Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
didgemon

het floeem

Recommended Posts

Transport in het floeem

 

Het floeem is het plantenweefsel dat fotosyntheseproducten (suikers) distribueert over de hele plant. Het herverdeelt ook water en andere organische componenten en mineralen.

Het floeem bestaat uit buisvormige zeefvaten, opgebouwd uit aansluitende zeefvatelementen, begeleidende zustercellen en parenchymweefsel.

 

De richting van het transport is niet noodzakelijk van boven naar onder, maar van source (producerend orgaan) naar sink (behoevend orgaan= elk niet fotosynthetisch orgaan).bv jonge bladeren, bloemen vruchten, opslagorganen, wortels,…

 

Hoe gebeurt de bevoorrading

 

Wat het dichtst bij de souce zit krijgt het meest. Source bladeren bevoorraden bij voorkeur sinks waarmee ze direct in verbinding

staan, b.v. bladeren onmiddellijk boven of onder, of aan dezelfde kant, of bladeren in een zelfde bladkrans.

De rangorde van prioriteit wijzigt tijdens de ontwikkeling.

Tijdens de vegetatieve groei zijn wortels en stengels de voornaamste sinks, tijdens de generatieve ontwikkeling hebben vruchten en zaden voorrang. Vruchten en zaden worden bevoorraad door de dichtst bijgelegen bladeren. Denk aan vruchtbomen : de bladeren dichtst bij een vrucht zijn de hoofdleveranciers. •

Als de hoeveelheid assimilaten te klein wordt om alle sinks te bevoorraden, dan gelden bijzondere prioriteiten; bij vruchtbomen gaan vruchten voor scheutgroei en scheutgroei gaat voor de groei van bloemknoppen, van de wortels en van de stam

Hormonen hebben een regulerende functie

Verwondingen of snoeibeurten kunnen de prioriteiten wijzigen

Neemt men de volwassen bladeren aan één kant van de plant weg, dan krijgen de jonge bladeren aan de gesnoeide kant assimilaten van volwassen bladeren groeiend aan de andere kant (vergelijk met het eerste). Neemt men de onderste volwassen bladeren weg, dan sturen de bovenste volwassen bladeren toch assimilaten naar de wortels. De flexibiliteit is beperkt en sterk afhankelijk van de plantensoort. In sommige plantensoorten kunnen de bladeren van een tak zonder vruchten hun assimilaten doorgeven aan de vruchten groeiend aan een andere tak maar bij andere soorten is dit niet mogelijk.

 

Sucrose van de bladcellen naar het floeem

 

Eerst gebeurt er diffusie van de cellen van oorsrpong in de richting van het floeem. Eenmaal bij de zeefvaten aangekomen kunnen de sucrosemoleculen niet zomaar in het floeem door diffusie, daar diffusie enkel kan doorgaan in de richting van hoge naar lage concentratie, en in het floeem is de concentratie hoger. Er gebeurt ofwel actief transport transport tegen de gradient in, owel worden de sucrose in het floeem omgevormt tot een andere molecule zodanig dat de gradient overeind blijft en de het transport passief kan blijven (diffusie). Dit proces noemt men floeemloading.

 

Van het floeem naar de sinks

 

Het unloaden gebeurt op de zelfde manier als hierboven maar dan andersom. Hoewel de sinkcellen ook de gradient kunnen overeind houden door actief de suikers naar de vacuole te transporteren, zodanig dat de cel passief suikers kan invoeren.

 

De stroming in het floeem: het pressure-flow model

 

Doordat er bij de source ‘en masse’ suiker in het floeem gepompt wordt, gaat de concentratie aan suiker in het floeem al heel snel stijgen (zie topic osmose).Er zal een concentratie gradient heersen tussen het xyleem en het floeem (in het floeem meer suikers dan in het xyleem) Door osmose wordt er water vanuit het xyleem naar het floeem gepompt. Met gevolg dat de druk daar stijgt. Bij de sink gebeurt net het omgekeerde. De suikers verdwijnen naar de sink, de concentratie wordt in het floeem kleiner dan in het xyleem. Osmose naar het xyleem toe, met gevolg dat in het floeem de druk daalt. Hoge druk bij de source, lage bij de sink, gevolg: het sap stroomt van source naar sink. Merk op dat bij de stroming bijna geen energie aan te pas komt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kunnen we hieruit een bepaalde conclusie trekken ? Of is het gewoon algemene plantenleer theorie?

 

Een ding : "Het herverdeelt ook water en andere organische componenten en mineralen." - water is geen organische component.

Share this post


Link to post
Share on other sites

voornamelijk met oog op snoeien heb ik dit gemaakt, alhoewel het moeilijk te zien is. Ik moest me ff afreageren omdat ik een smerig slecht exaam heb afgelegd vandaag.

 

Ik vond ook dat dit wel een leuk weetje is, volgens mij beseffen niet veel mensen hoe ingewikkeld een plant werkt en enig respect voor onze dames is op zijn plaats , niet?

 

hoe bedoel je, water niet organisch? :|

 

edit: Het herverdeelt ook andere organische componenten, water en mineralen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...