Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Choppie

EC (Electrical Conductivity).

Recommended Posts

Ec

 

 

Om eerst maar even een kleine onduidelijkheid uit de weg te helpen:

Wat sommigen betitelen als EC, is voor anderen Geleidbaarheid.

Ook wordt in bepaalde literatuur het begrip 'Geleidendheid' gebruikt.

EC is de afkorting van 'Electrical Conductivity';

in het Nederlands is dit 'Elektrische geleidbaarheid' ofwel kort 'Geleidbaarheid'.

 

Dit meet de elektrische weerstand van een vloeistof en aan de hand daarvan kun je bepalen hoeveel voedingsdeeltjes er in je voedingswater zijn opgelost. In kraanwater zit al een bepaalde vervuiling (oa in de vorm van magnesium en kalk)

Het kan handig zijn eerst weten wat de EC waarde van jouw kraanwater is en dit door te berekenen.

sommige kwekers gebruiken ontkalkers en andere filters om hun kraanwater nog schoner te maken ,waardoor de EC naar prakties nul gaat (osmose). Aan dit water zul je dus meer voeding toe moeten/kunnen voegen om op EC 1.4 te komen , wat dan ook meestal de begin waarde is waar je op moet zitten als je stekken het natriumlicht zien.(eventueel aangevuld met wortelstimulator.)

 

Een juiste EC waarde betekent niet automatisch dat je voeding in orde is!

Alleen als je met vers aangemaakte voeding in de juiste verhoudingen werkt, kun je conclusies aan de EC waarde verbinden.

Je zou met bijvoorbeeld alleen stikstof of keukenzout een vloeistof kunnen maken met de 'juiste' EC waarde, alleen je planten gaan er wel aan dood! Beter is het dan ook deze omhoog te brengen met N en P, K

 

de 'ideale' EC waarde ligt tussen de 1.4 en 2.0, afhankelijk van het toe te passen kweekschema en de fase daarin (men laat de waarde gedurende de kweek oplopen).

Geef geen sterkere voeding in de hoop op 'vettere' planten. Als de EC van het wortelmedium te hoog is gaat de plant dood aan uitdroging! Er ontstaan dan door overvoeding voedingszouten/kristallen in het groeimedium waardoor de wortels geen water/voeding meer kunnen opnemen en afsterven.

 

De Ec is te meten met een Ec-meter (klinkt logisch, niet?), deze zijn in elke growshop te verkrijgen en kosten circa 90-100 euro (en het is de moeite (en het geld) van de investering waard).

 

En let op, met de juiste Ec ben je er nog niet, ook de juiste Ph en Lv is van groot belang !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...