Ga naar inhoud


Buitenkweek


48 replies to this topic

#1 Cannakid

  Ere lid

 • Members
 • Pip Pip Pip Pip Pip
 • 1733 Posts:

Gepost 02 juni 2006 - 19:56

Buitenkweek

Inhoud:

1. Stekken of Zaadplanten?

2. Een geschikte plek

3. Verzorging

4. Ziektes en Ongedierte

5. Oogsten en Opruimen


1. Stekken of Zaadplanten?

Wietplanten kunnen worden opgekweekt uit zaad of uit stekken. Allebei hebben ze zo hun voor en nadelen. Het voordeel van stekken is dat je niet alle mannetjes ertussenuit hoeft te gaan zoeken. Als je met stekken kweekt ben je ervan verzekerd dat je uitsluitend vrouwelijke planten hebt aangeschaft. De nadelen zijn dat het kopen en verkopen van stekken illegaal is en je ervoor gestraft kunt worden. Het is ook zo dat zaadplanten meestal sterker zijn dan stekken. Ze kunnen beter tegen een te lage luchtvochtigheid en te hoge temperaturen. Als je voor zaadplanten kiest, moet je deze natuurlijk eerst laten ontkiemen. Dit kan op 3 verschillende manieren:

1) Je legt de zaden in een glas met lauw water (ong. 22 graden) en laat ze hier 24uur in liggen, daarna stop je ze in de grond, en na ong. 3/4 dagen zal er een steeltje boven de grond uit komen.

2) Je kunt de zaden ook tussen natte watten leggen. Deze maak je weer met lauw water nat en je legt de zaden ertussen. Besproei de watten 3/4 keer per dag. Laat de zaden tussen de watten liggen tot er bij alle zaden een wortel uit steekt. Stop ze in de grond en na 3/4 dagen komen ze boven.

3) Stop de zaden gewoon in de grond en geef voldoende water. De zaden moeten wel genoeg water krijgen. Omdat ze zich vol moeten kunnen zuigen. Na ong. 5/6 dagen zal het stengeltje zichtbaar zijn.

Zaadplanten:
Geposte afbeelding
(foto van fotografe)

Stekken:
Geposte afbeelding
(foto van whazzup)

Als er wordt gekozen voor zaadplanten en deze zijn ontkiemd, moeten natuurlijk de mannetjes ertussenuit worden gehaald. Dit kan ook weer op verschillende manieren:

1) neem een stek van het zaadplantje en zet deze in bloei.
zo kun je zonder de plant zelf in bloei te zetten er toch vrij snel achterkomen welk geslacht deze zal hebben.

2) je kunt het plantje zelf natuurlijk ook in bloei zetten.
alleen veroorzaakt het een boel stres als je deze daarna weer terug in de groei zet.

3) ook een mogelijkheid is om 1 tak of een deel van de plant in bloei te zetten.
zoek een kleine zijtak uit en ga deze met bijvoorbeeld een vuilniszak verduisteren zodat deze 12uur licht en 12uur volledige duisternis krijgt. zo krijgt alleen de zijtak een signaal om te bloeien, maar blijft de rest van de plant gewoon in de groei.

mannelijk geslacht:
Geposte afbeelding

vrouwelijk geslacht:
Geposte afbeelding

2. Een geschikte plek

Het is belangrijk dat er een geschikte plek word uitgekozen voor de planten, omdat als de planten eenmaal staan, het niet goed is om ze steeds van plek te verwisselen. Zoek een plek uit waar het overdag goed belicht is en ’s nachts (volledig) donker is. Dit is zeer belangrijk, omdat de cannabisplant in de 24uur cyclus een bepaalde tijd volledige duisternis nodig. Zodra de plant een straaltje licht ziet, denkt deze dat het ochtend is en wordt wakker.
Als dit te vaak gebeurd gaat de plant stressen, omdat ze niet meer weet waar ze aan toe is. Stres is te herkennen aan de paarse steeltjes. Als dit na een tijdje niet weg gaat heeft de plant dus last van stres en moet je gaan uitzoeken waaraan dit ligt.

