Jump to content

gerrit!

Members
  • Content Count

    52
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by gerrit!


  1. Steenwol neemt juist makkelijker water op dan aarde. Het is alleen belangrijk voor je gaat planten de steenwol helemaal te verzadigen. Daarna kun je gaan interen en houd je uiteindelijk een max watergehalte van ong 75-80%.

    Dit meet je met een watercontent meter, of een weegschaal. Weegschaal gaat alleen lastig als je de planten ook mee weegt.

    Op slabs start je ong 2 a 3 uur nadat de lampen aan gaan en zorg je dat je bij de derde beurt drain hebt. Daarna op nivo houden en snachts tot ong 10 procent interen.

    • Like 2

  2. Ik ben een tuinder kees, kom uit een tuindersfamilie en werk al mn hele leven in de glastuinbouw. Pythium aantasting is echt niet zo moeilijk te spotten. Fusarium en phytophtora zien er heel anders uit. Maar bij twijfel kun je idd planten opsturen naar bv eurofins. 

    Sendot heeft sensoren om continu o2 te meten in het medium

    Als je henrys law in typt bij google kun je wat grafiekjes zien van do bij verschillende water temps


  3. Hoef ik geen plant voor te laten onderzoeken kees, ik zie zo of er pythium aantasting is of niet. Is wel altijd op slabs dus makkelijker te spotten. Gebeurt vaak bij oude slabs en hoge temperaturen.

    Ik denk dat je ervan schrikt hoelaag je zuurstof niveau is in dit systeem, een luchtpomp doet echt niet zoveel.

    Op steenwol zorg je door indroging tussen gietbeurten dat er heel veel zuurstof bij de wortels komt. Meer dan je met gietwater kan inbrengen. Dit kan je mooi zien op continu 02 meters.


  4. Silicium wordt in de tuinbouw veelal gebruikt als kalimetasilicaat, hierdoor breng je ook een deel kalium in. Een andere vorm is bindzil, daar zit een deel natrium in. Beide zijn goed opneembaar voor de plant. De prijzen die ze in de growshop durven te vragen voor een flesje gaan helemaal nergens over. Voor een paar honderd euro heb je een 1000 liter vat bindzil of kalimetasilicaat.

    • Like 1

  5. Op de vraag van jakkes... 

    Je b verhogen betekend ook sporen + magnesium en sulfaat verhogen. En dat wil je niet. 

    Beter zou zijn om gewoon 2 schemas te hebben. 1 vegetatief en 1 generatief. Een schema wordt zo uitgerekend dat de anionen balans klopt en dat de ph goed is. 

    Vegetatief is meer stikstof. En generatief wordt de stikstof vervangen voor chloor en sulfaat. En hoger kali voor je bloemen.

     


  6. Die npk ratios zeggen niet zoveel. Beter is naar de mmol verhoudingen te kijken.

    Die zullen echt niet zoveel verschillen van elkaar. 

    In de tuinbouw wordt ook niet gewerkt met kant en klare a en b of samengestelde mestoffen . Je werkt met zoveel mogelijk losse meststoffen zodat je makkelijk je a en b schema zelf kan samenstellen. Per fase van de teelt (start, vegetatief, generatief) zijn er bepaalde streefwaarden. Dit zijn streefwaarden die je in de mat wil bereiken. Wekelijks wordt er een monster van genomen en aan de hand daarvan wordt het a en b schema zo aangepast dat je de streefwaarden kunt halen.

    • Like 1

  7. Het is jammer dat je als hobby teler geen analyses kunt laten uitvoeren. Dan zul je zien dat alle basis voedingen niet zoveel verschillen. 

    Met analyses en zelf je a en b bakken maken kun je ook veel beter naar je streefwaardes sturen. Zo gaat het in de reguliere tuinbouw..

    Waardes komen uit de tuinbouw.. vandaar de grote hoeveelheden

    Bak is 1000 liter.. 70x geconcentreerd 

    Vegetatief schema 

    A:

    120 kg kalksalpeter            

    2.5 kg fe dpta 6%

    O.3 kg fe eddha 6%

    B:

    20kg monokalifosfaat

    37 kg bitterzout

    7.5.magnesiumnitraat

    40 kg kalksalpeter 

    170 gr mangaansulfaat

    145 gr zinksulfaat

    350 boraat

    20 gr kopersulfaat

    12 gr natriummolybdaat

     

    • Thanks 1

  8. Haifa of yara zijn grote producenten. Waar de meeste tuinders hun meststoffen vandaan halen

    Schema's zijn echt niet zo ingewikkeld en de meeste voedingen zullen op elkaar lijken.  Meeste tuinders hebben een boekje of een computerprogramma waar standaard schemas in staan. Zoek er 1 voor paprika en je bent een heel eind.

    Mengen van je a en b bakken zitten wel wat regels aan. Maar is niet heel ingewikkeld. Voornaamste reden dat je a en b bakken hebt zijn je calcium en sulfaten die absoluut niet bij elkaar mogen komen. Dan krijg je caso4 en dat is gips.. 

    Ik kan wel eens een schema posten als er intresse voor is

×
×
  • Create New...