Jump to content

Wietefras

Full member
  • Content Count

    6,421
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    69

Posts posted by Wietefras


  1. Je zou Heath's vertical grows (Heath Robinson) eens moeten opzoeken. Ik had even gekeken, maar de thread op Rollitup heeft geen plaatjes meer.

    https://www.rollitup.org/t/heaths-flooded-tube-vertical.149998/

    Die kweekte met de planten in een 1.2m diameter cirkel en dan 0,8m hoog per 600W HPS lamp. Hij beweerde daar 2g/W mee te halen. Wel met 36 planten per lamp dan ook. Dat hele buizencomplex ziet er wel enorm bewerkelijk en foutgevoelig uit. Moet ook een drama zijn om nog behoorlijk bij de planten te komen.

    Truc is ook wel dat je dan met een hele lage lichtintensiteit kweekt over een groter oppervlak. Wat de opbrengst zou verhogen. Zeg iets van 350umol/s/m2 over een cilinder met oppervlak van 3m in plaats van 650umol/s/m2 over een vlak vierkant van 1,44m2. Plus natuurlijk nog het verschil in licht verliezen.

    Met led heb je de reflector verliezen al niet en de wandverliezen zijn ook niet echt hoog. Dus dan zal je daar wel niet veel op winnen inderdaad. Het ging mij ook vooral om het beperken van de hoogte. Je kan dan makkelijker twee kweekruimtes stapelen. Plus dus waterwarmtewinning leek me veel eenvoudiger met een verticaal systeem dan een zooi met water gevulde buizen die over alles heen hangen en moeten kunnen verstellen in hoogte. 

    • Like 1

  2. On 1/19/2021 at 11:07 PM, cannarie said:

    Maar toch lijken ook die muurverliezen mij significant minder op deze manier, want die vindt alleen nog maar in de lengterichting van de bulb plaats en op een kleiner "muur" oppervlak.

    Voor een HPS  bulb ja.


  3. On 1/1/2021 at 4:03 PM, dilago said:

    Doordat de planten verticaal groeien is er geen wandverlies.

    Je hebt nog steeds wandverliezen. Al zou het dan wellicht plafond en vloer verliezen zijn, maar het komt op hetzelfde neer.

    Het punt is dat je dan geen reflector nodig hebt op de HPS bulb. Dat scheelt in reflectorverlies. De reflector van een HPS vreet minstens 18% van het licht op (bij een Gavita Pro) en met een simpeler kapje nog veel meer. Daar zit hem bij HPS de winst.

    Een ander voordeel is dat je met een wat kleinere "voetafdruk" zou kunnen werken.

    Mijn eigen insteek was ooit om er qua hoogte wat ruimte mee te winnen. Je hebt de lamp er niet boven hangen, dus de tent kan lager zijn. Plus waterkoeling leek me makkelijker te realiseren als de lamp "naast" de planten staat. Heb nog onderdelen liggen voor een vertikale led strip lamp met waterkoeling (of eigenlijk waterwarmtewinning), maar het is er (nog) nooit van gekomen :)

    • Like 2

  4. Wiet decarboxyleert al (heel langzaam) bij kamer temperatuur. Het gaat stukken sneller als je het warmer maakt. Bij 80C duurt het nog steeds uren. CBDA duurt iets van twee keer zo lang bij dezelfde temperatuur vergeleken met THCA. Om dat te compenseren kun je het wat warmer doen als je een hoog gedeelte aan CBD verwacht.

    Zijn helaas ook heel verschillende grafieken voor hoe snel het gaat. Ik heb tussen de 5 en 80 minuten gezien.


  5. On 11/30/2020 at 11:38 PM, al green said:

    Adjust a Wing hoef je niet te vervangen. Goedkope kapjes wel.......mondkapjes ook

    Dis adjustawings zijn helaas weer vrij inefficient door hun ontwerp. 

    Professionele kappen zoals de HR96 (oid) van Gavita zijn een stuk efficienter.

    Alle kappen worden vies. Zeker als je sproeit, maar ook als je dat niet doet.


