Jump to content

-TAV-

Members
 • Content Count

  82
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

16 Positief

About -TAV-

 • Rank
  Hang hier wat rond lid

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels

Recent Profile Visitors

197 profile views
 1. Zijn we weer! Knippen ga ik inderdaad deze ronde niet meer doen. Onderaan de plant stoot het zelf al het e.e.a. af (wat normaal is) dus ik vind het goed. Topjes groeien leuk en de strek lijkt eruit. De update: Ik heb de dames even uit de kast gehaald en ze eens een portretfoto cadeau gedaan. De resultaten hieronder. Rechts voor: de 'kleine' dame. Qua lengte is ze de kleinste gebleven, ondanks de groeispurt eerder. Qua opbrengst gaat ze linksvoor voorbij, denk ik. Nu nog niet overigens. Helaas van haar maar 1 foto: Vervolgens linksvoor, een na kleinste en lengte en vermoedelijk ook opbrengst Links achter. De moeder van het stel, qua omvang dan! Rechts achter. Korter dan links, maar compacter. Ben benieuwd of ze qua opbrengst wellicht de grote moeder voorbij gaat! Op de opstart problemen (te koud, te veel licht: LED gerelateerd allemaal) draait het prima. Weinig omkijken naar: Plagron volgens schema, zo'n 400 ml per dag per plant. Nu hopen dat de opbrengst ook meevalt, voor een eerste x micro EN eerste x LED. Nog 3, max 4 weken te gaan (als de theorie klopt, maar ze deden ook al 2 weken langer over de groei). We shall see! Wat vinden jullie, hoe staan ze er bij?
 2. Dank iedereen voor de waardevolle inbreng! Het blijft een interessante discussie. Er is genoeg info over wiet kweken, van basis tot gevorderd. Wel/geen blad knippen is mijn inziens één van de weinige basis onderwerpen waar men het nog niet over eens is. Balen dat ik geen identieke kast heb, dan zou ik het best twee/drie keer willen testen en kijken of er wat significants uitkomt! Ik weet het antwoord nog steeds niet, maar heb de dames toch een knipbeurt gegeven. Vooral dat microklimaat/schimmel idee en het argument dat zonnepanelen boven elkaar weinig zin hebben, waren er twee waar ik nog niet bij stilgestaan had. Toen ik ze vanochtend water gaf was het ook echt moeilijk de achterste dames te bereiken want de planten groeiden langzaamaan met blad en tak in elkaar over. Vandaar dat ik ingreep. Bovendien strekken ze nog altijd en komt de maximum lengte wel in zicht, dus door ze te stressen houd ik ze hopelijk nu even in toom. Anders gaan we met touwtjes aan de slag komende week. Voor de knipbeurt (vanochtend) Wat eraf geknipt is. Het is niet veel: ik heb alleen het blad verwijdert dat van bovenaf gezien direct boven een top zat. Daarna heb ik ze samen geplaatst. Een paar zijtakken botsten meteen. Hier heb ik ook nog wat extra ruimte gemaakt. Wat er over is. Niet te veel weggeknipt dus. De achterste twee eens zonder de twee voorste ervoor En de grootste van het stel. De kleine blijft qua toppen ook achter, maar laat 'm lekker staan. Wat impressies van de grotere toppen. Gaat lekker! Interessante discussie over wel/niet blad eraf halen en hoeveel/wanneer dan het beste is. Helaas vind ik geen bestaande sticky of discussie topic om 'm voort te zetten. Volgende foto update volgt komende week!
 3. Thx voor je input X, stel het zeker op prijs! Mij is altijd geleerd dat toppen zelf geen direct licht nodig hebben. Met de vergelijking het als een auto met zonnepanelen te zien: de panelen zijn het blad en de bloem de motor. De panelen zorgen voor de energie, die weer naar de motor gaat. Uiteraard ga ik nog wel bezig, ook met de popcorn topjes onderin. Maar deze discussie ontstaat steeds weer, vandaar dat ik naar jouw mening/ervaring vraag. Linkje waar ze het ook bediscussiëren: https://www.rollitup.org/t/does-the-leaves-require-more-sunlight-than-the-buds.282062/ Heel oud, maar even relevant: daar heb je ook 'veteranen' met tegengestelde opinies. Ben benieuwd!
