Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Lemonade

Micro Meet- En Regelsysteem

Recommended Posts

Hi All,

 

Ik heb besloten om een klein meet- en regelsysteem te maken om mijn microgrow 24/7 in de gaten te houden en zodoende de 'ideale' omgeving te creëren voor de dames. Alles wordt open source, dus als iemand deze wilt namaken moet dat middels dit topic mogelijk zijn. Als linken naar Ebay niet mogelijk is mogen de linkjes verwijderd worden.

 

Ruim 9 jaar ervaring in de elektronica met microcontrollers, fpga, arduino, analoge- digitale schakelingen, software etc.etc, dus genoeg kennis in huis om dit projectje goed af te ronden.

 

Inmiddels heb ik een hoop connectors besteld op Ebay en die zullen ergens eind van deze maand binnen komen druppelen, even afwachten dus ! Hier alvast een conceptueel ontwerp van de control box.

 

 

gallery_42587_18544_172.png

 

gallery_42587_18544_46649.png

 

Dit is de achterkant van het geheel. Wat er aan de voorkant komt ben ik nog niet helemaal uit, misschien wat indicatie ledjes en een klein LCD schermpje. Uiteindelijk wordt alle data op een Arduino verwerkt (om het makkelijk te houden), en voor eigen 'administratie' doorgestuurd naar mijn NAS via een $2 wifi module. Een lege voorkant is daarom ook nog een optie :), mooie blackbox.

 

Wifi: http://www.ebay.com/...o-/221805020523

Connector (230V Input, male met zekering en schakelaar): http://www.ebay.com/itm/371533526930

Connector (230V output, female): http://www.ebay.com/itm/221852843183

XLR connector (3pins): http://www.ebay.com/itm/281789352365

XLR chassis connector (3pins): http://www.ebay.com/itm/170667572232

IEC 230V kabel: http://www.ebay.com/itm/272094558155

Arduino: Zoek, en gij zult vinden

 

Tip: gebruik geen 230V male connectors voor de uitgang, op 1 pin staat altijd 230V te springen (N - neutral wisselt 50x per seconden)! Veiligheid voorop. Eventueel de uitgangen nog afzekeren op 4A als er iets misgaat bij de aangesloten apparatuur.

 

Lampen

Aan de achterzijde worden 3 connectoren geplaatst waar ik mijn Tneon setjes kan inprikken. Deze worden geschakeld middels een solid State Relais(SSR), per uitgang 1 SSR. De SSR's worden nog uitgerust met een koellichaam, maar dat zal bij deze lage stromen niet nodig zijn, maar goed vooruit denken hè.

 

De arduino zal in het bezit zijn van een Real time clock (RTC) zodat een externe tijdschakelaar niet meer noodzakelijk is.

 

SSR: http://www.ebay.com/itm/111290465430 , kan tot 5A zonder koeling beweren ze

SSR Koeling: http://www.ebay.com/itm/281783236449 , better safe than sorry :)

RTC: http://www.ebay.com/itm/262231816801

 

Verwarming

De uitgang voor de verwarming zal ook geschakeld worden met een SSR en ga deze uiteindelijk alleen gebruiken voor een verwarmingsmatje van ~40W. Door middel van temperatuur sensoren in de grond (komt zo aan bod) kan de temperatuur goed geregeld worden --> nooit meer te warm of te koud.

 

Pomp

Uitgang voor de pomp wordt wederom geschakeld met een SSR. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een voedingsvat, maar ga ik nog niet gebruiken. Wellicht in de toekomst dat ik deze uitgang ga gebruiken in combinatie met de waterklep uitgangen (zie de 3 linkse XLR connectoren).

 

Temperatuursensoren

In totaal zullen er 4 temperatuur sensoren ingebouwd worden volgens het 1-wire principe. Ik kan de sensors allemaal op 1 lijn (connector) gooien, maarja dit ziet er leuk uit en kost geen drol :). 3 sensoren bevinden zich in de grond, op zo'n 5cm van de bodem om de bodemtemperatuur dus te meten, en 1 sensor boven het bladerdek.

