Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Perseverence2

165watt LED, 1ste kweek

Recommended Posts

Allereerst wil ik ff vermelden dat dit mijn eerste LED-kweek zal worden. Ik heb eerder al geëperimenteerd met TL-lampen maar aangezien ik het budget voor deze hobby laag wilde houden werkte ik met slechts 4x18watt TL buizen. Het resultaat dat hier van kwam was zeker en vast rookbaar maar was qua quantiteit toch teleurstellend. Na lang wikken en wegen heb ik dan toch besloten om voor LED te gaan.

 

De lamp:

Deze is aangekocht via een Nederlandse webshop en deze vermeld volgende specificaties:

lampspecs.jpg

 

De lamp bevat 55 x 3watt leds, ik heb hier bewust om een 3 watt systeem gekozen omdat er toch wel wat problemen zijn met de 1watt systemen qua lichtpenetratie. De 3 watt leds zouden krachtiger en dus verder moeten doorschijnen. Qua spectra bevat deze lamp 42 rode leds, 5 blauwe leds, 5 oranje leds, 1 witte led,1 UV led en 1 IR led. 6 spectra dus en zou toch redelijk volledig moeten zijn. Er zou enkel maar blauw en rood nodig zijn maar de nieuwere generatie van ledlampen opteren toch meestal om het spectrum verder aan te vullen. In principe zou het hiermee dus perfect mogelijk moeten zijn om van start tot einde met deze lamp te werken. Aangezien ik van 72watt TL licht naar 165watt LED-licht ga zou dit toch zeker een opwaardering moeten zijn met bijkomende resultaten. De lamp vertoont geen merk of land van productie, vermeld enkel de specificaties.

 

hpim1109y.jpg

hpim1110h.jpg

hpim1114f.jpg

hpim1120m.jpg

 

 

De kast:

Deze kast heb ik zelf in elkaar gestoken en heb hierbij ook het budget in het achterhoofd gehouden

 

hpim1116v.jpg

 

De bloempotten boven en langs de zijkant zijn mijn benadering van een koolstoffilter, om toch iets of wat van de geurige plantjes te maskeren bij de ventilatie. Deed goed zijn werk bij de vorige kweek, al kwam er toch soms wel een geurtje boven.

 

Binnenin de kast zitten 3 PC fans (aangesloten op een DC adaptor), 2 afzuiging, 1 als aanvoer voor verse lucht, gezien de afmetingen van de kast leek me dit wel voldoende. Ook zit er een draadloos buitenelement van een weerstation in. Logt de temperatuur binnenin de kast alsook de luchtvochtigheid. Vorige kweek hing de LV tussen de 20-40%, indien de ventilatiefans non stop draaien blijft dit stabiel rond de 30%. Ook zijn er 3 ventilatiegaten zonder ventilator maar aan weerszijde een laagje koolstoffilter.

 

hpim1121u.jpg

hpim1122x.jpg

hpim1126u.jpg

 

 

De planten:

Ik kweek met uitsluitend gefeminiseerde zaden. Hier: 1 x Blue Widow (Dinafem), 1 x Brainstorm (Dutch Passion), 1x Pineapple Chunk (Barney's Farm). De Pineapple Chunk is anderhalve week later in de grond gegaan dan de andere twee aangezien dit soortje nogal explosief durft reageren in de groeifase. Kwestie dat het de andere 2 niet overwoekert. Potgrond is gewone universele potgrond.

 

hpim1118.jpg

hpim1123jf.jpg

hpim1126.jpg

 

Het plan:

Ik dit aanpakken als een TL kweek. M.a.w. er komt een SCROG-scherm op om het belichte oppervlak te optimaliseren. De planten zullen dus getopt worden, het scherm voor de helft volgroeien en de timer op een bloeischema gooien. Qua voeding zullen de planten uiteraard de voedingsstoffen hebben die al in de universele potgrond aanwezig zijn, maar dit zal aangevuld worden met universele voeding voor tomaten (heb hier al degelijke resultaten mee geboekt). En natuurlijk hopen op het beste! Ik zal dit topic in ieder geval verder updaten.