 4. De update sinds ze drie weekjes geleden in bloei gingen. Eerst heb ik ze een goede week geleden wat gekortwiekt, met name aan de onderkant: Totaal toch wel de helft van het blad (bovenin de grootste, oude bladeren) eraf gehaald. Helaas te druk foto's verwijdert: het bladafval vind ik zo snel niet terug. Hierdoor stonden ze enige tijd stil, wat was ingecalculeerd, maar ze zijn rond kerst opeens als een malle gegaan. Zo 25-30 cm erbij. Als ze nog lang doorstrekken moet ik touw gaan halen omdat ze anders de lamp opeten! Bovenstaande foto is 1-2 dagen na het knippen. Dit zijn ze nu. Ze groeien lekker. Ze krijgen een kubus vorm: als ik ze eruit haal, staat er een vierkante tuin Deze foto's zijn van gisteravond. De toppen gaan hard (momenteel weer gegroeid, maar foto's blijf ik even verschuldigd). Gaat lekker! Tips blijven welkom. Tot slot een vraag: bijknippen is mij altijd afgeraden zo ver in de bloei i.v.m. stress en topvorming, maar zoals Xiam opmerkte staat de kast helemaal vol. Het groeit letterlijk in een kubus . Lekker afblijven? Volgende update volgt in een weekje!
 5. Goed advies, ze staan er nu leuk bij! Dank voor je antwoord, Xiam. Ik reageerde ook lekker, als ik het teruglees ahum! Enne over dat volle hokkie.. Zie de foto's zometeen maar volkomen gelijk had je! Met de mix is alles goedgekomen, alles bloeit zoals ik van HPS ook ken. Maar man man man... Wat strekken die dames, verbaasd me elke keer weer!
 6. Hierbij een (zeer) korte update. Dit i.v.m. drukte en weinig leven op dit forum. Ook de vragen zojuist ook maar elders gepost, kijken of men daar wat minder last heeft van een couch-lock en nog reageert Doch, belofte maakt schuld, dus ik maak het verslag wel af. Weer een week verder. De dames groeien hard. De vertraging in het begin heeft alles te maken met de teveel aan licht. Waarschuwing dus aan andere (nieuwe) LED kwekers. De vierde komt mee, maar niet bepaald snel, zo staan ze er nu bij: Zoals te zien op de laatste foto krijgen sommige bladeren het ietwat hard te voortduren door de deur en de beperkte ruimte. Voeding: momenteel nog steeds alleen water door voedseloverschot (uit de losse pols 1ml doseren... Succes ermee!), zoals de bladeren ook nog tonen. En verder De grootste twee zijn zo'n 35 - 40 cm. De hoogte van de pot tot de lamp (hoogst mogelijk) is zo'n 90 cm. Om die reden heb ik ze vanochtend op 12/12 gezet, wordt wellicht nogsteeds krap, maar gelukkig hebben we touwtjes en een dimmer. Vragen Dezelfde van weleer, plus extra's: - Kan je plagron voormixen met water en dan bewaren, of verknald dat de boel? Scheelt doseren - Dieven/niet dieven, wat zouden jullie doen? - Kleinste plant eruit, of kijken wat het in de bloei gaat doen (of ie wellicht gaat strekken als een jongeheer in een damesclub) Tot begin januari! I.v.m. feestdagen volgende week geen update.
 7. Iets meer dan een week vertraagd. Maar we zijn er voor een update. Plantjes gaan lekker, mag wel iets sneller, maar ben dan ook lekker ongeduldig. Bovendien was het zaad al oud (1 jaar bijna) dus mag blij zijn dat ze het uberhaupt doen! De eerste bladreeks heeft vlekken, dit komt omdat er druppels water op lagen (in het begin gehaast een keer water meer gegooid, dan gecontroleerd bewatert) en de lamp dusdanig hoog stond, dat het vergrootglaseffect het blad heeft verbrand: De twee achterste dames doen het het best, wat vanaf het begin af aan al duidelijk was. De belichting is niet ideaal, maar ging even niet anders. Ook hier zie je de littekens van mijn onzorgvuldige watergeven. Sindsdien uiteraard niet weer gebeurd! De twee vooraan staande dames hadden al een achterstand: de kleinste raakt steeds