Jump to content

gerrit!

Members
  • Content Count

    52
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by gerrit!

  1. Edit: topic kan weg
  2. Wat we daarmee doen in de landbouw? Ik teel al een jaar of 20 met 10 hectare glastuinbouw op steenwol, weet echt wel wat erin zit. Je komt wat silicium tegen in het begin, de overige elementen zijn verwaarloosbaar en vind je niet meer terug op je analyse. Bladzij 16 ff lezen: https://edepot.wur.nl/218455
  3. Er zit geen kalk in je steenwol. Steenwol is inert daar zit niks in. Reden van je ph stijging is bicarbonaat, dat reageert met de H+ ionen. Bicarbonaat zit in je leidingwater, en als je veel groei hebt zie je ook ph stijging in je steenwol omdat je planten dan meer anionen dan kationen opnemen
  4. gerrit!

    Led bar

    Doel meer op zo'n model. Ben nog al beperkt in hoogte.
  5. gerrit!

    Led bar

    Iemand een idee of de ray44 van fluence nog ergens te krijgen is? Of iemand tips voor vergelijkbare led bars?
  6. Hoe hoog worden je planten ongeveer?
  7. Ligt een beetje aan de kwaliteit steenwol. Maar die blokken zijn best hoog dus je zal wel een paar cm water moeten zetten om t blok weer helemaal nat te krijgen.
  8. Steenwol neemt juist makkelijker water op dan aarde. Het is alleen belangrijk voor je gaat planten de steenwol helemaal te verzadigen. Daarna kun je gaan interen en houd je uiteindelijk een max watergehalte van ong 75-80%. Dit meet je met een watercontent meter, of een weegschaal. Weegschaal gaat alleen lastig als je de planten ook mee weegt. Op slabs start je ong 2 a 3 uur nadat de lampen aan gaan en zorg je dat je bij de derde beurt drain hebt. Daarna op nivo houden en snachts tot ong 10 procent interen.
  9. Gaat prima hoor op big blocks. Enige nadeel is dat het water er vrij snel uitloopt, hierdoor is het moeilijk te herverzadigen. Slabs heb je hier minder last van door t plastic wat erom zit. Hoe ga je je watergift bepalen?
  10. Ik ben een tuinder kees, kom uit een tuindersfamilie en werk al mn hele leven in de glastuinbouw. Pythium aantasting is echt niet zo moeilijk te spotten. Fusarium en phytophtora zien er heel anders uit. Maar bij twijfel kun je idd planten opsturen naar bv eurofins. Sendot heeft sensoren om continu o2 te meten in het medium Als je henrys law in typt bij google kun je wat grafiekjes zien van do bij verschillende water temps
  11. Hoef ik geen plant voor te laten onderzoeken kees, ik zie zo of er pythium aantasting is of niet. Is wel altijd op slabs dus makkelijker te spotten. Gebeurt vaak bij oude slabs en hoge temperaturen. Ik denk dat je ervan schrikt hoelaag je zuurstof niveau is in dit systeem, een luchtpomp doet echt niet zoveel. Op steenwol zorg je door indroging tussen gietbeurten dat er heel veel zuurstof bij de wortels komt. Meer dan je met gietwater kan inbrengen. Dit kan je mooi zien op continu 02 meters.
  12. Is duidelijk zwarte bonenluis. Rookpotje pirimor. Of admire. Maar dat zou ik nu niet meet doen
  13. Als je moet spoelen op hydro heb je verkeerd water gegeven. Voldoende drain creeeren zorgt al voor verversing in je steenwol. En geen voeding geven voor meer smaak is bullshit. De juiste voeding zorgt juist voor meer brix = meer smaak en meer weerbaarheid https://blog.nutri-tech.com.au/the-beauty-of-brix/
  14. Geen problemen mee, slangetje moet er echt klem in zitten, dan zou t niet moeten lekken. Zie ook dat je geen ringleiding gebruikt? Als je geen drukventielen gebruikt moet je een ringleiding leggen anders krijg je ongelijke afgifte.
