Hallo,
Eerst een klein beetje off-topic: ik maak al een tijd melk-kefir, wat op je lichaam vele positieve effecten heeft.
Dit geldt schijnbaar ook voor planten, zie hier een onderzoek uit Japan:
http://infrc.or.jp/e...ta/C1-5-018.pdf
De opbrengst is significant hoger na het toevoegen van lactobacilli. Volgens het onderzoek +- 20% meer radijsjes. Daardoor ben ik getriggered om dit experiment uit te voeren op mijn plantjes
De humus-concentratie in de aarde was hoger en wortelstelsel groter.
Kefir bevat zo goed als alle lactobacilli en nog goede strepto en bifidobacteriën. (meer hierover op http://users.chariot.../kefirpage.html http://users.sa.char...efir_brine.html http://users.sa.char.../Makekefir.html)
Samenstelling: http://users.sa.char...composition.htm
Mijn planten voorzie ik ook van deze bacteriën door de kefir-grains eerst in water te zetten 24 uur, daarna door een koffiefilter gefilterd, en over de planten gespoten en door het drinkwater heen. (en weer opnieuw melk kefir maken voor een nieuwe lading)
Ze doen het goed, ik ben ermee begonnen nadat ik bang was dat de voeding niet goed opgenomen werd (N), omdat de bladeren een beetje "klauwen".
Ook leek ik een soort meeldauw te zien, en omdat deze bacteriën ook slechte schimmels e.d. tegengaan heb ik dus bedacht om de "kefir brine" door een koffiefilter te laten lopen en over de planten te spuiten.
Na de behandeling met de plantenspuit heb ik niks van witte plekjes meer gezien en mijn plantjes lijken nu erg goed te gaan.
Onderzoek wijst ook uit dat schimmels onmogelijk gedijen naast kefir-bacteriën, zelf heb ik dit ook getest.
Melk-kefir restje in een oud melkpak laten staan, half jaar later alleen een zure kaaslucht, maar geen schimmel.
foto van de plantjes (dag 10 vanaf stek).
Wat ook nog leuk is, is dat kefir altijd een ph-waarde heeft van >= +-5.3
Interessant, of niet? Vooral omdat het gratis is nadat je je weckpot en kefir grains hebt, afgezien van de melk dan.
Heeft hier iemand ervaring met kefir-bacteriën geven aan de planten?