verder achterop, de ander komt enigzins mee: En de ukkepuk: Water ligt er inmiddels niet meer op (en desalniettemin, de lamp draait nu op 60%, dus verbranden zal minder snel gebeuren). Tot slot de vier dames samen: Zoals je op de foto hierboven ziet, hebben beide achterste planten licht verbrande vingertoppen, dus ze krijgen eenmalig geen voeding, tot de boel is bijgetrokken. Einde foto's! Nu mijn prangende vraag: voor optimale opbrengst: even wachten wat de kleinste (of twee kleinste) doen, nu al 1 of 2 weghalen en de 2/3 overige extra ruimte geven? Over een weekje gaan ze in bloei, dan zijn ze 30-45 cm. Tweede vraag: blad verwijderen onderop & toppen v/d planten. Zinvol of niet met microkweek zoals deze? Dit is namelijk vrij nieuw voor mij: hiervoor was het 1) HPS, 2) of groot oppervlak, of SOG. Dit is geen van beiden! LED is bovendien best een uitdaging de eerste keer. Dus advies is welkom.
 8. Update: De dames groeien lekker. Heb getest en er kwam inderdaad heel veel lumen vanaf. Teveel: de plant groeide praktisch niet verticaal en het blad bleef komen, met als gevolg dat ik op maandag het nieuwe blad moest helpen een weg te vinden tussen het bestaande blad. Als het zo door zou gaan, was het een krop sla geworden, haha. Wietefras had gelijk, de dimmer waarnaar ik hierboven linkte had stroom nodig. Dit was niet zozeer een probleem, maar het ding werd kapot geleverd, dus kon sowieso terug! Inmiddels een potmeter 0-100k erop gedaan, dit werkt prima. Afgetaped met isolatietape en ducttape ivm vocht en breekbaarheid. De boel draait nu op 75%-80%. Bijkomst: nog meer stoken want nu wordt mn armatuur ook niet warm meer :P :P Denk dat ik ipv stoken in de hele kamer, een elementje in de kast hang. Met dit geringe oppervlak moet dat de boel wel op 21c+ kunnen houden. De afgelopen dagen zijn ze gelukkig gaan strekken, daarvoor waren alle bladeren die je nu ziet op elkaar gelaagd, op verticaal dezelfde hoogte: De kleintjes komen ook, heel langzaam, maar gaan wel steeds sneller: Even kijken of ik ze straks i.v.m. opbrengst weghaal (en de twee grote alle ruimte in de breedte geef) of ze alle vier laat groeien. Tips? Momenteel zitten we op week 2,5. Ik tel het als 1,5, omdat de boel verticaal een week heeft stilgestaan door te veel licht. Maar goed. Nog een 1,5-2 weken en dan de bloeifase in, voordat ze te groot worden! Qua voeding volg ik het Plagron standaard schema, 5ml alga bloom & 1ml pure zym & power roots op een liter water (nu 1 liter per vier planten om de 2 dagen ong).
 9. Haha, het oog wil ook wat. Dit werkt voor een bouwgroentje als ik het makkelijkst weg. Overigens een update. Dan ben ik een weekje stil: plantjes groeien. Kleine zus heeft de eerste bladeren laten vallen maar bladduo twee en drie groeien goed. Wel lijken ze allemaal de ambitie te hebben een spiraal te worden, gezien het blad (krult zijwaarts): Geen idee wat het is. Op Engelse fora werd het wel aan de hoeveelheid licht toegeweid, maar zeker wisten ze het niet. Proberen dus als de dimmer er is. Vrouwen... Ik zal ze nooit begrijpen :p. Ook wat uitgesloten: voeding misschien (leermoment) maar het is vocht en temperatuur: water gaf ik voor mijn doel al weinig, maar ken alleen HPS. Was dus nog te veel. Daarnaast zakte de temperatuur vandaag in de kast onder de twintig. Zal in de nacht wel meer wezen. Wederom een probleem wat LED gerelateerd is! Met HPS wel eens moeten vechten tegen de hitte, nu vriezen ze dood ! Haha. Kijken wat het doet! Vlgd week een update.
