Ga naar inhoud


De Logica Van Ec Begrijpen?

EC

35 replies to this topic

#21 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 17:55

Dat wordt best lastig niet afzuren op aarde. Want -of wel is er iets mis met mijn pH meter- de pH van het leidingwater is 8,..
Nu daagt het mij dat ik deze teelt geen EC metingen kan doen en als ik dat dan toch zou willen doen, beter op cocos ga of meteen overschakel naar hydro?
Want ik heb organische meststoffen toegevoegd op mijn universele aarde. Ik ben nog volop aan het leren dus mijn metingen houden voorlopig weinig steek :D
Zo'n fertometer geeft ook maar een kleur aan en geen exacte waarde he? Of bestaan er zulke fertometers?
Ik ga dan ook overschakelen naar iets in de toekomst wat een makkelijke meting toelaat. Hoogstwaarschijnlijk hydro. Maar ik ben een enorme leek met zulke dingen en daar zal toch iemand voor moeten komen.

Maar de plant "lezen" is toch inderdaad onzin? Het is dan te laat. Je houdt ze toch beter "optimaal" zodat ze voluit kan gaan? Hoe vaak kun je je bladpuntjes aflezen? 1 keer toch maar? Dat is een onherstelbare schade. Beter zachtjes gaan, maar toch blijven opdrijven als ze dat toestaat. Niet meteen 1,4 maar stijgen aan de hand van het verbruik.
Nu verbruik kan ik niet nagaan op aarde dus het is inderdaad vrij zinloos deze metingen die ik nu neem nog verder serieus te nemen.
Ik ga het dan volgens de richtlijn doen en bij één plant eindigen op een waarde van 2.0. Ik voorspel misschien wel hier en daar wat calcium of magnesium tekort, maar dat is een offer dat ik bereid ben te maken. 1 verkleurd blaadje vind ik niet zo heel erg bij het verhogen van de pk.

#22 Poldergrower

  Complete Organics - Organic all the way!

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 3123 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 18:27

De plant lezen is geen onzin maar hogeschool kweken, schema's meters pk is allemaal onzin.

Al meet je nog zo goed..., elke strain, clone, phenotype is anders dus pas als je een strain/plant/clone 3 x afgebloeit hebt weet je wat ze eet/wil wanneer en hoe.

Succes!!

Poldergrower
NAW Seeds
3 soorten Amnesia
KillerQueen F6
Uberkush
S5 Scrog in Smart Pots
Killing Fields x Blue Hammer
Afghaan x Sannie's Jack
Hericules op Docpito van Peter Pompemopski a.k.a. Poldergrower ;-)
White Rhino, Ceres Skunk en Double Fun - Test 2 Humboldt Nutrients
Blue Hammer - Test 1 Humboldt Nutrients

Outdoor 2017
Outdoor 2016
Outdoor 2013
Outdoor 2012
Outdoor 2011
Outdoor 2010

#23 vakman

  TL kweker

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip
 • 2830 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 18:30

Hoeveel jaren groeit er al cannabis op deze planeet? En wanneer zijn ze begonnen met meten??
Het mag niet, maar stiekem doen we het toch......

#24 Wietefras

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 4605 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 18:32

@Echep, Die fertometer geeft ongeveer aan of er nog voldoende voeding in de grond zit of niet. Het is inderdaad een vrij beperkte meting, maar ik heb het bij meerdere mensen zien helpen. Afgezien daarvan geeft het een soort rust als je je als beginnende kweker afvraagt of ze nou teveel of te weinig voeding krijgen. Groen lichtje van die Fertometer en je weet hoe het zit. Hoef je ook niet een week te wachten tot je planten tekorten beginnen te vertonen terwijlk je het probleem al lang had kunnen corrigeren.

Ik heb een moestuin en daar ben ik ook gewoon een luie kweker en gooi ik wat mest door de grond. Daar gebruik ik ook een Fertometer om de boel een beetje in de gaten te houden.

Je moet sowieso niet in paniek raken als er eens een blaadje verkleurt ergens. Bladeren in de schaduw kunnen er bijvoorbeeld altijd wel vanaf vallen ook al is de plant verder gewoon kerngezond.

Meten is ook een belangrijk onderdeel van de plant lezen. de plat vertelt je door de wortels ook een boel. Als je alleen maar naar de bovenkant kijkt mis je dus gewoon een hoop informatie.

Als je meet hoef je ook niet eerst 3 kweken te wachten voordat je weet wat de plant nodig heeft.

