Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Cannakid

Outdoor Beginners Info

Recommended Posts

Buitenkweek

 

Inhoud:

 

1. Stekken of Zaadplanten?

 

2. Een geschikte plek

 

3. Verzorging

 

4. Ziektes en Ongedierte

 

5. Oogsten en Opruimen

 

 

 

 

 

1. Stekken of Zaadplanten?

 

Wietplanten kunnen worden opgekweekt uit zaad of uit stekken. Allebei hebben ze zo hun voor en nadelen. Het voordeel van stekken is dat je niet alle mannetjes ertussenuit hoeft te gaan zoeken. Als je met stekken kweekt ben je ervan verzekerd dat je uitsluitend vrouwelijke planten hebt aangeschaft. De nadelen zijn dat het kopen en verkopen van stekken illegaal is en je ervoor gestraft kunt worden. Het is ook zo dat zaadplanten meestal sterker zijn dan stekken. Ze kunnen beter tegen een te lage luchtvochtigheid en te hoge temperaturen. Als je voor zaadplanten kiest, moet je deze natuurlijk eerst laten ontkiemen. Dit kan op 3 verschillende manieren:

 

1) Je legt de zaden in een glas met lauw water (ong. 22 graden) en laat ze hier 24uur in liggen, daarna stop je ze in de grond, en na ong. 3/4 dagen zal er een steeltje boven de grond uit komen.

 

2) Je kunt de zaden ook tussen natte watten leggen. Deze maak je weer met lauw water nat en je legt de zaden ertussen. Besproei de watten 3/4 keer per dag. Laat de zaden tussen de watten liggen tot er bij alle zaden een wortel uit steekt. Stop ze in de grond en na 3/4 dagen komen ze boven.

 

3) Stop de zaden gewoon in de grond en geef voldoende water. De zaden moeten wel genoeg water krijgen. Omdat ze zich vol moeten kunnen zuigen. Na ong. 5/6 dagen zal het stengeltje zichtbaar zijn.

 

Zaadplanten:

gallery_5441_1078_1850.jpg

(foto van fotografe)

 

Stekken:

gallery_5441_1078_21185.jpg

(foto van whazzup)

 

Als er wordt gekozen voor zaadplanten en deze zijn ontkiemd, moeten natuurlijk de mannetjes ertussenuit worden gehaald. Dit kan ook weer op verschillende manieren:

 

1) neem een stek van het zaadplantje en zet deze in bloei.

zo kun je zonder de plant zelf in bloei te zetten er toch vrij snel achterkomen welk geslacht deze zal hebben.

 

2) je kunt het plantje zelf natuurlijk ook in bloei zetten.

alleen veroorzaakt het een boel stres als je deze daarna weer terug in de groei zet.

 

3) ook een mogelijkheid is om 1 tak of een deel van de plant in bloei te zetten.

zoek een kleine zijtak uit en ga deze met bijvoorbeeld een vuilniszak verduisteren zodat deze 12uur licht en 12uur volledige duisternis krijgt. zo krijgt alleen de zijtak een signaal om te bloeien, maar blijft de rest van de plant gewoon in de groei.

 

mannelijk geslacht:

gallery_5441_1078_16387.jpg

 

vrouwelijk geslacht:

gallery_5441_1078_26130.jpg

 

 

 

 

 

2. Een geschikte plek

 

Het is belangrijk dat er een geschikte plek word uitgekozen voor de planten, omdat als de planten eenmaal staan, het niet goed is om ze steeds van plek te verwisselen. Zoek een plek uit waar het overdag goed belicht is en ’s nachts (volledig) donker is. Dit is zeer belangrijk, omdat de cannabisplant in de 24uur cyclus een bepaalde tijd volledige duisternis nodig. Zodra de plant een straaltje licht ziet, denkt deze dat het ochtend is en wordt wakker.

Als dit te vaak gebeurd gaat de plant stressen, omdat ze niet meer weet waar ze aan toe is. Stres is te herkennen aan de paarse steeltjes. Als dit na een tijdje niet weg gaat heeft de plant dus last van stres en moet je gaan uitzoeken waaraan dit ligt.