Hier een voorbeeld van een plant met stres:
Geposte afbeelding

Ook kan de plant in de volle grond worden gezet. Zorg er dan voor dat de grond voldoende voedingstoffen in zich heeft. Als dit niet zo is, kan er ook voeding worden meegegeven met het water.

3. Verzorging

De verzorging in de groei- en bloeifase is verschillend. Ook is een kweekschema een handig hulpmiddel. Maar wordt niet veel gebruikt bij de buitenkweek.
Groeifase
Iedere kweek begint met de groeifase. Buitenplanten groeien tot ongeveer eind juli. Omdat na juli de dagen weer korter worden krijgt de plant een signaal toppen aan te maken, omdat de herfst nadert. In de groeifase wordt er groeivoeding met het water meegegeven. In de groeifase bereid de plant zich voor op de bloeifase. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk fout gaat, zodat de plant zonder al teveel problemen kan gaat bloeien.

Planten in de groeifase:
Geposte afbeelding
(foto van whazzup)

Bloeifase
Als augustus nadert, zal de plant langzamerhand stoppen met groeien en de eerste topjes aan gaan maken. Dit begint aan de bovenkant van de plant waar deze het nieuwe blad aanmaakt. Er zal een pluizenbol ontstaan, met een heleboel witte haartjes.
Geposte afbeelding
(foto van whazzup)
Deze wordt steeds groter en zal na een aantal weken uitgegroeid zijn tot een top. Als de plant ongeveer 6 tot 7 weken bloei achter de rug heeft, zullen de witte haartjes bruin gaan verkleuren. Dit wil zeggen dat de plant bijna aan zijn eind is gekomen. Als ongeveer 80% van alle haartjes bruin gekleurd zijn en de toppen voelen hard en compact aan, kan je plant geoogst worden.

4. Ziektes en Ongedierte

Bij iedere buitenkweek zullen beestjes, ziektes en ander ongedierte één van de grootste problemen zijn. De meest voorkomende zijn:

- Slakken
Geposte afbeelding
één van de meest voorkomende beetjes zijn slakken. Dit kun je herkennen doordat er gaten in de bladeren zitten en er zit slijm aan de plant. Het beste tegen slakken is bier. Graaf wat plastic bekertjes in en giet deze vol met een laagje bier. De slakken zullen nu eerder op het bier afgaan dan op de planten. Ze vallen in het bekertje en verdrinken.

- Spint
Geposte afbeelding
Ook spint komt vaak voor, bij zowel buiten als binnen planten. Spint kun je herkennen doordat het blad geel/bruin wordt en er komen stipjes aan de onderkant van het blad. Dit komt doordat de spint het blad aan de onderkant leegzuigt. De “sappen” uit het blad worden weggezogen en het blad verkleurd. Ook kan spint worden herkend, doordat er tussen de bladeren van de plant een soort van zijdeachtig spinsel wordt gevormd. Het beste middeltje wat hier tegen is, is Masai van Bayer.

- Bladluis
Geposte afbeelding
Bladluis kan herkend worden doordat deze, net als spint, de bladsappen uitzuigen. Ook stoot bladluis een kleverige stof (honingdauw) af. De bladeren van de plant worden hierdoor kleverig en gaan aan elkaar vast zitten. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Ook kan bladluis ziektes overbrengen aan de plant. Het beste bestrijdingsmiddel tegen bladluis zijn lieveheersbeestjes. Zet deze op verschillende plaatsen op de bladeren van de plant en na een aantal dagen zal de bladluis verdwenen zijn.

- Rupsen
Geposte afbeelding
In bijna iedere tuin zitten rupsen en dus ook in bijna iedere cannabisplant zullen rupsen worden aangetroffen. Rupsen kunnen worden herkend doordat er, meestal grote stukken, van de plant zijn weg gegeten. In tegenstelling tot slakken, laten rupsen geen slijm achter in de plant, zo is dus het verschil tussen rupsen en slakken te herkennen. Decis van Bayer is een zeer goed middel tegen rupsen.Maar naast al het ongedierte kunnen de planten natuurlijk ook last krijgen van ziektes. De meest voor komende ziektes zijn:

