Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content count

  5,871
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

Wietefras last won the day on June 30

Wietefras had the most liked content!

Community Reputation

2,552 Top reputatie

1 Follower

About Wietefras

 • Rank
  LEDosaurus

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,905 profile views
 1. Wietefras

  eb en vloed tafel 92x92

  In de tuinbouw verplaatsen ze de planten van ruimte naar ruimte als ze groter worden. Dan hangt er desnoods ook een andere lamp boven. Datzelfde kun je ook doen door er een voorgroei lampje bij te kopen. Heb je ook twee kleuren. Als de bloei er eenmaal in gaat dan heb ik de hele kweek dezelfde kleur. Eerlijk gezegd groei ik ook voor onder 3000K (mijn bloei kleur dus). Voorheen onder 6500K T-neon. Voorgroeien onder 3000K leds gaat ook prima. Dat is al vrij "koel" (meer blauw in het spectrum) vergeleken met HPS. Heb nog wel eens wat geprobeerd met wat extra verrood erbij om de bloei duur te verkorten, maar dat gaf wisselend succes. Mogelijk was de kweek korter, maar had ook minder opbrengst en ook wel meer strek tijdens de bloeiomschakeling. Zag laatst wel weer een side-by side test van iemand die veel extra foto rood had toegevoegd. Dat gaf wel mooiere toppen doordat de rood kant sneller ging in de bloei, maar ik heb daar het eindresultaat niet van gezien. Vaak trekt de "koelere" kant namelijk wel weer bij op het eind en is een kweek die een week langer duurt, maar meer op brengt ook niet zo'n probleem en soms zelfs een voordeel. Dat hele spectrum verhaal is allemaal nog zo onduidelijk. De kleine hobby kweekjes maken het ook heel moeilijk om iets zinnigs te zeggen over de uitkomst. Er zit sowieso namelijk vaak al veel variatie in het kweekresultaat zelfs als je meerdere keren hetzelfde doet.
 2. Wietefras

  eb en vloed tafel 92x92

  Die KIND en G-tools leds moet je ze zeker niet aan beginnen. Die zijn echt veel te duur voor de slechte kwaliteit. Zijn wel wat verslagen van te vinden en qua g/W komen die niet boven een HPS uit. Daar betaal je je geen berg geld voor om een led lamp te kopen. Spectrabox is ook niet heel veel efficienter dan HPS. Let er ook op dat ze je bedotten met die umol waardes. Ze meten dan op het felste punt midden onder de lamp de lichtsterkte. Dat is een puntmeting (PPFD in umol/s/m2 in plaats van PPF in umol/s). Vergelijkbaar met lux in plaats van lumen. Die "lumen" waardes die ze noemen zijn ook helemaal geen lumen waardes, maar lux. Lumen is niet afhankelijk van afstand tot de lamp. Echt schandalig zoiets. Bij de Bridge geven ze je de echte lumen waarde. Dat is de totale hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt en niet de nietszeggende waarde van één puntje onder de lamp. Die waardes zijn totaal niet met elkaar vergelijkbaar. Het is een beetje vergelijkbaar met de inhoud van een emmer water. Er zit bijvoorbeeld 10 liter water in. Dat is dan de "lumen"/PPF waarde. De diepte van het water is afhankelijk van het oppervlak waarover je het verdeelt. Dat is vergelijkbaar met de lux/PPFD waarde. Bijvoorbeeld een emmer met een doorsnee van 10cm geeft bij 10l water een veel hoger waterniveau dan een emmer met een doorsnee van een meter. Dat waterniveau is in ons geval irrelevant. Het gaat erom dat je je planten 10 liter water geeft en niet of dat nou 100cm of 10mm hoog is in de emmer. Ik heb die Arctic koelers van de bridge zelf ook en die maken nauwelijks geluid: https://www.quietpc.com/ac-arctic-f9-pwm
 3. Wietefras

  Zelf digitale Tensiologgers maken

  Die capacitieve dingen wel. Als er maar water in de buurt is.
 4. Wietefras

  Zelf digitale Tensiologgers maken

  Ik heb die Tindie dingen inderdaad liggen. Helaas nooit wat mee gedaan, dus ik kan je niet vertellen of het wat is. Voor minder dan een euro kun je het toch zeker een keer proberen of die Ali dingen een beetje werken. Zo extreem nauwkeurig hoeft het ook weer niet te zijn natuurlijk. Ze lijken me alleen wel wat kort. Dan meet je alleen de toplaag terwijl de onderkant wellicht nog zeiknat is? Wat ik ervan begreep kan er ook wel een verschil in die capacitieve sensoren zitten. Die met een hele hoge frequentie zijn minder gevoelig voor "storingen". Maar goed, ik ben op hydro overgestapt en dan heb je die dingen niet meer zo nodig. Al zat ik er laatst wel weer over te denken of ik die klei korrels in potten niet moet gaan meten. Voor opkweek is het wel makkelijker om de potjes wat meer op het droge te houden en ze periodiek te spoelen (druppel of eb & vloed). Hoe vaak dat dan nodig is is wellicht met die capacitieve sensoren wel te meten. Ze zouden zeg maar voor 50% moeten droog trekken en dan weer vloeden.
 5. Wietefras

  Hoeveel TCI LED als vervanging voor 1000W hps????

