Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  6,354
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  68

Posts posted by Wietefras


 1. On 7/6/2020 at 10:25 AM, Kees A said:

  zou dan juist een ontvochtiger die warme lucht uitblaast niet de uitkomst zijn?

  Een ontvochiger zal aan de ene kant koude lucht uit komen en aan de andere warme. Als het ding een beetje efficient is valt dat tegen elkaar weg. Al zal er wel wat meer warmte uit komen dan dat het koelt inderdaad. 

  Maar inderdaad. Dat was ook mijn punt, als je hoofdzakelijk alleen hoeft te ontvochtigen dan is alleen een ontvochtiger in een sem-gesloten kweek wellicht niet eens zo'n gek idee. Scheelt het per saldo misschien niet eens zoveel stroom (als vervanging van een normale afzuiger). Maar goed, ik heb geen idee hoeveel stroom zo'n ding nou daadwerkelijk verbruikt. Of hoe goed het werkt.


 2. 3 hours ago, FoolOnTheHill said:

  Spiegelpanelen!

  En er zijn excepties.

  Het zijn "uitzonderingen".

  Een zin starten met "En" is wel heel erg lelijk en gewoon fout ook in dit geval. Lekker bezig!


 3. Dat is alleen waar als je muur slechter reflecteert dan wat je op de wanden hebt zitten. Of als je helemaal geen wanden hebt.

  Buiten dat, je gaat dan de uniformiteit van je licht verminderen en dan moet de lamp toch weer hoger hangen om daarvoor te compenseren met ... extra wandverliezen als gevolg.

  Dimlux heeft ook van die spiegel panelen die je kan gebruiken aan de randen inderdaad.

  Maar goed dat zijn exepties en hun bewering was dat reflectoren ik geloof 30% meer licht geven op de planten.

  Klopt ook wel (als je niet goed nadenkt), want je bundelt het licht op een veel kleiner oppervlak. Dus in die kleinere bundel is het licht feller. Alleen valt  die ook op een veel kleiner oppervlak en per saldo waren ze gewoon licht kwijt. Anyway, het was hilarisch.


 4. Nou ja hogere opbrengst wel met CO2, maar dat er (significant) minder verdamping is lijkt me persoonlijk stug. Denk dat Boefje030 op dat laatste doelt.

  Ze verdampen toch ook niet bovenmatig? Eerder wat minder dan onder HPS, maar qua "liters water per W" zit je wel veel hoger met leds. 

  Zal eens kijken of ze nog wat cijfers noemen in dat verslag. Bedankt daarvoor!

  :edit: Ik zie ze nou niet zo snel een directe relatie noemen tussen afname van verdamping door hogere CO2. Het lijkt meer een verhaal van "een van meerdere factoren" waarbij CO2 ook een rol zou kunnen spelen.


 5. Ja lol. Het is altijd wel geinig daar :)

  Ik zit die HLG gasten er altijd mee te sarren. Boards zijn gewoon een dom ontwerp. Feitelijk gewoon een grote COB, maar dan vreselijk duur. Al direct toen die dingen uit kwamen was duidelijk dat vier 1212 citizen COBs (van een oudere generatie) op dezelfde heatsink beter presteren dan dat board . Voor de helft van de prijs. Twee strips zijn nog altijd beter dan een board en nog steeds voor de helft van de prijs. 

  Het grappige is dat één van die twee gasten ook ooit met het stompzinnige verhaal kwam dat je reflectoren op COBs moest zetten. Toen maakte hij ook exact dezelfde denkfout. Ze vergeten de hanghoogte aan te passen aan de uniformiteit (een COB met 90 graden optics moet bijna twee keer zo hoog hangen als een "kale COB") voor dezelfde uniformiteit. Toendertijd kreeg ik haast doodsbedreigingen dat ik op moest houden met uitleggen dat reflectoren niet werken.  Heeft een half jaar ofzo geduurd voordat de meerderheid wel in begon te zien dat reflectoren op COBs inderdaad een dom idee waren.

  Dat boards een dom idee zijn is nog steeds niet helemaal doorgedrongen, maar bijna alle echte doe het zelvers gebruiken strips. Je ziet ook niemand behalve HLG armaturen maken met boards. Het waren COBs (ook beter dan boeards trouwens) en het zijn tegenwoorig allemaal strips.

