Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Guest elmanito

Prominente Tegenstanders Van Cannabislegalisering Betaald Door Medicijnmakers

Recommended Posts

Guest elmanito

Nederland gold ooit als het meest liberale land ter wereld wat betreft drugswetgeving. Inmiddels heeft Uruguay cannabis gelegaliseerd en in de VS zullen na Colorado en Washington waarschijnlijk nog een hele rij staten volgen. In november dit jaar kan Oregon de derde staat worden waar cannabis geheel legaal wordt.

 

De publieke aversie tegen cannabis is in de VS de laatste jaren heel snel afgebrokkeld. Meer dan de helft van alle Amerikanen keurt legalisering goed, zo bleek uit een peiling van Gallup in 2013. Zestien Amerikaanse staten hebben bezit van kleine hoeveelheden gedecriminaliseerd zoals dat heet en 21 staten hebben wetgeving voor medicinale cannabisverstrekking.

 

Eind mei, vijf maanden nadat de eerste cannabis legaal werd verkocht in Colorado’s hoofdstad Denver, bleek de criminaliteit met 10 procent te zijn gedaald. Het aantal moorden was in een jaar tijd met de helft verminderd.

Magazine VICE heeft ontdekt dat veel onderzoekers die zich uitspreken tegen de legalisering van cannabis, worden betaald door grote farmaceutische bedrijven. Elke keer als deze mensen in het nieuws komen, worden hun banden met de medicijnindustrie verzwegen.

 

Neem bijvoorbeeld dr. Herbert Kleber van de Columbia-universiteit. Al verschillende keren heeft hij in de media gewaarschuwd tegen het gebruik van cannabis. Dezelfde dr. Kleber werkte onder meer als adviseur voor grote medicijnmakers, waaronder Purdue Pharma, Reckitt Benckiser (de producent van de pijnstiller ibuprofen) en Alkermes.

Kleber heeft veel invloed op het debat over cannabis. Zijn werk is onder meer aangehaald door de vereniging van politiekorpschefs van New York en door de American Psychiatric Association gepubliceerd als waarschuwing tegen het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden.

 

Een duidelijk geval van belangenverstrengeling? Uit vele studies is gebleken dat cannabis net zo goed werkt bij het verzachten van pijn als populaire pijnstillers. Farmaceutische bedrijven verdienen echter miljarden aan pijnstillers, waar in de VS ieder jaar 16.000 mensen aan overlijden. Onderzoekers zien cannabis als veilig alternatief voor opioïden als oxycodon. Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar aan 200.000 mensen oxycodon. Dat waren er tweemaal zo veel als in 2008.

Ook andere tegenstanders van de legalisering van cannabis hebben banden met farmareuzen. Dr. A. Eden Evins van de Harvard Medical School spreekt zich vaak negatief uit over cannabis. Toen Evins voor een artikel in het Journal of Clinical Psychiatry haar financiële banden moest onthullen, werd duidelijk dat ze in november 2012 door Pfizer en DLA Piper was ingehuurd als adviseur en onderzoeksgeld kreeg van Envivo, GlaxoSmithKline en Pfizer.

Pfizer kocht in 2011 het bedrijf King Pharmaceuticals op, dat verschillende pijnstillers maakt. Ook wil de farmaceut de pijnstiller Remoxy op de markt brengen.

 

Dr. Mark L. Kraus van de American Society of Addiction Medicine was in 2012 fel gekant tegen een wetsvoorstel dat medicinale cannabis moest legaliseren in Connecticut. Later bleek dat Kraus in de wetenschappelijke adviesraad zat van Pfizer en Reckitt Benckiser.

 

Het is duidelijk dat medicijnmakers nauwe banden hebben met de anti-cannabislobby. De grootste groepen die tegen de legalisering van cannabis zijn, waaronder de Community Anti-Drug Coalitions for America, blijken te worden gefinancierd door farmaceuten als Purdue Pharma en Alkermes.

 

[VICE]

© Copyright © NineForNews.nl

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is allemaal niet vreemd, zelfs volkomen normaal.

Ieder commercieel bedrijf heeft winst als voornaamste doelstelling. En als je dan als bedrijf, product A op de markt hebt dan zul je altijd proberen andere producten, die je marktaandeel kunnen bedreigen, uit de markt te houden of domweg te verdrukken. Een dergelijke strategie is van levensbelang voor zo een bedrijf.

- Adviseurs aan je binden die enige invloed hebben is een goede tactiek;

- Technische belemmeringen op werpen is een bekende tactiek (patenten);

- Formele belemmeringen opwerpen is een effectieve tactiek (keuringseisen, organisationele eisen);

- Kapitale drempels opwerpen is ook bekend. Denk hierbij aan de overdreven uitgebreide, soms zelfs irrationele testen doorlopen moeten worden voor het toegelaten krijgen van medicijnen. Een nieuwkomer op de markt kan die vaak niet bekostigen, of zelfs maar de doorlooptijd overleven.

In de discussie rond de acceptatie van cannabis als medicijn kom je voorbeelden van al deze tactieken tegen.

Als je buitenstaanders daar op wijst wordt je maar al te vaak gezien als zielige complotdenker. En dat is precies de reden dat ik dat hier even neer zet. Veel mensen zien deze informatie als complot-denkerij. Maar als je de discussie begint concurrentie tussen bedrijven en de nadelen die daar aan kleven voor de consument, dan kunnen juist dit soort dingen als voorbeeld gebruikt worden en dan vinden ze veel vaker gehoor bij buitenstaanders.

Misschien heeft iemand hier wat aan

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat dat plantje zo word tegen gewerkt is niet voor niks....

 

zit een hoop geld in de pharma industrie bleh maffia is der niks bij

Share this post


Link to post
Share on other sites

De stop roken campagnes worden ook gefinancieerd door alcohol-fabrikanten met een dubbele L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...