Ga naar inhoud


Relais Aansluiten Voor Beginners


142 replies to this topic

#41 whazzup

    Smoke he does

  • Admin
  • 21259 Posts:

Gepost 16 november 2008 - 23:28

@acidburn: In huis gebruik je een lichtschakelaar, die is van een heel andere orde dan een contactje in een klok. Ook bij 6 TL's zou ik zeker een relais gebruiken. Miss_J haar klok lag er al uit bij 6 kleine balkjes in een voorbloeihokje.

@Alkmaar: iedere hogedruk lamp moet je met een relais schakelen.

@little grower: de belasting is o.a. afhankelijk van je bekabeling en de lengte, maar belast een groep nooit meer dan 75% continu. Bij 16A dus niet meer dan 12A hetgeen 2760 watt is, maar hou voldoende ruimte voor het opstarten van je lampen. Zie ook dit topic

#42 little_grower

    Hang hier wat rond lid

  • Members
  • Pip
  • 61 Posts:

Gepost 17 november 2008 - 17:51

bedank whazzup, dus ik kan 4 x 600watt lampen aansluiten op 1 16A groep (4x600=2400) + (4x60=240) = 2640 en dan nog een beetje extra watt voor het opstarten

maar ik was hiernaar een beetje nieuwschierig ernaar

#43 Bruut

    Bruut

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1234 Posts:

Gepost 17 november 2008 - 20:05

kun je TL-VSA's hier net zo op aansluiten?
Test: Plagron Roots in Roottrainers[Soortje=Lucky Queen] onder 6x18watt TL:
http://www.wietforum...showtopic=68189

Test: Plagron Phyt-Amin in Roottrainers[Soortje=LR1xA-AK] onder 6x18watt TL:
http://www.wietforum...showtopic=71308

#44 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 17 november 2008 - 20:08

yep

#45 acidburn

    Kind aan huis lid

  • Members
  • Pip Pip
  • 259 Posts:

Gepost 17 november 2008 - 22:17

Bedankt Kees(mad), BBB en Whazzup ;) Ik zal eens kijken of ik er eentje kan vinden bij de GS

Nog een vraagje: Gaat het alleen om het inschakel moment, of schakelt zo'n klok (heb geen digitale, maar eentje met van die indruk clips) bij ieder pennetje dat passeert (van aan naar aan)?

#46 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 17 november 2008 - 22:35

De klok schakelt het relais, en het relais schakelt de vsa.
Dus de klok schakelt het relais aan of uit, en daardoor schakelt het relais de vsa aan of uit.

#47 Mikey4

    Groentje

  • Members
  • 19 Posts:

Gepost 18 november 2008 - 02:38

zeker n mooi topic.
Is het misschien handig om te melden dat het vooral de piek spanning is bij inschakelen van de VSA`s wat gewone timers doet falen. Dat lijken sommige mensen niet te snappen.
(er staat 3500W max op de timer dus moet 2x600 W geen probleem zijn. = wat men soms denkt)

En wat gebeurd er als je te veel aan een relais hangt? slaat de stop dan door? brand hij door smelt hij vast?

props voor BBB!

-----------------------------------
post toevoeging
Zit nu is te denken he... bestaat er geen soort relais met bijvorbeeld 3 contacten NO dat de contacten met vertraging opent. Bijvoorbeeld steeds met een seconde er tussen? zodat de 3 lampen ook een seconde na elkaar aan gaan en dus de piekspanning word verdeeld en niet in een keer door het relais moet ... of zeg ik nou iets geks (MTS niet afgemaakt, was net het hoofdstuk hiervoor afgehaakt ;))
Of zou dit enkel kunnen met 3 relais, 3 klokken en dus een groter schakelbord (maar wellicht wel veiliger)

2.45... time for bed.
Mag `t `n onsje meer zijn?

#48 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 18 november 2008 - 06:13

Ik denk dat het piekspanning verhaal inmiddels wel 100x op het forum staat ;)
De reden dat sommige mensen geen relais gebruiken lopen nogal uiteen:

1. Slechte voorlichting van de GS
2. Verkeerde Zuinigheid
3. Geen Idee hoe ze het moeten aansluiten

Er zijn perslot van rekening ook gewoon "kant & klare" schakelkastjes te koop voor onder de 100,- euro :D

Als je je electra aansluit zoals het hoort, dan smelt er niks :P
Maar ga je een 6amp relais gebruiken, en je zet er vervolgens 4x600watt op, met een 25amp zekering, dan wordt het wat anders.
Daar heeft wazzup een mooi electra topic over,......(en wordt steeds meer en meer aangevuld)

Er bestaan vertragings relais, deze kunnen dus een relais of iets anders later opstarten. (tijd is instelbaar, zitten meestal op de wat grotere schakelborden).
Er bestaan ook naloop relais, deze kunnen dus een relais of iets anders, nog laten nalopen. (tijd is instelbaar, om bijv. een cooltube na te koelen).

Dit topic is dan ook puur voor de electraleek bedoeld, om het zelf te kunnen aansluiten, en de veiligheid te verhogen.