 

Hier een voorbeeld van een plant met stres:

gallery_5441_1078_12697.jpg

 

Ook kan de plant in de volle grond worden gezet. Zorg er dan voor dat de grond voldoende voedingstoffen in zich heeft. Als dit niet zo is, kan er ook voeding worden meegegeven met het water.

 

 

 

 

 

3. Verzorging

 

De verzorging in de groei- en bloeifase is verschillend. Ook is een kweekschema een handig hulpmiddel. Maar wordt niet veel gebruikt bij de buitenkweek.

Groeifase

Iedere kweek begint met de groeifase. Buitenplanten groeien tot ongeveer eind juli. Omdat na juli de dagen weer korter worden krijgt de plant een signaal toppen aan te maken, omdat de herfst nadert. In de groeifase wordt er groeivoeding met het water meegegeven. In de groeifase bereid de plant zich voor op de bloeifase. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk fout gaat, zodat de plant zonder al teveel problemen kan gaat bloeien.

 

Planten in de groeifase:

gallery_5441_1078_62586.jpg

(foto van whazzup)

 

Bloeifase

Als augustus nadert, zal de plant langzamerhand stoppen met groeien en de eerste topjes aan gaan maken. Dit begint aan de bovenkant van de plant waar deze het nieuwe blad aanmaakt. Er zal een pluizenbol ontstaan, met een heleboel witte haartjes.

gallery_5441_1078_22318.jpg

(foto van whazzup)

Deze wordt steeds groter en zal na een aantal weken uitgegroeid zijn tot een top. Als de plant ongeveer 6 tot 7 weken bloei achter de rug heeft, zullen de witte haartjes bruin gaan verkleuren. Dit wil zeggen dat de plant bijna aan zijn eind is gekomen. Als ongeveer 80% van alle haartjes bruin gekleurd zijn en de toppen voelen hard en compact aan, kan je plant geoogst worden.

 

 

 

 

 

4. Ziektes en Ongedierte

 

Bij iedere buitenkweek zullen beestjes, ziektes en ander ongedierte één van de grootste problemen zijn. De meest voorkomende zijn:

 

- Slakken

gallery_5441_1078_56476.jpg

Eén van de meest voorkomende beetjes zijn slakken. Dit kun je herkennen doordat er gaten in de bladeren zitten en er zit slijm aan de plant. Het beste tegen slakken is bier. Graaf wat plastic bekertjes in en giet deze vol met een laagje bier. De slakken zullen nu eerder op het bier afgaan dan op de planten. Ze vallen in het bekertje en verdrinken.

 

- Spint

gallery_5441_1078_32995.jpg

Ook spint komt vaak voor, bij zowel buiten als binnen planten. Spint kun je herkennen doordat het blad geel/bruin wordt en er komen stipjes aan de onderkant van het blad. Dit komt doordat de spint het blad aan de onderkant leegzuigt. De “sappen” uit het blad worden weggezogen en het blad verkleurd. Ook kan spint worden herkend, doordat er tussen de bladeren van de plant een soort van zijdeachtig spinsel wordt gevormd. Het beste middeltje wat hier tegen is, is Masai van Bayer.

 

- Bladluis

gallery_5441_1078_3485.jpg

Bladluis kan herkend worden doordat deze, net als spint, de bladsappen uitzuigen. Ook stoot bladluis een kleverige stof (honingdauw) af. De bladeren van de plant worden hierdoor kleverig en gaan aan elkaar vast zitten. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Ook kan bladluis ziektes overbrengen aan de plant. Het beste bestrijdingsmiddel tegen bladluis zijn lieveheersbeestjes. Zet deze op verschillende plaatsen op de bladeren van de plant en na een aantal dagen zal de bladluis verdwenen zijn.

 

- Rupsen

gallery_5441_1078_30532.jpg

In bijna iedere tuin zitten rupsen en dus ook in bijna iedere cannabisplant zullen rupsen worden aangetroffen. Rupsen kunnen worden herkend doordat er, meestal grote stukken, van de plant zijn weg gegeten. In tegenstelling tot slakken, laten rupsen geen slijm achter in de plant, zo is dus het verschil tussen rupsen en slakken te herkennen. Decis van Bayer is een zeer goed middel tegen rupsen.