  Alleen de noobs kopen nog boards en dat zijn de hardnekkigste struisvogels. Die willen uiteraard niet horen dat ze beter wat anders hadden kunnen kopen. Helemaal die andere idioot die zijn zelfgemaakte bordjes verkoopt wordt. Die wordt altijd hysterisch. Dat maakt het voor mij wel leuk.

  Maar goed ik hoop ook wel dat de wat serieuzere mensen snappen wat ik schrijf. Dat blijkt lastig. Afgezien van het struisvogeleffect, de doorsnee kweker is niet echt in staat om standaard natuurkundige concepten te bevatten. Zoals hoe de omgekeerde kwadratenwet werkt in een tent. Of dat lichtuniformiteit een functie van hoogte is en dat wandverliezen daar direct omgekeerd aan gerelateerd zijn.

  Pest is ook dat mensen dan één zinnetje uit mijn verhaal pakken. Dat uit het verband trekken en vervolgens slim gaan lopen doen op basis van hun eigen onbegrip.

  Ze gaan het nog wel een keer snappen. Ondertussen kan ik lekker wat mensen op de kast jagen.

  • Like 2

 6. Just now, Kees A said:

  De OptiClimate is niet speciaal ontworpen voor de teelt.

  Tomato tomahto. Het is aangepast om goed te werken voor een middelgrote teelt dan.

  Als je gewoon een droger in je ruimte zet dan is je luchtcirculatie een drama. Een split airo erop werkt zetten ook niet zomaar.


 7. Ik bedoel meer dat het ontwerp van de opti wellicht aangepast kan worden op leds. In plaats van worstelen om die opti nog aan de praat te houden. De focus moet duidelijk compleet anders voor led. Plus led komt meer en meer opzetten.

  Zo'n opti is inderdaad verder wel precies ontworpen voor een middelgrote teelt. Mooi systeem van luchtverdeling en ingebouwde controles. Plus vooral stealth natuurlijk (afgezien van het installeren ervan lijkt me)

  Zeker met de 3.0umol/J lampen die recent uitkomen moet je toch in staat zijn om zonder al teveel koeling te werken.

   

   


 8. Ik vraag me af of de warmte afvoeren wel zo'n probleem is. Dat was met HPS natuurlijk het grote probleem in het onder controle houden van het klimaat. Met leds is het toch vooral het vocht eruit halen wat de problemen geeft. De planten koelen de warmte weg door hun verdamping. Plus je raakt wat warmte kwijt door de wanden en de vloeren.  Dan hou je alleen de afvoer van water en de aanvoer van CO2 over. Zoveel CO2 verbuiken die planten niet dus de lucht verversen om daarvoor (en vervuiling eruit) is niet zo lastig. Als je dan alleen een ontvochtiger in je ruimte zet dan zou je wellicht een heel stuk beter uit zijn dan alles proberen te regelen met een grote afzuiger of je warmte te dumpen in een putje. 

  Ben geen HVAC expert, maar zeker in combinatie met led verlichting moet er toch een veel efficientere oplossing te bedenken zijn dan een opti. 

  Misschien niet eens zo'n gek idee om zelfs met een kleine kweek semi-gesloten te gaan werken dan.

  • Like 1

 9. Misschien was het ook wel op te lossen geweest, maar de tent vol met planten staat is het niet makkelijk om dingen te bouwen/plaatsen. Als er geen planten in staan dan zeggen je resultaten dus weer niets. 

  CO2 heb ik de schaal niet voor, maar was ook niet in me opgekomen om de verdamping daarmee te proberen drukken eerlijk gezegd. Een korte Google zoektocht geeft inderdaad wel wat resultaten die daar naar verwijzen. Is wel een raar mechanisme ook dan, want als ze minder verdampen krijgen ze ook minder voeding binnen lijkt me. Zou dat de planten niet "afknijpen" dan? Anyway, CO2 heb ik me nooit echt in verdiept, omdat ik toch "open" kweek.


 10. De truc met een opti is toch juist dat die de warmte van de lampen gebruikt om de voor ontvochting gekoelde lucht weer op te warmen? Dacht dat het daarom ook lastiger was om 's nachts te ontvochtigen. Of in ieder geval met de opti 3. Dan zou je moeten gaan verwarmen om te ontvochtingen en dat kan nog best een hoop stroom kosten dan?