  Met 154lm/W heb je iets van 350W per m2 nodig voor 800umol/s/m2. Dat is dus het verschil met de F series en nieuwe H influx strips, dan heb je aan 300W tot 320W per m2 genoeg. Uitgaande van 350W per m2 en dat dan keer 2,25m2 voor een 150x150 geeft krap 800W. totaal Delen door 23W (per strip) maakt 35 strips totaal. Kun je wel 3000K strips vinden dan? Of ga je afbloeien onder 4000K?
 6. Wietefras

  Hoeveel TCI LED als vervanging voor 1000W hps????

  Vertikale vlakken koelen beter dan horizontale vlakken. Misschien kan je beter even een eigen thread beginnen in plaats van die van iemand anders te gebruiken.
 7. Wietefras

  Hoeveel TCI LED als vervanging voor 1000W hps????

  Dat hangt er ook maar net vanaf welke strip en welke COB je neemt. Stroomsterkte is neit echt relevant om op te vergelijken. Beter op lm/W bij gelijk wattage en dan liefst ook bij gelijke prijs oid. Prijs is uiteindelijk toch eerder waar het om gaat. Al was voor mij vooral ook dat je mat strips veel makkelijker een armatuur maakt belangrijk en ook dat de lichtverdeleing en penetratie daar veel beter mee is. De profielen 4-5mm dik lijkt mij ook zonde van het geld. Kun je dan niet beter je geld steken in profielen met een groter oppervlak? Dat oppervlak is namelijk wat de (passieve) koeling geeft. Dikte helpt alleen maar met betere warmteverdeling en dat heb je met strips niet nodig. Ik heb een COB armatuur waar ik wel dikke alu strips heb gebruikt zodat ik voor 6 COBs met 2 koelers toe kan. De alu strips verdelen dan de warmte van de COBs over de twee koelers. Dat was een stuk goedkoper en minder werk dan 6 individuele CPU koelers gebruiken.
 8. Wietefras

  Hoeveel TCI LED als vervanging voor 1000W hps????

  Ja strips geven inderdaad betere "dieptestraling". Met die TCI strips zou ik voor 350W per m2 gaan. Dus zeg zo ongeveer 35 van die strips. Of iets in die buurt wat handig te verdelen is over de ruimte. Paar meer of minder is uiteraard ook het probleem niet. Die 350W per m2 komt dan overigens overeen qua licht met de 1000W HPS geboost naar 1150W. Ik zie overigens alleen de 4000K TCI strips in de winkel. Die zou ik dan weer net niet gebruiken voor een bloeiruimte.
 9. Wietefras

  Hoeveel TCI LED als vervanging voor 1000W hps????

  Je bedoelt Samsung F-series (gen 3) of de nieuwe H Influx Strips? Daarmee heb je tussen de 300W en 330W per m2 nodig afhankelijk van de gebruikte stroomsterkte. Als je voor 3000K strips uit gaat van een efficientie tussen 185lm/W en 167lm/W. Dus 300W bij 185lm/W en bij 167lm/W heb je 330W nodig. Hoeveel strips je nodig hebt hangt van de grootte van de strips af. Ze zijn er in verschillende maten en met een enkele of dubbele rij leds erop. Ik zou gaan voor de dubbele rij leds, want dan heb je maar half zoveel strips nodig. Dat is half zoveel werk voor het bouwen en een stuk goedkoper. Voor de spreiding hoe je het niet te doen want die is ook met dubbele rij strips al heel goed. 150x150 is wellicht wel net een wat onhandige maat voor 112cm of 56cm strips. Hier is een simulator om te bepalen wat de efficientie is bij verschillende stroomsterktes: https://www.samsung.com/led/support/tools/engine-calculator/ Helaas zit de H Influx daar nog niet in (wel de oude Influx, maar die is crap). Dus alleen de F-series gen3 kun je daar vinden. De H Influx kun je wel uit de datasheet halen. Of gewoon. De aanbevolen stroomsterkte aanhouden.
 10. Ja, hoor je mag je luier verschonen. Misschien moet je ook even leren lezen, want dat die TCI strips niet meer beschikbaar zijn stond er al. Zo moeilijk kan het allemaal toch niet zijn? Ik hoef toch niet alles voor te kauwen zeg?
 11. Er zijn inderdaad zat "goedkope" opties die wel voldoende efficient zijn. Die TCI strips die we een tijdje terug kochten zijn ook al anderhalf keer zo efficient als die gamma "led gloeilampen" en die waren nog goedkoper ook. Maar goed, ook gewoon met kleine COBs en nieuwe led strips zijn prima armaturen te bouwen voor ruim onder de 100 euro.
 12. Och gossie, wordt je er alweer emotioneel van dat ik een fout van je corrigeer?
 13. Varenrouwmug is een sluipmoordenaar - Wageningen UR E-depot (PDF)
 14. Je bent lekker op dreef . Zo'n puck is geen 500, maar $58 voor 100W. Voor dezelfde hoeveelheid licht uit zo'n 100W puck heb je twee van die dozen van 40 euro van de gamma nodig en verbruik je ook ook nog eens 50W meer Niet dat ik voorstel om zo'n puck te kopen, maar jij komt zelf met dat voorbeeld aandragen.
×