 

De voeding:

Zoals eerder vermeld ben ik dus van plan algemene tomatenvoeding te gaan gebruiken. Samenstelling van de voeding is als volgt:

Oplossing van samengestelde meststoffen NPK 7-5-6 met boor, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink.

 

7 % stikstof (N) totaal, waarvan

* 3.0% nitraatstikstof

 

* 2.7% ammoniumstikstof

 

* 1.3% ureumstikstof

 

5% fosforzuuranhydride (P2O5) oplosbaar in water

6% kaliumoxide (K2O) oplosbaar in water

Sporenelementen oplosbaar in water: 0.01% boor (;) ; 0.002% koper (Cu)* ; 0.02% ijzer (Fe)* ; 0.01% mangaan (Mn)* ; 0.001% molybdeen (Mo) ; 0.002% zink (Zn)*

chelaatvormer EDTA

Chloorarm.

 

Groeifase: vanaf week 2-3 beginnen met een normale dosis zoals vermeld op de verpakking (halve dop/2liter water)

Bloeifase: Hier zal ik wss de dosis wat moeten opdrijven en zal wss ergens tegen het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid aanleunen. In deze fase zal ik vooral de planten observeren en naarmate zich eventuele bladproblemen voordoen de voeding naargelang aanpassen. Men kan aan de hand daarvan toch min of meer zeggen waar de tekorten zich situeren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spectrabox PRO 2 150 watt?

 

Ik zou in het begin alleen de groeifunctie inschakelen, dat wil zeggen alleen de blauwe LEDS. Die groene knop bovenop even indrukken ;)

 

Als je naar 12/12 switcht de bloeibooster aan zetten.

 

Veel succes en ik ga je volgen.

 

Gr,

 

Donnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is geen spectrabox. Denk dat het ergens een nederlandse firma is die ze zelf in elkaar knutselt, aangezien je de led-ratio's volledig zelf kan aanpassen bij de bestelling,en deze kan tot 2 weken duren vooraleer het geleverd wordt. Staat nergens geen 'Made in..' op, alsook is er geen gebruikshandleiding bij, is enkel gestickerd 55x3watt 6color. De echte Spectrabox was mij iets te prijzig, de lamp nu was ook niet goedkoop maar toch een gevoelig stuk lager dan de spectrabox (het gaat hier niet om een 100-150€ ebay knockoff). De groene knop bovenaan is de aan/uit knop, dus zal niet veel uithalen om daar eens op te gaan duwen ;-). Deze lamp heeft geen BLOEI/GROEI stand (wat bij de spectrabox toch hoofdzakelijk voor stroombesparing blijkt te zijn), het is alles of niets.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Deze lamp heeft geen BLOEI/GROEI stand (wat bij de spectrabox toch hoofdzakelijk voor stroombesparing blijkt te zijn), het is alles of niets.

 

Nou hij wordt denk ik in dezelfde fabriek ontwikkeld, de behuizing is in ieder geval nagenoeg identiek. Het is niet hoofdzakelijk voor stroombesparing, planten hebben in de vegatieve fase voornamelijk baat bij het blauwe led spectrum. Stekken doen het er top onder, even als zaadplanten.

 

Groet,

 

Donnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit topic ga ik ook wel volgen.

 

Ik heb ook een 55 x 3W box, maar dan direct uit China. En die lijkt verdacht veel op deze, alleen een andere led ratio. Daar kon ik ook zelf de ratio aangeven, maar ik heb gekozen voor de standaard ratio die ze verkopen als bloeilamp.

Deze geven ook niet echt 150W, maar lager. De meeste "3W" leds zijn niet echt 3W, maar iets lager, rond de 2-2,5W

Mijn lamp werd verkocht als 120W, wat dichter in de buurt zal komen als daadwerkelijk vermogen.

De lamp die ik voor de bloei heb, heeft minder rood, en meer blauw/oranje/ir, en geen uv.