  6. 1 minute ago, komando said:

    Ideale uniformiteit is mooi, maar als je op 12,5cm op veel te hoge par metingen uitkomt heeft het nog geen zin, de plant kan dat niet aan.

    ideaal is dus om zo dicht mogelijk op die 12,5cm te zitten in geval van een gavita led ivm uniformiteit, maar wel met als voorwaarde dat je afstand houdt tot de maximum par wat je planten aankunnen. Volgens mij is dat zo een 1000 par zonder c02.

     

    Op 12,5 cm heb je met die lamp niet de juiste uniformiteit. Hooguit als je hem in een 120x120 tent hangt, maar dan zul je inderdaad moeten dimmen.

    Het principe is dus niet "zo dicht mogelijk erop", maar "op de minimale hoogte waarop je een uniforme lichtverdeling hebt over het gehele oppervlak"

     


  7. On 12/1/2020 at 8:56 AM, MisterX said:

    @Wietefras

    Maakt het niet uit dan als je (ver)boven de 1000PAR  komt doordat jij de lamp op 10cm hangt zonder extra co2?

    Dat kan zijn, maar dan moet je de lamp dimmen. De hoogte van de lamp is daar niet relevant bij als je die op de correcte hoogte hebt hangen voor de juiste uniformiteit van de lichtverdeling.

    Die Zeus kan ook niet op 10cm hangen met nog een juiste lichtverdeling voor 150x150. Die moet een stuk hoger om de afstand van het armatuur tot de wanden te overbruggen.

    Het principe is overigens niet "zo dicht mogelijk erop", maar "op de minimale hoogte waarop je een uniforme lichtverdeling hebt over het gehele oppervlak"

    On 12/1/2020 at 8:56 AM, MisterX said:

    Kan me voorstellen dat je op 10cm al snel tussen de 1000/1500 par zit. Dit zit in de levels waarin ze online spreken over te veel licht voor ambient co2

    Als je een lamp hebt die op 10cm kan hangen met de correcte lichtverdeling dan heb je gewoon een te zware lamp als je teveel licht op de planten krijgt. Als je veel licht ophangt dan kan er een extra eis zijn dat je het maximum onder een bepaalde grens wilt houden, maar met een 600W lamp per 150x150 opprvlak is dat niet echt iets om rekening mee te houden. 


  8. On 11/30/2020 at 10:58 PM, dilago said:

    Maar stel je hangt de lamp wat te dicht op het gewas, hoe zit dat dan met de toppen net onder de bovenste? Daar hangt de lamp dan wel 25 cm van af. Of werkt het zo niet?

    Je hangt de lamp op de hoogte dat je correcte uniformiteit hebt. Volgens de stelregel van Gavita is dat als de donkere plekken dan nog minimaal 80% van het gemiddelde ontvangen.

    Als je 6 strips hebt op 150cm dan moet iedere strip dus 25cm belichten. Dat is dus slechts 12,5cm links en 12,5 cm rechts van de strip. Dat bereik je al met de strip op 12,5cm hoog.  Op de middelpunten tussen de twee strips heb je dan ook overlap van de strip ernaast (of reflectie van de wanden).

    Probleem zit hem erin dat die fabrieks lampen niet helemaal tot aan de randen gaan. Dus dan moet je die afstand nemen. Je moet namelijk altijd zorgen dat het licht goed verdeeld zit over de maximale afstand tussen lichtpunten of lichtpunt en de wand.

    • Like 1

  9. On 11/30/2020 at 5:50 PM, Limbic said:

    Hoe lager je lamp des te minder stroomverbruik, minder belicht oppervlak dus ook minder oogst.

    Nee, je hangt de lamp op de correcte hoogte voor het gewenste oppervlak, uniformiteit en het ontwerp van de lamp. 

     

    On 11/30/2020 at 5:50 PM, Limbic said:

    Als het armatuur omhoog moet zou je toch de ideale afstand moeten kunnen vinden dat je geen wandverlies hebt, toch?

    Je hebt altijd wandverlies. Behalve als je geen wanden hebt, maar dan verdwijnt het licht nog veel harder.