 10. Kleinste dame weer terug in de kast! Eerste blad is inderdaad overleden: verdord. De twee nakomelingen hiervan, de eerste met ribbels, groeien gestaag. We kijken het aan! Haha, blijkbaar niet. Heb dit besteld: https://www.bol.com/nl/p/led-dimmer-0-10v-potentiometer/9200000070292457/ Werkt wat makkelijker weg. Dit werkt gewoon toch? Overig vraagje, dat het blad zo omlaag krult heb ik nog nooit gezien (zie laatste foto hierboven). Wat veroorzaakt dat, als het het licht niet is? Bij HPS nooit last van gehad. Die groeiden zichzelf desnoods de dood in, recht de lamp in :p
 11. Klopt dat het voorverbemest is. Ik heb ook de versie met perliet hier, juist omdat ik 'zo min mogelijk' wilde hoeven regelen en voeden. Iets te gemakzuchtig dus... Betreft de achterlopende vierde zaailing: trekt deze nog bij? Heeft het zin deze in "onbehandelde" aarde te zetten of is de opdonder dan fataal? Je blijft een held Wietefras. Elke keer weer. Je komt in de bijsluiter met credits voor de kast! Vanavond even langs de bouwmarkt. Kan ik het testen of het aan het licht ligt!
 12. Thx! Ben benieuwd wat het worden zal. Het staat in Plagron's growmix. Theoretisch zou bijvoeden nog niet hoeven. Merkte overigens idd dat ze vrij vochtig staan met de pootjes, dus ik kijk wat dat doet. De led hangt nu een meter, van de planten af, om en nabij. Hoger gaat m ook niet worden. Is de kast te klein :p. Het kleinste meisje staat nu een dag op de vensterbank, juist omdat ik wil dat ze gaat strekken. Ze is nu wel echt te minimaal. Mag ze daarna weer bij d'r zussen. Waarom ik denk dat het teveel licht is zie je op deze foto duidelijk na 12 uur licht: Tot slot, de vraag rest: - kan er een strip uit zonder dat de driver touren krijgt, als oplossing tot de dimmer - iemand een linkje naar een geschikte potentiometer? Met name door de wattage ben ik het spoor al dagen bijster.
 13. Zo, Als we beginnen gaan we het ook afmaken. In het afgelopen jaar heb ik zelf een kastje gebouwd, zie topic. Precies vorige week maandag gingen de zaadjes de grond koffiefilter in: Twee dagen later 5 ontkiemt: Ik heb ze in de eerste drie dagen in het kozijn gezet. Strekken als een malle natuurlijk want amper zon. Helaas is 1tje gesneuveld en 1tje kwakkelt: Toen heb ik ze in de kweekkast gezet onder de LED: sindsdien ligt de groei stil. Blad buigt (lijkt het) licht omlaag: Hier zie je het beter (denk ik): De kleinste die kwakkelt heeft er de meeste last van (verbrand) dus ik vermoed dat de LED overkill is voor de kast (en dat met 150w!). Helemaal zeker weten doe ik het niet. Ik ben dus hard op zoek naar een geschikte potentiometer/dimmer. Voor nu de kleine uit de kast gehaald en weer even in de vensterbank, voordat ie helemaal dood brand. De lamp op zn aller aller aller hoogst gehangen (10cm omhoog, nu tegen de koolstoffilter aan). Enig idee wat te doen met deze kleine? Liefst houd ik 'm erbij! Kijken wat het wordt, z'n 1e blaadjes waren dus verbrand door de LED, vermoed ik. Nu in de vensterbank even, tot ik een dimmer geregeld heb of de oorzaak heb achterhaald. Toch apart, als je van HPS komt en grootschalig en je doet dan zo iets.. Tips/feedback is welkom! 1) Waardoor strekten ze eerst als een malle en nu niet meer/ helemaal stilgevallen. Lichtoverdosis of wat anders? Of werkt het met LED anders dan HPS? 2) Passende dimmer voor de HLG 120 c1050b.. 3) Zeer korte termijn oplossing: 1/2 strips uitschakelen? Kan dat met de driver? (dubbel check)
 14. Oeps, excuses, ik zie het! Reden dat ik zekerheid wil is dat ik nul van die potentiometers snap. Rondom ohm/volt/watt. Ik begrijp dat ik een 1-10v/0-150w of een 10-100k ohm/ 0-150w nodig heb. Echter zie ik door de bomen het bos niet meer. Dat de prijzen zo ver uiteen liggen (1 - 60 euro) doet me nog meer twijfelen of ik dan de juiste koop. Iemand een specifiek linkje naar Conrad of een andere site? Amateurvraag I know, maar hou de boel liever heel nu de plantjes al groeien Lucht/licht heb ik enigszins kaas van gegeten, hout bewerken ook. Maar dit..
×