 

Ik ben dan wel benieuwd naar het verschil in bloei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hallo

ten eerste dit komt gewoon uit china waar al deze lampen gemaakt en vandaan komen

vaak zelf te bestellen via bedrijfsites .wat kweekfreek ook al zij je kunt vaak het spectrum ook zelf opgeven

als je geluk hebt kan je een oem model [merkloos] van de spectrabox daar ook vinden maar veel goedkoper !!

en inderdaad betaal je 150 euro voor je lamp ,waar je hier een veelvoud voor betaaldt [met merk sticker]

 

leuke kast veel kweek plezier

succes greets bots

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ergens eens iets gelezen dat ze er wel degelijk 3watt leds insteken maar ze op iets minder laten draaien omdat dit de efficiëntie ten goede zou komen, weet natuurlijk niet in welke mate dit waar is.

 

Blauw is idd het belangrijkste in de groeifase, eens in de bloeifase ligt de nadruk meestal op rood. Oranje zou het rode spectrum aanvullen en dikkere buds moeten geven. De meeste problemen met ledlampen komen voor bij die met enkel rood/blauw, dus de andere kleuren zullen wel ergens goed voor zijn. IR is enkel van nut in groefase (stimuleerd bladgroen en warmteontwikkeling ter hoogte van de bladeren), UV zou aanvullend moeten zijn op het blauw spectrum. De IR/UV zouden dus wel goed zijn aanvullend maar zeker niet noodzakelijk. Dit is echter louter theoretisch, praktisch kan dit helemaal anders uitdraaien.

 

Heeft die chinese box ergens een 'Made in China' stikker ofzo? was het eerste waar ik de lamp op heb geïnspecteerd, aangezien er op fora's toch wel wat negatieve kritiek wordt gegeven op die chinese lampen. Wel viel me op dat de kritiek meer bij de 1watt systemen voorkomt (die dan op hun beurt ook geen 1watt geven, maar eerder 0.5, wat dus verre van voldoende penetratievermogen heeft om wiet te kweken).

 

Ik wacht samen met jullie vol spanning af!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Perseverence2,

 

welkom hier in de micro hoek, en veel succes met je LED avontuur, en ik hoop dat je een mooie ronde gaat draaien.

 

zou je jezelf wel nog even willen voorstellen zoals je in de welkomstmail is gevraagd. hier kun je dat doen.

 

Grtz,

Dj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een oud spreekwoord wat aangevuld: Alle zegen komt van boven en alle led komt van China.

 

Heb je al eens overwogen om je TL lampjes samen met de led's te laten werken? Dan heb je een hybride gecreëerd, misschien werkt dat net even beter. Qua hoeveelheid licht kan je kast het wel hebben.

 

Overigens vind ik dat je een heel net kastje hebt gebouwd. Ziet er (vooral aan de binnenkant) netjes uit. Kun je misschien straks op de zijkanten van de kast nog wat glimmende folie plakken tussen de hoogte van de toppen en de ledlamp in? Dat zou volgens mij nog wel wat kunne helpen voor de toppen aan de randen.

 

Ik ga je volgen ;)

 

veel succes,

chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

de volledige binnekant is wit geschilderd, en de randen dicht gesiliconeert, valt mss niet zo op met het knalroze licht, volgende foto's probeer ik wel met een witbalans. Heb enkele jaren terug m'n vorige kast volledig volbehangen met zilverpapier en me dat achteraf zwaar beklaagd. Ga het dus bij het wit houden ;-) Qua reflectie zou gewoon helder wit ook al goed moeten meevallen.

 

Die TL bijvoegen bij de bloei is wel een idee, maar ik ben vooral geïnteresseert in hoe goed de led lamp het op zichzelf doet, zal dus niet voor deze kweek zijn. Je ziet veel led-kweekverslagen waar ze middenin de kweek overschakelen op HPS of ze hangen er een paar CFL's bij, ik vraag me dan altijd af wat het zou geworden zijn met de led alleen. Ook wil ik de stroomkosten zo laag mogelijk houden, mijn uiteindelijke doel is een kweekcyclus opstellen die me net genoeg oplevert om door de volgende cyclus te raken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey,

 

Leuk, nog een Ledkweker erbij!