 

 

 

Maar naast al het ongedierte kunnen de planten natuurlijk ook last krijgen van ziektes. De meest voor komende ziektes zijn:

 

- Budrot

Budrot (ook wel “toprot” genoemd) komt bij vrijwel ieder buitenkweek voor. Budrot ontstaat doordat de toppen nat worden. En aangezien het in Nederland nogal eens regent, zal budrot vrijwel altijd voorkomen. Als de toppen nat worden kan/zal het vocht in de toppen blijven zitten. Dit kan gaan rotten. Als budrot wordt aangetroffen in de plant, moet dit direct verwijderd worden. Het rottende stuk top dient in zijn geheel verwijderd te worden. Als alleen het rottende stuk wordt weggehaald is de kant groot dat het opnieuw gaat rotten en kan het nog erger worden.

Budrot:

med_gallery_5441_1078_67756.jpg

 

- Overbewatering

Door de regen wil het nog wel eens voorkomen (vooral als de planten in potten staan) dat de aarde te nat wordt. De wortels krijgen dan te weinig zuurstof. Het gevolg is dat de plant z’n bladeren laat hangen.

Overbewatering:

gallery_5441_1078_17977.jpg

med_gallery_5441_1078_11256.jpg

 

 

- Overbemesting

Vooral in de groeifase komt overbemesting nog wel eens voor. Als de plantjes nog klein zijn kunnen ze teveel voeding nog niet goed verwerken. Wees dus in het begin erg voorzichtig met voeding geven.

Overbemesting:

gallery_5441_1078_2507.jpg

 

 

 

 

 

 

5. Oogsten

 

Rond september/oktober zullen de toppen klaar zijn om te oogsten. Kijk goed of ongeveer 80% van de haartjes bruin gekleurd zijn en voel of de toppen had en compact aanvoelen. Als dit zo is, kan er geoogst worden. Knip eerst alle takken van de plant, haal dan met de hand alle grote bladeren eraf en knip de laatste kleine blaadjes ertussenuit en eventuele budrot. Als de toppen kaal zijn, worden deze ondersteboven opgehangen in een droge ruimte. Laat de toppen zo’n 10 tot 15 dagen hangen. Voel iedere dag aan de toppen of ze al droog aanvoelen. Probeer na zo’n 10 dagen eens een topje van de steel te breken. Als het stammetje breekt zijn de toppen goed droog, buigt het stammetje mee, moeten ze nog even. Als alle toppen droog zijn, moeten ze in luchtdichte zakken/potten/bakjes etc. bewaart worden. Je eigen gekweekte wiet is nu klaar voor gebruik! :cry

succes! :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

kheb zelden in zo'n korte tijd zoveel leerrijke info gevonden als in dit

sticky topic :icecool

vandaag budrot ontdekt :execute

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey bedankt voor de goede tutorial, ik heb ook budrot ontdekt.

gelukkig was het maar een klein topje en de plant is al bijna klaar, dus ik laat het drogen en dan haal ik de rot weg als het droog is :blink:, nu maar hopen dat de 2 hoofd toppen niet gaan rotten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben zelf niet echt een beginner qua buitenwiet...

maar heb al twee mensen die het wel zijn dit topic laten lezen.

Misschien een idee om ook nog ff een lijstje (geschikt voor)

BUITENSOORTJES te plaatsen ...

of als daar al een appart topic voor is (vast wel :verrygood )

een linkje daarnaartoe.

Dan heeft de beginnende buitenkweker ALLE noodzakelijke info

bij elkaar... in een overzichtelijk topic. :huh:

 

>CS<

Share this post


Link to post
Share on other sites

welke soort aarde het is beste voor de buitenkweek? potgrond of tuin aarde ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

geen van beiden ... het antwoord op die vraag is volle (levende) grond.

Maar beiden zijn goed te doen hoor...

mits je je zuurtegraad en je voeding goed regelt. :verrygood

en zorgt voor iets van seramis oid om de doorluchting te bevorderen.

 

>CS<

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm.. denk dat dat sterk afhankelijk is of je op pot of volle grond kweekt. Je gaat natuurlijk geen tuinaarde in een pot gooien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ging er naar de manier van vragen maar ff van uit dat Meeoi

het over potten/kuipen had idd.

