonder dimmer aan te sluiten, of blaas ik dan de boel op? Kan het uiteraard testen, maar da's zonde
 11. Blijkbaar was de berekening dan nog niet zo verkeerd! Kan er ook gelijk bij gezegd worden dat LED + armatuur 180,- EUR is, een T neon + armatuur zo'n 2*8 EUR + 70 EUR = 86 EUR is. (2 75W lampen + 75W armatuur). Meer dan de helft goedkoper dus. Reken je lumen/EUR dan is de LED theoretisch 6*4300/180 = 143,3 lumen per euro, terwijl T neon 2*4800/86 = 111,6 lumen per euro. Moet natuurlijk wel extra geknutseld worden met de LED Volgens de datasheet (bron) draaien ze min 24.5 en max 27 watt. Staat ook dat ik er net naast zit: tijdens te test kwamen de strips uit op 168 lumen/W, al is dit alsnog een bijna verdubbeling in het aantal lumen per watt! Goede tip, de strips zitten er nog niet onder, maar ik had inderdaad al zoiets van; daar moet ik wat aan doen, anders sneuvelt er vanzelf alsnog iets.
 12. Een stuk duurder dan T neon in ieder geval! Ik heb geen moeite gestopt in het vinden van de goedkoopste dingen etc, inclusief alle invoerrechten en transportkosten zit ik nu op 180,- of iets dergelijks. Ik kon zo snel geen datasheet vinden van T-neon buizen, maar las hier dat een T-Neon 55W zo'n 4800 lumen is, de gebruikte LED strips zijn 25W en leveren zo'n 4300 lumen (bron). 4800/55 = ong 87 lumen/W & 4300/25 = 172 lumen/W. Als dit klopt, dan zouden de LED strips zo'n 97% efficiënter. Dit is echter zeer extreem en ik twijfel aan m'n eigen juistheid. Wietefras en anderen weten hier beduidend meer over (al hoor ik het ook graag!!). Belangrijke kanttekening: ik ben hier vrij nieuw in en heb zelf nergens online data kunnen vinden van die T-Neon verlichting. De LED data komen van de fabrikant zelf, en ook dat is niet altijd 100% juist.
 13. 25 watt per strip, keer 6 op een 150W driver, 150 watt totaal dus. Komt wel een dimmer tussen te hangen, gezien de vele waarschuwingen over te veel licht op een kleine oppervlakte. In de breedte is het armatuur 56cm (lengte van de strips), in de lengte is het 55cm. De kast die ik getekend heb, was bedoeld voor cree COB's en was 56 breed en lang (binnen), dit was echter te krap voor een armatuur met dezelfde afmetingen. Vandaar dat ik mijn kast wat breder heb gemaakt en de lengte op 55cm heb gehouden. Door alleen de breedte te veranderen, hoefde ik niet alle afmetingen van hout etc. aan te passen!
×