 

Ik ben ook met mijn eerste ledkweek bezig met een 250 Watt spectrabox II.

 

Alvast veel succes toegewenst! Ik ga je topic volgen.

 

Ben benieuwd wat die van jou gaan doen onder 165 Watt...

 

Zoals aangehaald door Donnie is blauw spectrum aangewezen voor de groei. Dit lukt aardig bij mij en ga ze één dezer overzetten op het volledig spectrum op 12/12.

 

Grtz,

 

John007

 

Btw wat zijn de afmetingen van je (mooi gebouwd ;) ) kastje?

 

Mijn kweekje:

 

http://www.wietforum.nl/1ste-Ledkweek-LFG-...eds-t85498.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk nog een Led kweker erbij.

In iedergeval je hebt de lamp goedkoper gerogold als ons haha.

Leuk kastje heb je geknijt hoop op een mooi resultaat.

ik heb op mijn Spectrabox pro II 150w ook blauwe spectrum en daar gaan ze echt hard op het is net viagra.

he maar succes met het creéren van een lekker rokertje

mvg BUZZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is goed van afmetingen voor deze lamp van jou. Ook opletten dat je ze zeker in het begin niet veel water geeft... Onder Leds verdampt er veel minder...

 

Succes ermee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de tip John, ik hou aandachtig mijn potten in het oog, ze krijgen geen water als de bovenste laag nog goed vochtig is.

 

Het is zondag dus tijd voor een foto-update, deze keer zijn ze met een witbalans genomen (de minst roze van de witbalans instellingen) maar het blijven toch nog felle kleurtjes:

 

hpim1142.jpg

 

De twee oudere plantjes (+/- anderhalve week verschil) zijn gisteren overgepot naar hun grotere pot. Kunstof pot, 5 liter, hier zullen ze blijven instaan tot het einde. Het 3de plantje heeft nu ook z'n kopje boven de grond gestoken, deze heb ik op dezelfde hoogte gebracht als de andere twee zodat deze niet in hun schaduw hoeft te leven.

 

hpim1143p.jpg

 

 

De jonge Pinapple Chunk:

hpim1144b.jpg

 

 

Brainstorm (aka Hempstar):

hpim1145l.jpg

hpim1147.jpg

 

 

Blue Widow:

hpim1149.jpg

hpim1148r.jpg

 

Deze golft een beetje maar het zijn stevige, donkergroene bladeren, ziet er behalve dat lichte gegolf best gezond uit.

Edited by Perseverence2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geen zorgen maken over dat golven, staat dat ene plantje misschien een beetje in de trek van een ventilator? Dan is dat waarschijnlijk daardoor. Ze zien er verder heel gezond uit!

Share this post


Link to post
Share on other sites

We zijn weer zondag, dus tijd om te updaten.

 

De planten krijgen nog steeds geen voeding, straks worden ze voor de eerste maal getopt, de internodes zitten mooi dicht op elkaar (zit aal aan internode 5; dus hoog tijd om te toppen).

 

hpim1150.jpg

 

Blue Widow:

hpim1151o.jpg

hpim1155.jpg

 

De onderste blaadjes zijn nog steeds wat gegolft maar oogt niet erg, mooie dikke donkergroene bladeren. Deze plant staat idd het dichtst bij de luchtinlaat, wat mij dus ook doet vermoeden dat dit lichte windje hier de oorzaak van is.

 

 

Brainstorm:

hpim1152r.jpg

hpim1154h.jpg

hpim1159c.jpg

 

Hier doen zich wat bladproblemen voor op 4 bladeren, niet de nieuwste, niet de oudste. Lijkt mij nogal vroeg voor een voedingstekort, de aarde was wel nog van m'n vorige kweek en is wel meer dan enkele maanden oud. Verbranding van eventuele overvoeding (voeding aanwezig in de aarde) lijkt mij hier niet het geval.