 

[DS18B20] http://www.ebay.com/...A-/351264562780

 

Grondsensoren

Vorig jaar heb ik in China goedkope grondvochtigheidssensoren (o.O) gescoord, maar nooit gebruikt. Ik ga eens proberen of dit wat is om in ieder geval een indicatie te krijgen wanneer de plantjes water nodig hebben. Dit controleer ik tevens met een Blumat Digitale sensor (niet gekoppeld aan dit systeem), en een analoge van de intratuin. Ben benieuwd.

 

http://www.ebay.com/...s-/400985207745

Belangijk is het externe printplaatje. Hiermee 'kalibreer' je de sensor, in feite bepaal je het omslagpunt van droog of nat. Het idee is om deze zodanig in te stellen dat de sensor een signaaltje geeft als de plant te droog staat (bij benadering 300-400 mBar op de blumat)

 

Waterkleppen

Voor de gein ook nog een elektrisch regelbare waterklep besteld om de plantjes automatisch water te geven. Het idee is om per pot/plant 1 klein reservoir te pakken in combinatie met een waterklep zodat er automatisch water gegeven kan worden. Een eventueel extern systeem kan deze reservoirs weer bijvullen vanuit een voedingsvat. Of ik dit ga uitvoeren weet ik niet, maar goed het zit er in ieder geval op.

 

http://www.ebay.com/itm/331274289319

Let op, er is gekozen voor een knelaansluiting. Ik vind dat wat makkelijker werken dan de 1/2" schroefdraad

 

 

 

 

De behuizing ga ik lasersnijden als de componenten binnen zijn, en dan kan ik eens langzaam de elektronica beginnen te ontwikkelen. Opmerkingen of vragen? Stel ze gerust. De updates zal ik zo nu en dan posten.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi hoor ! Ben zelf niet zo technisch aangelegd en dan kan dit wel eens van pas komen

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste chinese artikelen zijn gearriveerd! Het zijn drie koellichamen voor de SSR's en komen gelukkig overeen met de standaardmaat. Afmetingen zijn ongeveer 80x50x50mm (L x B x H).

 

In het ontwerp zijn er 5 getekend, maar ga ze niet allemaal gelijk gebruiken. Als het werkt is het een kwestie van 2 extra bestellen.

 

gallery_42587_18726_218667.jpg

 

gallery_42587_18726_73185.jpg

 

Er is al wat voorwerk verricht voor SSR printplaat. Niet heel spannend (van links naar rechts)

 

- Ingangen SSR's (data signalen) (5x 2-polig schroefconnector)

- Links van het koelblok een schroefconnector om de SSR datapinnen aan te koppelen

- Koelblokje met SSR (grote blokken in het midden)

- Daarna nog een aantal schroefconnectors om de SSR op de printplaat aan te sluiten, en nog een 3-polige connector waarop de uitgang wordt aangesloten middels kabel

 

 

Printplaat schroefconnectors:

1729128.jpg

 

 

Elke uitgang van de SSR wordt afgeschermd met een zekering. Denk dat het een slow blow 2A zekering gaat worden, maar nog niet geheel uit.

 

Koelblokjes, in- en uitgangen zijn/worden uiteraard geaard.

 

Onderstaande (conceptuele) printplaat is 170x285mm groot, flinke jongen dus!

 

gallery_42587_18726_23310.png

 

Schema's geef ik pas vrij als alles getest is.

 

Meer updates als meer onderdelen binnen zijn.

 

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor die rottige iec connectoren voor de stroomvoorziening?

Powercon is 10x mooier, degelijker/bedrijfszekerder en veel veiliger ook als je t toch al mooi wilt maken...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks voor je input. Powercon is inderdaad mooi maar ik wil toch een iets universeler systeem, vandaar de keuze voor IEC. Mocht het me niet bevallen, dan is het een kwestie van andere connectors bestellen

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Lemonade

 

Ik ben benieuwd hoe het je is vergaan. Ben je verder gegaan? zo ja, heb je tijd voor een update?

 

Ik denk wel dat je erg ambitieus begonnen bent, maar ben daarom des te benieuwder. Heb je ook ervaring met de raspberry pi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...