  15. Silicium wordt in de tuinbouw veelal gebruikt als kalimetasilicaat, hierdoor breng je ook een deel kalium in. Een andere vorm is bindzil, daar zit een deel natrium in. Beide zijn goed opneembaar voor de plant. De prijzen die ze in de growshop durven te vragen voor een flesje gaan helemaal nergens over. Voor een paar honderd euro heb je een 1000 liter vat bindzil of kalimetasilicaat.
  16. Bak is 1000 liter.. 70x geconcentreerd Vegetatief schema  A: 120 kg kalksalpeter 2.5 kg fe dpta 6% O.3 kg fe eddha 6% B: 20kg monokalifosfaat 37 kg bitterzout 7.5.magnesiumnitraat 40 kg kalisalpeter  170 gr mangaansulfaat 145 gr zinksulfaat 350 boraat 20 gr kopersulfaat 12 gr natriummolybdaat
  17. Beetje basis kennis bemesting kom je een heel eind. A en b schema berekenen is echt niet zo moeilijk. Zeker als je drain to waste werkt. Meeste tuinders hebben gewoon een programma waarin je je streefwaarden in toets, en je a en b komt er vanzelf uit. En een paar zakken kunstmest kost geen drol in vergelijking met een can a en b uit de growshop.
  18. Op de vraag van jakkes... Je b verhogen betekend ook sporen + magnesium en sulfaat verhogen. En dat wil je niet. Beter zou zijn om gewoon 2 schemas te hebben. 1 vegetatief en 1 generatief. Een schema wordt zo uitgerekend dat de anionen balans klopt en dat de ph goed is. Vegetatief is meer stikstof. En generatief wordt de stikstof vervangen voor chloor en sulfaat. En hoger kali voor je bloemen.
  19. Die npk ratios zeggen niet zoveel. Beter is naar de mmol verhoudingen te kijken. Die zullen echt niet zoveel verschillen van elkaar. In de tuinbouw wordt ook niet gewerkt met kant en klare a en b of samengestelde mestoffen . Je werkt met zoveel mogelijk losse meststoffen zodat je makkelijk je a en b schema zelf kan samenstellen. Per fase van de teelt (start, vegetatief, generatief) zijn er bepaalde streefwaarden. Dit zijn streefwaarden die je in de mat wil bereiken. Wekelijks wordt er een monster van genomen en aan de hand daarvan wordt het a en b schema zo aangepast dat je de streefwaarden kunt halen.
  20. Het is jammer dat je als hobby teler geen analyses kunt laten uitvoeren. Dan zul je zien dat alle basis voedingen niet zoveel verschillen. Met analyses en zelf je a en b bakken maken kun je ook veel beter naar je streefwaardes sturen. Zo gaat het in de reguliere tuinbouw.. Waardes komen uit de tuinbouw.. vandaar de grote hoeveelheden Bak is 1000 liter.. 70x geconcentreerd Vegetatief schema A: 120 kg kalksalpeter 2.5 kg fe dpta 6% O.3 kg fe eddha 6% B: 20kg monokalifosfaat 37 kg bitterzout 7.5.magnesiumnitraat 40 kg kalksalpeter 170 gr mangaansulfaat 145 gr zinksulfaat 350 boraat 20 gr kopersulfaat 12 gr natriummolybdaat
  21. Haifa of yara zijn grote producenten. Waar de meeste tuinders hun meststoffen vandaan halen Schema's zijn echt niet zo ingewikkeld en de meeste voedingen zullen op elkaar lijken. Meeste tuinders hebben een boekje of een computerprogramma waar standaard schemas in staan. Zoek er 1 voor paprika en je bent een heel eind. Mengen van je a en b bakken zitten wel wat regels aan. Maar is niet heel ingewikkeld. Voornaamste reden dat je a en b bakken hebt zijn je calcium en sulfaten die absoluut niet bij elkaar mogen komen. Dan krijg je caso4 en dat is gips.. Ik kan wel eens een schema posten als er intresse voor is
  22. Kristalon brown already contains epsom salt and micro nutrients. You can change the ratio between calcinit and the kristalon if you want more vegetative growth. More calcinit = more vegetative. Only thing i add is some silica.
  23. Iemand enig idee hoe ik dit moet aansluiten. Wat gaat waarheen? En wat voor draad kan ik hiervoor het beste gebruiken?
  24. Als je op aarde zorgt dat voeding en water beschikbaar is heb je net zo weinig subtraat volume nodig.
×
×
  • Create New...