Cammie 3 Posted August 22, 2016 Vraagje naar ervaringen. Ik wil tzt wietolie maken van mn buitenoogst,maar heb al vaak erg vieze oliën voorbij zien komen qua smaak ,een keer een heerlijke ,maar die man wilde geen enkele info delen , dus even een open vraag naar lekker smakende olijfolie. Andere oliën vind ik sowieso niet lekker (hennepolie bv) dus specifiek olijfolie ,welke is een beetje of gewoon zoetig van smaak ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
weetje 826 Posted August 22, 2016 mij bevalt koud geperste sesamolie erg goed enigeste is dat jet het niet te warm moet maken dan wordt het wat bitter 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted August 22, 2016 (edited) Een goeie olijfolie uit Silicie smaakt erg mild of wat ook kan is rijstolie, nml neutraal van smaak. Edited August 22, 2016 by konopi 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted August 23, 2016 (edited) Ik gebruik een medium of traditionele die ik ook voor de spijzen gebruik (vaak een AH) en ik krijg nooit klachten eerder juist de opmerkingen dat het zoveel beter is dan die bittere troep die ze eerder probeerden en waardoor ze bij olie opmerkten: laat maar da's smerig. Die ze van mij krijgen smaakt en ruikt naar bloemetjes naar het schijnt en blijft niet in de strot hangen. Hoe je de olie vervaardigt doet natuurlijk ook een duit in de zak en soms krijg je gewoon een reactie met de (olijf) olie en is de boel niet te pruimen: hier wel gehad in begin, de wietolie teveel uitgedampt en te hoge temperatuur en daar kon je echt niks mee Edited August 23, 2016 by lostchild 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Crowbar 17 Posted September 7, 2016 Welke is dat dan precies Lostchild,, ik wil een wietolie maken die geen levertraan deja vu oplevert maar ook geen een van *klok klok mjammie* want ik ken mezelf. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted September 8, 2016 Ik gebruik een medium of traditionele die ik ook voor de spijzen gebruik (vaak een AH) Dit ook omdat veel andere olie een stuk minder houdbaar is en de smaak van AH olie aardig neutraal is. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cammie 3 Posted June 21, 2017 Ik gebruik een medium of traditionele die ik ook voor de spijzen gebruik (vaak een AH) en ik krijg nooit klachten eerder juist de opmerkingen dat het zoveel beter is dan die bittere troep die ze eerder probeerden en waardoor ze bij olie opmerkten: laat maar da's smerig. Die ze van mij krijgen smaakt en ruikt naar bloemetjes naar het schijnt en blijft niet in de strot hangen. Hoe je de olie vervaardigt doet natuurlijk ook een duit in de zak en soms krijg je gewoon een reactie met de (olijf) olie en is de boel niet te pruimen: hier wel gehad in begin, de wietolie teveel uitgedampt en te hoge temperatuur en daar kon je echt niks mee welek van ah gebruik je precies lostchild ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted June 22, 2017 Ik gebruik een medium of traditionele die ik ook voor de spijzen gebruik (vaak een AH) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Twiet 812 Posted June 22, 2017 Ik denk dat een goede kwaliteit koudgeperste spaanse olijfolie het beste is, eenvoudigweg omdat dit een superieure kwaliteit consumptie-olie is. Cocos-olie is ook een lekker alternatief heb ik begrepen. Heb echter enkel ervaring met olijf-olie en heb niet echt behoefte aan experimentjes met andere oliëen. Kun jij natuurlijk wel doen, experimenteren, gewoon enkele kleine flesjes olie kopen en proberen wat je lekkerder vindt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Collie Weed 2,426 Posted June 22, 2017 Twiet : uit Spanje komen juist de SLECHTSTE olijven Twiet,ligt aan o.a. de bodem. Ook al zeggen ze extra vergine,het is het dus echt niet. Bertolli zijn ook oplichters wat dat betreft,in Bella Italia kennen ze het merk niet eens Koop een echte Italiaanse of griekse olijfolie,dat is veel puurder van smaak. Ik gebruik zonnebloemolie,en mijn olie smaakt zoals mijn wiet ruikt. naar wiet. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Twiet 812 Posted June 22, 2017 (edited) Spanje is de grootste exporteur ter wereld van olijfolie, de slechtste olijfolie van de hele wereld. Hier verkopen ze enkel maar Spaanse olie, en het is wel waar dat er enorme verschillen zitten in de kwaliteit maar dat ligt niet zo zeer aan de bodem hoor. De mindere spaanse olijfolies zijn meestal gemengd met Italiaanse meuk. Als je een goede kwaliteit koudgeperste olijfolie van spaanse bodem koopt heb je echt een superolie. Met zonnebloemolie moet je juist oppassen, da's helemaal een product waar mee gesjoemeld wordt daar wordt je niet goed van. Edited June 22, 2017 by Twiet Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted June 22, 2017 Lekker Siciliaanse olijfolie is ook niet verkeerd & de enige zonnebloemolie die je moet gebruiken is die met een hoog oliezuur gehalte. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elpredatoror 75 Posted June 22, 2017 Ik zou cocos olie gebruiken! Quote Share this post Link to post Share on other sites