#25 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 18:40

Maar het is toch net omdat ze anders zijn dat je gaat meten om te kijken hoeveel voeding ze verbruiking in verhouding tot hoeveel water ze verbruiken. Toch?
Dus aan de hand van dat verbruik drijf je op of drijf je af.
Als je de plant gaat lezen is er al reeds een tekort of een te weinig. Blokkades kunnen voorkomen worden en je houdt alles lekker stabiel. Zoals Wietefras ook aanhaalt, meten = lezen.
Ik snap waarom mensen op aarde niet voor meten zijn, I was there myself! Maar het wordt een beetje saai op den duur. Meten maakt het net iets leuker en als ik daarmee de vrucht beter kan afrijpen, waarom ook niet? :)

Inderdaad Wietefras, met een paar blaadjes zit ik echt niet mee als ze voluit aan het gaan is. Maar soms zie ik mensen met problemen (op aarde) die gewoon groeivoeding en bloeivoeding op aarde gebruiken. Ik heb dat niet meer voor sedert ik een hele lijn combineer met organische meststoffen. Toch wil ik zo eens de maximum eruit halen. Het onderste uit de kan halen :)
Toch heb ik geleerd dat ik zal moeten overschakelen naar hydro om een perfect schema samen te stellen. Op hydro meet je meteen hoeveel ze opnemen. Dus denk niet dat ik nog lang op aarde ga telen. Wel nog ff klungelen. Zo'n fertometer geeft mij weinig detail en dat vind ik wel belangrijk in het proces.

@Vakman, maar toen was cannabis niet zoals we dat vandaag kennen. Dankzij mensen die selecteerden en steeds verder gingen werd ze er steeds beter op. Experimenteren is toegelaten.

#26 Wietefras

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 4605 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 18:58

Bekijk Post Echep, op 11 oktober 2017 - 18:40 , zei:

Ik snap waarom mensen op aarde niet voor meten zijn
PG verkoopt voeding met als marketingverhaal erachter dat je niet hoeft te meten. Dan wil hij natuurlijk niet horen dat je door wel te meten mogelijk betere resultaten kunt halen. Dat is slecht voor zijn omzet.


Die Fertometer is eigenlijk nauwkeurig genoeg voor op aarde. Het voordeel is vooral dat snel en eenvoudig werkt. Je steekt het ding in de grond en je krijgt een indicatie over de hoeveelheid voeding die beschikbaar is voor de plant. Dat is een stuk minder gekloot dan samples nemen, wassen en filteren met demi water en dan pas meten.

Een wat minder nauwkeurige meter die je ook echt gebruikt is dan toch beter dan een heel nauwkeurige waar je al snel geen zin meer in hebt om het te doen. Nog afgezien van de schade die je potentieel aanricht door te gaan graven bij de wortels.

Zo nauwkeurig kun je toch ook niet sturen op aarde.

#27 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 19:16

Ja, maar zo'n fertometer heeft maar 3 lichtjes. Terwijl je met een bodemmonster achter de komma kan gaan en dus verhogen. Die fertometer zakt pas als het echt nodig zal zijn, neem ik aan? Nu denk ik niet dat ik nog kosten ga doen voor aarde teeltjes. Ik overweeg zéér sterk over te schakelen naar hydro.

Want inderdaad, je moet er wel zin in blijven hebben. Met hydro is het gewoon ff soppen en je hebt de meting. Bodemmonsters is altijd klooien
Aarde is ook niet zo praktisch als je geen tuin hebt.

#28 Wietefras

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 4605 Posts:

Gepost 11 oktober 2017 - 19:48

Het heeft allemaal zijn voor en nadelen. Ik probeer zelf gewoon zo veel mogelijk verschillende dingen, Iedere keer maar weer hetzelfde is toch ook niet leuk :)

#29 lostchild

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 10112 Posts:

Gepost 12 oktober 2017 - 15:22

Bekijk Post Echep, op 11 oktober 2017 - 18:40 , zei:

Als je de plant gaat lezen is er al reeds een tekort of een te weinig. Blokkades kunnen voorkomen worden en je houdt alles lekker stabiel.

Je leest je planten elke keer dat je naar ze toe gaat en voordat zich een probleem voordoet heb jij het allang gespot en voorkomen dat het een probleem werdt :hug:
Medicinaal wiet gebruiker en kweker van eigen medicijn.
Na de waarheid is er geen fantasie meer te leven

#30 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 12 oktober 2017 - 16:36

Mijn EC meter heeft het begeven, nuja "begeven". Ik heb zo'n combo pH/EC met thermometer. Maar nu krijg ik die stand niet meer op EC? Hmmm leuk is anders.
Er staat wel X10 us en daarnaast 000.
Verder meet hij wel nog pH en de temperatuur.