  Al zou je zeggen dat een ontvochtiger net zoveel warmte uitblaast aan de kant die de compressor koelt dan dat er aan kou aan de ontvochtende kant komt. Waarschijnlijk meer zelfs, want 100% efficient is het nooit. Dus ik heb ook altijd het idee gehad dat er technisch iets mis is aan het ontwerp van de opti, maar dat is dan wellicht gefixed met het nieuwe model. Die kon wel 's nachts koelen zij iemand hierboven toch?


 11. Inderdaad, wat cannarie zegt. Ze koelen door te verdampen. Hoe meer plant er staat hoe meer vocht ze kunnen afgeven.

  Als je de lamp in een lege tent zet wordt het bloedheet.

  Dat is altijd het lastige met als je iets nieuws probeert te bedenken met koeling. Ik had ooit bedacht om de lucht rond te ventileren in de tent. Door de warme lucht van boven naar onder te transporteren en het dan vandaar met zo'n verdeelslang weer terug te blazen. Zodat de onderkant van de planten ook bij 28C zou kunnen staan.

  Werkte allemaal prachtig in een lege tent. Toen de planten volwassen waren kreeg ik het echter met geen mogelijkheid meer op temperatuur. De planten gingen door die circulatie zo hard extra mee koelen dat het nauwelijks nog boven kamertemperatuur kwam. 

  • Like 2

 12. Je moet echt flink wat afzuigen om het vocht eruit te halen hoor. Dat is nou juist precies het probleem met het gebrek aan warmte. Je moet hard genoeg afzuigen om het vocht eruit te halen, maar als je dat doet dan krijg je het in de tent nog nauwelijks boven kamertemperatuur.


 13. Tsja en een ruimte verwarmen met 600W gaat toch een stuk minder makkelijk dan met 1200W? Je kan het wat proberen rond te wapperen, maar met 1200W wordt het toch gewoon warmer?

  Mijn punt was ook dat leds steeds zuiniger worden. Toen ik begon had je 900W aan COBs nodig voor het vervangen van 1150/1200W HPS. Toen was warmte geen enkel probleem. Toen het 800W was om een 1200W HPS te vervangen kwam je er met rondwapperen nog makkelijk. Een jaar gelden was het 720W en dat ging nog maar net aan. Op dit moment zitten we op de 650W tot 600W. Vraag me af of het dan nog lukt.. Je ziet steeds meer kwekers drogers en kachels gaan gebruiken om de combinatie van LV en temperatuur beide op peil te houden.

  We zijn dus wel degelijk op een punt aan het belanden (als we daar niet al voorbij zijn) dat je er met wat rondwapperen niet meer komt.

   

  • Like 2

 14. 5 hours ago, Kees A said:

  Ik denk ook niet dat leds te weinig warmte afgeven.

  Die discussie hebben we net gehad :)

  On 6/24/2020 at 8:12 AM, Wietefras said:

  Volgens de wet van energie zou een watt aan stroom ook een watt aan warmte in je hok geven. Dus leds geven in theorie net zoveel warmte af.

  Er zijn wel twee grote verschillen:

  1. Met leds heb je maar half zoveel stroom nodig als met HPS
  2. Leds geven nauwelijks stralingswarmte af, maar vooral convectiewarmte

  Dat eerste geeft met een opti het probleem dat je maar half zoveel warmte hebt relatief aan de vochtigheid. Of in andere woorden, je hebt twee keer zoveel planten staan bij hetzelfde wattage als met HPS. De opti (3) trekt dat dan blijkbaar niet meer.

  Het tweede is niet zozeer een probleem met een opti, maar wel bij een open kweektent. De afzuiger trekt dan namelijk de opstijgende warmte uit je tent en het wordt dan mogelijk niet warm genoeg. 

  Een watt aan stroomverbruik levert dus volgens de theorie zowel bij HPS en led hetzelfde op aan warmte, maar als je maar half zoveel stroom hebt hangen of twee keer zoveel planten bij dezelfde stroom dan heb je dus wel degelijk relatief "minder warmte". Half zoveel dan. 


 15. Een externe ontvochtiger is eigenlijk ook een verwarming toch? Het idee was nou juist dat die opti de warmte van de lampen gebruikt om de voor de ontvochting gebruikte koeling weer op te warmen.

  In het algemeen, als je een verwarming moet gaan plaatsen omdat je leds te weinig warmte opleveren dan ben je wellicht je doel voorbij geschoten.

×
×
 • Create New...