Het probleem lijkt meer op een Magnesiumtekort, wat mij dan weer doet hopen dat er zich geen blokkade voordoet ter hoogte van de wortels (heb geen pH meter). Ik ga morgen zowiezo om wat MgSO4, los dit op in water en verstuif dit direct op de plant. Wat denken jullie?

 

hpim1156p.jpg

hpim1157.jpg

hpim1158w.jpg

 

Lijkt mij dus dat de 4 bladeren op deze hoogte ten dode zijn opgeschreven, jammer, de plant ziet er overigens zeer goed uit.

 

 

Pineapple Chunk:

hpim1153e.jpg

Deze gaat deze avond in z'n grotere pot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updatedag!

 

Ik liep deze week in de winkel en m'n oog viel op een spotgoedkope pH en vochtmeter, heb er dus maar van elk 1 meegenomen. Het zal wel zo nauwkeurig niet zijn maar het geeft toch een idee van hoe het met de pH in de potten/voedingswater staat. De pH van m'n kraanwater is net onder de 7, de pH van de grond in de potten is volgens de meter ongeveer 6.8. De pH van het leidingwater met de voeding erbij gaat ook tegen de 6.7-6.8 aanleunen. Ik heb dit ook dubbel gechecked met pH-sticks die ik nog liggen had en deze geeft hetzelfde resultaat (ook laat de nauwkeurigheid van die sticks geen exacte pH bepaling toe, het toont enkel aan tussen welke 2 cijfers de pH ligt. Zo was bv het voedingswater tussen de 6 en de 7). Aangezien ik op aarde kweek en deze een natuurlijke buffercapaciteit heeft zal het wel niet nodig zijn om de pH zeer nauwkeurig te kunnen aflezen.

Die vochtmeter is echt handig, je kan die mooi in de aarde duwen tot aan wortelhoogte en zo de vochtigheid bepalen, om al dan niet water te geven.

 

hpim1178v.jpg

hpim1179.jpg

 

De plantjes dan zien er zeer gezond uit en gaan lekker, ik heb deze keer ook wat foto's genomen waar de ledlamp uit staat. De twee oudste/grootste planten krijgen al een lichte dosis voeding mee in het water. Deze 2 zijn vorige week zondag ook getopt. Op de foto's lijkt het soms dat er hier en daar een paar blaadjes gaan hangen. Ik denk dat dit vooral komt omdat ik m'n foto's neem net voordat het licht uitgaat en ze dus al half gaan slapen. Als ik ga kijken wanneer het licht net aan is zien ze er eig wel beter uit :smile:

 

hpim1161.jpg

hpim1164v.jpg

hpim1184.jpg

hpim1183x.jpg

 

 

Blue Widow:

hpim1186m.jpg

hpim1177.jpg

hpim1174q.jpg

 

Brainstorm:

hpim1187m.jpg

hpim1171n.jpg

hpim1170.jpg

Ik heb hier deze week 2x een 2% MgSO4 oplossing op verstuifd, het bladprobleem dat zich vorige week voordeed is er nog steeds maar blijft beperkt tot dezelfde 4 bladeren, er zijn dus geen vlekjes bijgekomen op andere bladeren. De MgSO4 oplossing doet dus zijn werk, het zal wel een Mg-tekort geweest zijn. Ook hier is de pH in de pot onder de 7, tegen de 6.8 aan, geen sprake van een pH-blokkade dus. Ik zal hier gewoon verder 1x / week de MgSO4 2% oplossing op verstuiven. Ik verwacht dan ook geen verdere roestplekjes. Het regenwater heb ik achterwege gelaten, aangezien de pH van het leidingwater niet boven de 7 komt. (ik heb in het verleden eens een contaminatie van springstaartjes gehad die via het regenwater de kast zijn ingekomen, ik hou dit liever uit m'n kastje)

 

Pineapple Chunk:

hpim1189t.jpg

hpim1167.jpg

hpim1165b.jpg

 

 

De 2 grootste planten zijn nu ongeveer op de hoogte waar m'n scrognet komt, ik verwacht dus dat ze op de foto's van volgende week onder het netje zullen staan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed bezig, PerseverenceII :verrygood

 

Planten zien er gezond uit hoor!