Het is eigenlijk net als met een brandblusser, iedereen weet van het bestaan, maar niet iedereen gebruikt hem. ;)

#49 Mikey4

    Groentje

  • Members
  • 19 Posts:

Gepost 18 november 2008 - 13:27

ik weet dat het al word vermeld maar ik bedoelde het als extraatje bij dit topic omdat je hier terecht komt als je iets wilt weten over een relais aansluiten. Voor de volledigheid zeg maar.

En stel iemand is zo stom om een veels te licht relais te gebruiken, wat zijn de gevolgen. Er word overal gesproken dat je niet te licht relais moet gebruiken maar nooit wat er nou echt mis kan gaan, een gewaarschuwd mens...
+ ik ben zelf benieuwd.

Niets dan lof over het topic btw,
gewoon nieuwsgierig
Mag `t `n onsje meer zijn?

#50 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 18 november 2008 - 22:45

Als je een relais extreem gaat overbelasten, dan zal hij natuurlijk doorsmelten,.....net zoals een stekker, bedrading of stopcontact. ;)

#51 green-lady

    Unrankable Forum Junkie

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3567 Posts:

Gepost 24 november 2008 - 23:13

Bekijk Post BigButtBram, op 6 Nov 2008, 21:54, zei:

De afgebeelde relais, dient puur als voorbeeld, zorg ervoor dat je een goede kwaliteit relais gebruik! bijvoorbeeld ABB, Klockner Moeller, Hager

Een klein stukje theorie

Soorten Relais

No & Nc - Maak & Breek
Hier zul je ongetwijfeld wel eens wat over gehoord hebben.

No = Normaly Open
Nc = Normaly Closed

Een 4x No Relais
Geposte afbeelding


BBB

Is de merlin gerin niet goed dan???

Green-lady

#52 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 25 november 2008 - 10:40

Ik heb er absoluut geen slechte ervaringen mee B) ,......... maar er zijn kwalitatief betere.

#53 green-lady

    Unrankable Forum Junkie

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3567 Posts:

Gepost 25 november 2008 - 11:41

Had nl. net 4 van die relais gekocht, vandaar.
En.... omdat er nadrukkelijk stond dat deze relais ter voorbeeld getoond werden, en er kwalitatief andere relais werden
opgenoemd, dacht ik........ B)

Ok, thanks,
green-lady

#54 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 26 november 2008 - 11:15

Is nog niet helemaal af :)

Geposte afbeelding

B) B) :)

#55 green-lady

    Unrankable Forum Junkie

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3567 Posts:

Gepost 26 november 2008 - 19:07

Ik zie: 1 hoofdschakelaar, tijdklok en 2x14 lampen voor een 12/12 hok.
Heb ik het goed? B)

green-lady

#56 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 27 november 2008 - 10:17

Bijna goed,....... B)

2x 12 lampen (per 4 vertraagd opstarten), 2x kachelcontact, en 2x reserve contacten (draden zijn gekruist aangesloten) die meeschakelen.

#57 green-lady

    Unrankable Forum Junkie

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3567 Posts:

Gepost 27 november 2008 - 10:49

Ja, die vertragers had ik gezien. Heb er zelf ook 1, maar krijg hem nog niet aan de praat.
Nog ff doorprutsen dus.

Hoe stuur jij jouw kachels aan dan?
Ik heb een theben tijdrelais met een wazig extra contact. Misschien dat daarmee de kachel aangestuurd kan worden.
Heb er nog wat vragen over, dat volgt nog.....

green-lady

#58 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 27 november 2008 - 11:01

Om een kachel aan te schakelen, heb je geen tijdrelais nodig B)

De kachel sluit je aan op de Nc uitgang van een relais.
Als je geen relais met een Nc contact hebt op je relais, dan kun je de kachel ook met een apart No relais schakelen,.......Je moet alleen dat relais op de Nc uitgang van de klok aansluiten.

Plaats anders eens een foto van die vertrager

#59 green-lady

    Unrankable Forum Junkie

  • Members
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3567 Posts:

Gepost 27 november 2008 - 14:34

Hier een picture van het trappenhuisrelais:

Geposte afbeelding

Hier 2 pics van het theben tijdrelais.
Kan ik het kachelrelais aansluiten op contact nr. 3?
Er staan ook 2 fasen op, L1 en L2. Moet ik die daadwerlekijk op 2 verschillende fasen aansluiten? Ik had hem voor het
testen ff doorgelust, dus op 1 fase.

Geposte afbeelding

Geposte afbeelding

Bekende relais??? B)
Geposte afbeelding

green-lady

#60 BBB

    Unrankable Forum Junkie

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 8225 Posts:

Gepost 28 november 2008 - 07:17

Klok is ook bijna indentiek aan de merlin gerin, kan gewoon met 1fase gebruikt worden.

L. Hier sluit je de fase op aan, en lust hem door naar 2
2. Hier komt je fase binnen vanaf L
1. Schakelt als de klok aan staat (bijv. relais voor je lampen)
3. Schakeld als de klok uit staat (bijv. trelais voor je kachel)
N. Is de nul

Die trappenhuistimer zegt me even niks B)
maar heb er hier ergens ook een paar liggen, zal eens kijken hoe die aangesloten worden.

Wazzup, weet het ongetwijfeld wel B)