- Budrot
Budrot (ook wel “toprot” genoemd) komt bij vrijwel ieder buitenkweek voor. Budrot ontstaat doordat de toppen nat worden. En aangezien het in Nederland nogal eens regent, zal budrot vrijwel altijd voorkomen. Als de toppen nat worden kan/zal het vocht in de toppen blijven zitten. Dit kan gaan rotten. Als budrot wordt aangetroffen in de plant, moet dit direct verwijderd worden. Het rottende stuk top dient in zijn geheel verwijderd te worden. Als alleen het rottende stuk wordt weggehaald is de kant groot dat het opnieuw gaat rotten en kan het nog erger worden.
Budrot:
Geposte afbeelding

- Overbewatering
Door de regen wil het nog wel eens voorkomen (vooral als de planten in potten staan) dat de aarde te nat wordt. De wortels krijgen dan te weinig zuurstof. Het gevolg is dat de plant z’n bladeren laat hangen.
Overbewatering:
Geposte afbeelding

Geposte afbeelding


- Overbemesting
Vooral in de groeifase komt overbemesting nog wel eens voor. Als de plantjes nog klein zijn kunnen ze teveel voeding nog niet goed verwerken. Wees dus in het begin erg voorzichtig met voeding geven.
Overbemesting:
Geposte afbeelding


5. Oogsten

Rond september/oktober zullen de toppen klaar zijn om te oogsten. Kijk goed of ongeveer 80% van de haartjes bruin gekleurd zijn en voel of de toppen had en compact aanvoelen. Als dit zo is, kan er geoogst worden. Knip eerst alle takken van de plant, haal dan met de hand alle grote bladeren eraf en knip de laatste kleine blaadjes ertussenuit en eventuele budrot. Als de toppen kaal zijn, worden deze ondersteboven opgehangen in een droge ruimte. Laat de toppen zo’n 10 tot 15 dagen hangen. Voel iedere dag aan de toppen of ze al droog aanvoelen. Probeer na zo’n 10 dagen eens een topje van de steel te breken. Als het stammetje breekt zijn de toppen goed droog, buigt het stammetje mee, moeten ze nog even. Als alle toppen droog zijn, moeten ze in luchtdichte zakken/potten/bakjes etc. bewaart worden. Je eigen gekweekte wiet is nu klaar voor gebruik! :smoke
succes! :verrygood

Deze post is bewerkt door Beaker: 09 juni 2014 - 10:07
Foto's zichtbaar gemaakt


#2 whazzup

  Smoke he does

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 21267 Posts:

Gepost 02 juni 2006 - 20:28

Hé lekker topic. En wat een mooie fotoos! :rofl (Voor meer uit die reeks: klik op oogst 2005 of 2006 in mijn handtekening.)

:o

Mag ik voor de buitentelers van harte ECOstyle produkten aanbevelen voor de bestrijding van ongedierte en versterken van je plant? Ecologische producten en werken perfect. Die rook ik liever dan chemische middelen.

Deze post is bewerkt door whazzup: 02 juni 2006 - 20:30


#3 Kweekfreak

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 251 Posts:

Gepost 02 juni 2006 - 21:02

Leuk stukje en mooie foto's :rofl
alleen de foto van de bladluis werkt niet bij mij :o
Ik ben gestopt met blowen en ben er supertrots op!!

#4 rataplan

  V.I.P.

 • Members
 • Pip Pip Pip Pip Pip
 • 2815 Posts:

Gepost 02 juni 2006 - 21:32

mooi hoor,mag zeker sticky :o
wie honden haat moet vast en zeker een kat geweest zijn in zijn vroeger leven!

#5 popol

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 122 Posts:

Gepost 02 juni 2006 - 22:18

mooi mooi!
misschien nog duidelijke foto van mannetje en 1 van vrouwtje? kan handig zijn!

heb hier op me pc wel nog enkele ebooks staan over buitenteelt, ik zal ze eens kopieren naar dit topic

sticky!

#6 Cannakid

  Ere lid

 • Members
 • Pip Pip Pip Pip Pip
 • 1733 Posts:

Gepost 03 juni 2006 - 08:41

bedankt jongens :o

@popol:
ja dat moet er eigelijk nog wel bij ja, ik zal er nog ff een stukkie aanvast lullen met foto's van geslcht.