 

grtz,

 

John007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die zien er lekker uit. :showoff: Dat worden mooie rokertjes. :verrygood

Hoe hoog heb jij de lamp van de plant af?

Ik zal ook eens op zoek gaan naar Mg voor mijn planten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

volgens mij staat die plant rechts achter veel te droog en lust de rest ook wel wat meer..!

mvg stikkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

de lamp hangt zo'n goeie 30cm van de planten, ik zie ze in ieder geval niet strekken dus lijkt mij wel dik in orde. Te dicht erop lijkt ook niet optimaal onder led, krijgen ze de neiging van te compact te blijven, zeker die blueberry variant (Blue widow) heeft die neiging. MgSO4 kan je gewoon bij je apotheek in wrak kopen, MgSO4.7H2O beter gekend als bitterzout. Middeltje tegen maagklachten e.d. 20g in een liter water geeft je een 2% oplossing die je direct op je planten kan spuiten, kan direct via de bladeren worden opgenomen. Bij mij lijkt het roestvlekken-probleem er mee onder controle.

 

De plant rechts achter is idd de grootste drinker, na de foto's heeft hij een waterbeurt gekregen. De andere 2 is de bovenste laag droog maar midden enkele centimeters diep zijn ze nog goed vochtig. Zo'n metertje is handig. Ik spuit de toplaag nu en dan eens nat maar probeer die zoveel mogelijk droog te houden om schimmelvorming te voorkomen. Heb dit probleem bij eerdere kweken al gehad waar de bovengrond te nat bleef en er schimmel op ging groeien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de info. :showoff:

Ik geef mijne van onder water, en dat schijnen ze erg lekker te vinden.

Keep m green. (en paars :verrygood)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weer eens tijd voor een update. De planten zitten sinds midden deze week onder het net, krijgen nu enkel nog water met de aangewezen hoeveelheid voeding (half dopje per 2L water), en dit enkel wanneer de potten licht aanvoelen, lijkt om de 3-4 dagen te zijn. Vooral die rechts achter begint goed te drinken.

 

hpim1190.jpg

hpim1195h.jpg

 

De steel is mooi geplooid onder het net en het netje kan nu beginnen met vullen. Ik heb nog niets gedieft, ik wacht eerst wat af om te kijken wat juist boven het net zal komen. Zelfs de onderste internodes gaan nu flink groeien.

 

hpim1191.jpg

hpim1203o.jpg

 

Blue widow:

hpim1192.jpg

hpim1201h.jpg

hpim1198k.jpg

hpim1205.jpg

hpim1192.jpg

 

Deze blijft compact maar gaat nu toch ook wat in de breedte uitzetten, net wat ik wil

 

 

Brainstorm:

hpim1193.jpg

hpim1202.jpg

hpim1196.jpg

hpim1206o.jpg

 

Deze gaat echt hard, zal wss wel het meest het netje vullen, aangezien ik toch wel nog ff wil doorgroeien. Heb nu al ff geen MgSO4-oplossing gespoten, maar het probleem lijkt onder controle, er zijn nog steeds geen tekenen van nieuwe roestplekjes. Het probleem blijft beperkt tot de 4 oorspronkelijke bladeren die vlekken vertoonden.

 

 

Pineapple Chunk:

hpim1194.jpg

hpim1199y.jpg

 

Deze is nog niet getopt en twijfel ook nog of ik haar al dan niet zal toppen. Nadat ze getopt is zou ze toch een week moeten recupereren van deze ingreep. Denk eraan om hem gewoon niet te toppen en de hoofstam onder het net te plooien, kwestie dat ze toch wat inloopt op de andere 2.

 

 

De bloeifase komt dichterbij, al denk ik wel nog aan een goeie 1 à 2 weken groei. Hangt ervanaf aan welk tempo het net volgegroeid raakt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...