En je kan toch best een BEETJE tuinaarde in je kuipjes verwerken

(dus met andere grondsoorten e.d. erbij)

niet dan.??? :verrygood

 

>CS<

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik ga inderdaad in potten kweken, ik had zelf een mix samengesteld:

- potgrond

- compost

- kippenmest

kan ik hier een redelijke kweek mee maken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik zou er personelijk nog een beetje seramis oid aan toevoegen...

maar dan moet je er wel een knappe kweek op kunnen draaien ja.

(mits het weer meewerkt natuurlijk)

 

>CS<

Share this post


Link to post
Share on other sites

bedankt voor de informatie,

hoeveel seramis is aan te raden om in de mix te doen ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik doe zo,n 20% ... maar er zijn mensen die dat teveel vinden... of te weinig.

Hangt natuurlijk ook af van de rest van je mix... en ik ben niet zo,n expert wat dat betreft.

(ik kijk ook maar af van de meer ervaren kwekers hier op WF :smoke )

 

>CS<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien een stomme vraag, maar ik ben TOTAAL NIET thuis in het buitenkweken.

Echter heb ik wel een wereldplek voor ogen wat een potentieel geldbronnetje kan zijn zo net na de zomer :smoke

 

Kan ik begin april gewoon op deze plek mijn stekken plaatsen, en voila, eind september is er wiet? (zonder te voeden dus)

Deze plek die ik voor ogen heb is namelijk niet een plek waar ik nou even lekker kan heen en weer lopen met jerrycans voeding.

 

En hoeveel moeten de planten uit mekaar staan? Hoeveel planten zet ik op een vierkante meter.

 

Als het op de manier lukt wat ik voor ogen heb is het idd te makkelijk voor woorden.

(en zonde ook, want er mag best een beetje moeite voor gedaan worden, dat ben ik met jullie eens)

Maar als het lukt, wordt het echt een vet guerillia-projectje :(

 

groeten defQon Soldier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ... je kan ze gewoon april buiten zetten.

(mits het niet vriest natuurlijk ... je weet maar nooit tegenwoordig :( )

 

Nee ... je hoeft ze geen (bij) voeding te geven.

(zorg wel dat als er geen regen valt dat ze wat water ter beschikking hebben...

en verwacht geen monsteroogst))

 

De afstand tussen de plantjes is afhankelijk van de soort.

(zorg dat ze niet door elkaar heen gaan groeien... en dat de wind er een beetje

doorheen kan waaien. dit om toprot te voorkomen.)

Zet ze ook NIET in RECHTE RIJEN ivm detectie vanuit de lucht :smoke

 

Hoop dat je er wat mee kan ... en kijk uit naar je guerilla verslag.

succes !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb even een vraag wat betreft het uitzoeken of het een mannetje of een vrouwtje is.

 

Er word gepraat over een zijtak verduisteren. Hoe groot of hoe oud moet het plantje dan zijn?

Er wordt ook gepraat over een stekje in bloei zetten. Hoe ga ik dan te werk; gewoon een takje eraf trekken op water of met stekpoeder in de grond zetten en die dan 12 uur verduisteren???

 

Bedankt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb naast mijn huis een weiland waar dus aardappelen en mais op geoogst worden.

Mijn vraag is of het mogenlijk is om daar gewoon zaadjes tussen te planten want het is net geinjecteerd met mest en daar ze te laten groeien?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als die aardappelen en mais blijven staan tot minimum half oktober zou dat misschien wel lukken

maar mais bv wordt eind september al geoogst als ik me niet vergis dus gaat je plantje voortijdig

dood gemaakt moeten worden

Share this post


Link to post
Share on other sites

hoi

ff een vraagje over lichturen

ik heb namelijk maar iets van max 10 a 12 uren licht achteraan men huis

moeten die planten dus werkelijk 18uur VOLLE zon hebben ?

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

geen enkele plant heeft 18 uur volle zon (behalve een indoor :whistling ). Zo lang mogelijk, ja natuurlijk, maar lichturen heeft niets te maken met volle zon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

//EDIT leer quoten, lees hier hoe we het graag willen.

 

aah ok :whistling

thx , ja sorry ben beginner , ben overal nog wat info aan het vergaren :blink:

thx alvast he!

grow ze!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...