-grz- Cannakid

#7 Joop Klepzeiker

  Hang hier wat rond lid

 • Members
 • Pip
 • 70 Posts:

Gepost 03 juni 2006 - 13:15

Goed stuk!
Zeker een sticky! Deze info helpt mij 100% alles in 1 Toppie

#8 Flipmode

  Begin z'n weg te vinden

 • Members
 • Pip
 • 25 Posts:

Gepost 03 juni 2006 - 20:59

Perfect stuk.. alles om de basis te beheersen. :o

#9 kalechief

  kc

 • Members
 • Pip Pip Pip
 • 887 Posts:

Gepost 05 juni 2006 - 12:15

:o da,s duidelijke taal :rofl ;) :D

mzzl,s chief *dh* :o :rofl
kwaad zijn is menselijk , kwaad blijven niet

#10 WickedMie

  Begin z'n weg te vinden

 • Members
 • Pip
 • 28 Posts:

Gepost 06 juni 2006 - 10:05

Tijd voor een bakje met bier!
Heb last van slakken en halve bladeren :o

#11 naf

  Groentje

 • Members
 • 22 Posts:

Gepost 28 juni 2006 - 22:30

Echt bedankt, doet me een plezier als jullie bereidt zijn zoveel uitleg te geven :smoke !

#12 high

  Begin z'n weg te vinden

 • Members
 • Pip
 • 46 Posts:

Gepost 28 juli 2006 - 09:32

is het niet verstandig om meteen een beetje mest geven als de zaadjes (automatische correctie van zaat jes ik kan niet spellen) de grond in gaan i.v.m met sterker worden?? :verrygood

tis een vraag.... :specool
dogs rules de world

#13 Cannakid

  Ere lid

 • Members
 • Pip Pip Pip Pip Pip
 • 1733 Posts:

Gepost 28 juli 2006 - 15:32

nee, de nog kleine zaadplantjes kunnen teveel mest niet aan.
ze zullen er alleenmaar last van krijgen of zelf doodgaan.
dus gewoon in zaai-en stekgrond zetten en soms wat water, meer hebben ze nog niet nodig.

-grz- Cannakid

#14 kwekerus

  zomaar een lid

 • Members
 • 11 Posts:

Gepost 31 juli 2006 - 01:28

Ik heb nu een beetje spijt dat ik kleine potten voor buiten heb gebruikt (20L). kan ik nu nog overpotten en groeien ze dan nog wel?

peace

#15 whazzup

  Smoke he does

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 21267 Posts:

Gepost 31 juli 2006 - 01:42

ja hoor kun je rustig doen.

#16 Dame Blanche

  Harde kern lid

 • Members
 • Pip Pip Pip Pip
 • 1160 Posts:

Gepost 26 maart 2007 - 10:33

@ Whazzup
Wat voor soort planten staan er in de 3 cem.kuipen en/of(andere) beginnende bloeitop?
DB

#17 dimiaf

  Hang hier wat rond lid

 • Members
 • Pip
 • 90 Posts:

Gepost 26 maart 2007 - 10:50

leuk topic :whistling
alles mooi op een rijtje gezet :verrygood

alleen zie ik de helft van de foto's niet :innocent:

#18 Muay_Thai

  Begin z'n weg te vinden

 • Members
 • Pip
 • 33 Posts:

Gepost 05 april 2007 - 09:40

ja zeer goed topicc! :verrygood

#19 Bennie

  Groentje

 • Members
 • 19 Posts:

Gepost 04 mei 2007 - 00:05

kan ik nu nog beginnen met zaadjes ontkiemen voor een buitenkweek dit seizoen?
Mensen die niets weten en weten dat ze niets weten weten meer dan mensen die niets weten en niet weten dat ze niets weten...

#20 Blowmonkey

  Homo smokiens

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 3076 Posts:

Gepost 04 mei 2007 - 00:08

De mensen die nu zijn begonnen zijn allemaal aardig enthousiast geworden door het mooie weer de afgelopen weken, maar over het algemeen begint het buiten seizoen begin/half mei. Je bent dus nergens te laat voor, sterker nog, nu begint het eigenlijk pas.