supernoob 538 Posted June 22, 2017 ik gebruik druivenpit olie/ heb verschillende getest en deze was mooi neutraal van smaak Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted June 23, 2017 Rijstolie van de Jumbo is ook een goeie.Bij de winning is er geen gebruik gemaakt van oplosmiddelen.Rijstolie heeft een hoog rookpunt, tocoferolen, tocotrienolen erin zitten & is neutraal van smaak ook. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Collie Weed 2,426 Posted June 23, 2017 (edited) @ Twiet : Toch is het nooit niet de beste olie uit Spanje,lekker bitter is niet smerig zeg jij? Die olijven van hun zijn ook altijd under-sized en niet te vreten. Zelfs de Turkse/Griekse olijven zijn nog beter eten dan die Espanola's. Maar de Grande Verde van de Italianen is toch de lekkerste olijf tot nu toe,en de olie die daar weg komt lust ik per eetlepel. Helaas ga je er wel heel makkelijk van naar de pot als je er teveel van zuipt,maar da's logisch. Volgende keer neem ik weer een 5L kan mee als ik er ben,dan heb ik weer voor een paar maanden De beste bruschetta's maak je met Italiaanse olie,en van die roze/paarse velletjes olifant-knoflook,en een coeur du boeuf vleestomaat erop in mooie dunne plakjes & een beetje zeezout Een goed glas bier erbij,en ik ben blij. Ik heb verder geen klachten gehad over mijn olie,behalve dan dat het naar wiet smaakt/ruikt. Gewoon lekker chocomel erachteraan drinken,heerlijk Edited June 23, 2017 by Collie Weed Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted June 23, 2017 (edited) er wordt veel gerommeld in olijf olie land, jaren geleden leuk kijkje hoe of wat in de keuringsdienst van waarde uitzending vanaf minuut 11 wordt je de hocus pocus uit de doeken gedaan. labels als extra vergine etc zeggen me niet veel meer sinds die tijd Edited June 23, 2017 by lostchild Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted June 23, 2017 Geperst dmv de steenmolen heb je een hele goeie ook https://solivera.com/nl/15-wilde-bio-van-de-steenmolen Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted June 23, 2017 (edited) Hangt nogal een commercieel verhaal/luchtje rondt die jij post Konopi. Ik zou hem op basis van wat ze stellen niet eens overwegen.. olijven zijn bio en koud persen, hoe anders met een traditionele molen en de zelfde smaak als in de middeleeuwen? Edited June 23, 2017 by lostchild Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted June 23, 2017 Was maar een voorbeeld LC, maar van de steenmolen is wel de lekkerste.Tuurlijk is het een commercieel verhaal, het is tenslotte een verkoopsite Heb zelf altijd boeren Italiaanse olijfolie, geperst op de boerderij.De geuren die rondom een boerderij heenhangen, zal ook wel iets meegeven aan het aromatische boeket van de olie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Twiet 812 Posted June 23, 2017 Er bestaat toch ook nog zoiets als de eerste en de tweede koude persing? Wat er uit de eerste komt is extra virgen en uit de tweede komt de virgen. Willen ze er daarna nog meer uithalen dan gaan ze op de chemische extractie-toer. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Elpredatoror 75 Posted June 23, 2017 Olijf olie word snel ranzig, dus kijk daar mee uit. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Collie Weed 2,426 Posted June 24, 2017 @ Twiet : Yup,helemaal waar. Maar dan nog kun je van een slecht product geen goeds maken. Een slechte olijf = een slechte olijf =uit Spanje hahaha. Laat ze in Spanje maar wiet kweken,dat gaat daar wel mooi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lostchild 1,672 Posted June 24, 2017 1e koude persing Olijven worden steeds vaker gecentrifugeerd omdat dit proces enorm tijdsefficiënt is en de olijfpitten intact blijven. Zodoende heeft gecentrifugeerde olijfolie een aanzienlijk zachtere en zuiverdere smaak. Centrifugering is per definitie koud (extra vierge). Bij het koud centrifugeren van olijven draait er continu een trommel in de rondte met een snelheid van 3000 toeren per minuut. Er worden continu nieuwe olijven aan de centrifugetrommel toegevoegd, dus er is geen sprake van een eerste, tweede of zoveelste persing c.q. centrifugering. Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopi 1,261 Posted June 24, 2017 Steeds vaker mee gerommeld zal je bedoelen.Olijfolie is net als met Arganolie sterk onderhevig aan vervalsingen. https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-basics/half-of-26-olive-oils-tested-defective-in-germany/50456 Quote Share this post Link to post Share on other sites