Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Kantklos

Tastbare herinneringen vervagen en verdwijnen

Recommended Posts

Herinneringen van vroeger ophalen, het liefst zo veel en zo vaak mogelijk.

Dit was één van de adviezen die ik te horen kreeg van een medisch specialist in een ziekenhuis.

Een familielid van mij, gaat met de jaren, lichamelijk en geestelijk achteruit, het ophalen van herinneringen van vroeger was gunstig voor geestelijke verbetering.

 

Nu enige tijd verder heb ik ook eens gezocht naar herinneringen die nog echt tastbaar waren, ik ben langs een aantal scholen (van jong tot oud) gegaan, oude hang/ontmoetingsplekken, en favoriete uitgaansgelegenheden en kroegen waar ik vroeger wel regelmatig te vinden was.

 

Gewoon een dagje persoonlijke nostalgie, om even tot mijzelf te kunnen komen door wat voor mijzelf te doen na alle zware tijden en weer een beetje op te laden voor de volgende zware tijden die tegemoed komen.

 

Ik had een lijstje gemaakt van de plekken die ik wel zou willen bekijken en daar een soort bezoekplan gemaakt, per locatie bedacht of ik er alleen langs zou willen gaan of naar binnen zou gaan, indien mogelijk.

 

Wat mij opviel is dat het grootste gedeelte van de locaties die ik had genoteerd nog wel bestonden, alleen had het vaak niet meer helemaal de uitstraling zoals toen: de natuur, standbeelden, speeltoestellen en andere ornamenten waren vaak weggehaald of ingeruild voor iets anders.

De directeur van een school had als eerbetoon zijn eigen vorm van eerbertoon krijgen, door iets wat levenslang mee zou gaan en ook zo lang als dit gebouw zou staan, erbij pronken.

Nu is dat wegegehaald, heeft de school een professioneel logo laten bedrukken op een soort glasplaat. De oudewetse, kenmerkende ornamenten zijn weggehaald, het terrein om de school is wat beschutter ingedeeld en de verschillende speeltoestellen hebben allemaal plaats gemaakt voor een grote voetbalkooi.

 

Verder ziet het gebouw er vanaf dichtbij nog wel een beetje hetzelfde eruit, in het donker dan... en als je niet zo gaat staan dat je tegen de voetbalkooi aan kijkt... doet doet me denken aan hele andere locaties.

 

Vernieuwing heeft een hoop positieve kanten, alleen vind ik het jammer dat vernieuwing vaak zo grondig tastbare herinneringen vervaagd of laat verdwijnen.

 

Het is zoals het is.

Toch jammer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...