Ik ga overschakelen naar hydro, ergens in april/mei. Ik heb al een netpotje gekocht en ga een bubblelator in elkaar knutselen aan de hand van een emmer met deksel. Ik ga daar in het snel dan een moedertje op zetten en zien hoe dat afloopt. Voor correcte EC metingen is het gewoon beter op hydro te gaan. Ik denk dat ik wel mooie resultaten kan halen eens ik die hele know how heb.

Lostchild, misschien heb ik nog veel te leren. Maar meten is toch ook lezen? Op aarde lijkt het mij inderdaad wat klungelen. Maar op hydro zal je toch moeten meten om de planten beter te sturen. Al denk ik dat je op aarde toch ook meerwaarde uit correcte metingen kunt halen. Maar hoe je dan correct meet ...

#31 scirocco

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 3101 Posts:

Gepost 12 oktober 2017 - 17:25

Voor n hoop leuke hydro en uberhaupt meten en meetwaarden interpreteren knowhow: typ eens "racker mapito" en "racker opticlimate" in google en ga dan al zijn verslagen eens uitpluizen.
Die gozer heeft echt n paar onwijs mooie uitgewerkte verslagen online gezet, compleet met ec verhaal, dingen als meten en interpreteren van lichtdruk, vpd, lv, bladtemperatuur, en god mag weten wat nog meer komen voorbij.
Zijn wel enorme setups, met opticlimates en tientallen lampen, maar t idee blijft hetzelfde.

(Kost je wel n week aan vrije tijd om t goed te doen.. maar daarna ben je wel onwijs veel verder.)

Als je daarmee klaar bent... meld t, dan krijg je nieuw huiswerk, ik heb nog veel meer van dat soort zoektermen. :D

#32 dilago

  dialog

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 9804 Posts:

Gepost 12 oktober 2017 - 19:13

Klaar!
Het berouwt mij niet, hoewel het mij berouwd heeft.

#33 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 13 oktober 2017 - 08:00

Dat ziet er mij al heel gevorderd uit. Ik heb ook eens gekeken wat zo'n Opticlimate kost, ver boven budget.
Als ik zoek op "Racker mapito" kom ik op veel topics, maar niet op het zijne. Misschien ben ik niet zo goed met zoekfuncties. Die opticlimate vond ik meteen.

VPD is ver boven mijn petje. Weet niet of ik dat ooit ga begrijpen.

@Dialog, weet jij wat ik misschien verkeerd zou gedaan hebben met mijn EC meter? Ik krijg enkel de stand pH en x10 US die een meting doet op een getal met 3 nullen. Maar de stand EC komt er niet meer op.

#34 scirocco

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 3101 Posts:

Gepost 13 oktober 2017 - 09:33

Dat vpd verhaal begrijpen is juist heel essentieel.
Als je dat eenmaal doorhebt snap je ook veel beter hoe alle ec, lichtdruk en temperatuurwaardes enzovoort met elkaar verbonden zijn.
Ga er maar n weekje voor zitten, als dat teveel moeite is...

Heb je de batterij van je ec meter al vervangen/ eruit gehad?


#35 Echep

  Kind aan huis lid

 • Members
 • Pip Pip
 • 101 Posts:

Gepost 13 oktober 2017 - 14:40

Misschien wel, maar om die theorie dan naar praktijk om te zetten ben je toch veel geld kwijt?
Want je moet tijdig bevochtigen, dan als de lucht weer overzadigd is meteen alles afzuigen en opnieuw nieuwe lucht aanvoeren, ... of begrrijp ik dat mis?
Ik zie daar complex gestuurde computers...

Is een LV van 75 en zakken naar 50 niet voldoende meer? :D Ja het kan ver gaan...
Eerst toch maar zien hoe ik op hydro boer voor ik nog meer zotte kosten doe.

Ja ik heb alles van mijn EC meter eruit gehaald en terug ingestoken. ook de sonde eraf gehaald en terug op geklikt.

#36 scirocco

  Unrankable Forum Junkie

 • Full member
 • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
 • 3101 Posts:

Gepost 13 oktober 2017 - 16:41

Mja, maar ook al gebruik je niet al die dingen die racker behandelt zelf is t nog steeds n hele grote stap in de goeie richting.
Op n gegeven moment geven de veranderingen in ec, ph waardes en waterverbruik heel duidelijk aan wat er in de planten precies gebeurt, en hoe je daar op moet inspelen ipv dat je blind de ec en ph volgens jouw schemaatje instuurt.
Zodra jij de racker zn verslagen en de theorieen erachter goed begrijpt, krijg je van mij weer andere links naar verslagen die nog wat dieper op de techniek en praktijk ingaan.
Dat heeft nog geen enkele zin zolang je racker zn verslagen al amper kan volgen, t geeft alleen nog meer vraagtekens...