  10. On 11/26/2020 at 1:38 PM, komando said:

    Dan vraag ik me af hoe @Wietefras daarop komt en waar die dat op baseert. 
    Gavita adviseert dit juist niet voor de led-lampen.

    als jij een uniform plantendek hebt die vol staat, dan kun je het beste een afstand houden waar je planten de maximale belichten ontvangen die ze aankunnen. Daar heb je allemaal leuke benamingen voor, maar teveel is niet goed. Dat verschilt per lamp natuurlijk wat de afstand is, maar als je kijkt naar de Zeus pro, dan moet je hem niet dichter bij hangen dan 35-40cm als je niet met co2 kweekt.

    De hoogte van de lamp bepaald hoe ver je het licht verspreid. Als je de lamp hoger hangt dan nodig is voor je kweekoppervlak dan verspil je het licht op de wanden.

    Het is dus niet dat de lamp er zo dicht mogelijk op moet, maar dat je de lamp niet hoger moet hangen dan nodig is voor de uniformiiteit van de lichtverdeling.

    Die Zeus pro 600W zou prima op 25cm moeten kunnen, maar daar is het helaas net te klein voor ontworpen. Daardoor krijg je een donkerdere rand langs de wanden. Om dat te compenseren moet het twee keer zo hoog hangen als wanneer het net iets beter zou passen bij de ruimte.

    Alles is een compromis. Hoe hoger de lamp hoe unfirmormer het licht verspreid, maar dan ook hoe meer licht je verliest op de wanden (let wel dat verhaal  over kwadratische afname gaat daarbij niet op)

    Met de temperatuur net zo overigens. Hogere temperatuur heeft voordelen voro de effic


  11. On 9/27/2020 at 2:41 PM, Kees A said:

    Stel dat aluminium de warmte 5 x beter geleid dan staal, is het dan zo dat als de oppervlakte van het stalen U profiel 5 x groter is dan de platte aluminium strip, dat je dan eventueel hitte kwijtraakt met staal?

    Als het oppervlakte van staal 6 x groter is, meer hitte kwijt, en als het oppervlakte maar 4 x groter is, dan minder hitte kwijt?

     

    Nee zo werkt dat ook weer niet. De mindere geleiding geeft hooguit meer temperatuurverschil tussen  waar de leds zitten en de uiteinden van de koeling.

    Dat is dus vooral een probleem als je de warmte moet transporteren. Bijvoorbeeld bij een (zware) COB is dat heel belangrijk. Die warmte moet dan weg bij de COB. Bij een ledstrip zit de warmte al flink verdeeld en dan lijkt de geleiding me niet zo belangrijk.

    Het gaat om de stabiele temperatuur die het geheel krijgt als het draait. Een verwarming is ook niet van aluminium.

    Ik denk dat als je dubbel het oppervlak hebt met staal dat je dan al beter af zult zijn als met aluminium. Maar goed, dat is ook maar een gok.   

    • Like 1

  12. Die warmtegeleiding zal toch het probleem niet zijn? Dat lijkt me meer een probleem als je een zware COB op het materiaal monteert en je de geleiding nodig hebt om al die warmte weg te transporteren naar de koelvinnen.

    Deze TCI strips doen het namelijk ook prima zonder heat sink. Althans ik heb mensen daar armaturen van zien maken met alleen op de kopse kanten bevestiging. Ik vond het dan alleen teveel doorhangen. Die strips zijn nogal flexibel

     


  13. On 9/21/2020 at 5:20 PM, Limbic said:

     moet je nou wel of geen extra calcium gebruiken met led?

    Het hagt er ook wel vanaf of er al veel Calcium in de voeding zit of niet. Met Calcinit en Yara bruin heb ik al vrij veel Ca in de voeding en dan is extra calcium niet nodig. Met andere voedingen had ik het wel nodig.


  14. Zag net weer wat nieuws langs komen.

    Nano-led: https://physicsworld.com/a/nanoscale-led-shines-brighter/

    Hier een wat ouder artikeltje van de TU Eindhoven  https://www.tue.nl/en/news/news-overview/02-02-2017-1000-times-more-efficient-nano-led-opens-door-to-faster-microchips/

    Efficienter en heeft geed of minder last van "efficiency droop" (dat je bij meer strom sterk minder efficientie krijgt)

×
×
  • Create New...