Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
phoenix

Wiet kweek, algemeen

Recommended Posts

1 Zaad

2 Toch Zaad

3 Het medium en de mest

4 Potgrootte

5 Werkwijze overpotten

7 Buiten

8 Stekken

9 Stekken - en dan ?

10 Drogen

11 5 planten of meer ?

 

 

1) Zaad

De meeste beginnende kwekers kopen flink wat zaad bij een coffeeshop of krijgen wat van vrienden en gooien dat in een pot met aarde. Meestal blijkt dan ongeveer tien procent uit te komen, waarvan 60% weer mannetjes zijn. Ze laten dan de mannetjes staan en als ze oogsten hebben ze veel bevruchte vrouwtjes. Als die kwekers echter bij een growshop een stekje hadden gekocht, wat goedkoper is dan zaad, als je bedenkt dat daar maar zo weinig van uitkomt, hadden ze een veel betere oogst gehad. Koop alleen zaad als je speciale soorten wiet wilt gaan verbouwen, of graag je vrouwtjes wilt laten bevruchten. Als beginnende kweker ben je veel beter af met stekjes.

 

2) Toch Zaad

 

Vaak hoor je dat je de zaadjes eerst in een bak met water moet leggen, en dan kijken welke zaadjes er ontkiemen. Maar dat is een slechte methode! Want meestal zijn de zaadjes al te ver ontkiemd en gaan ze dood bij het uitplanten. Het is veel slimmer om ze gelijk in aparte potjes te doen. Doe ze in potten van minimaal 10 cm diep. Anders kunnen de wortels zich zeer slecht ontwikkelen en krijg je vaker mannetjes. Van gekocht zaad komt meestal de helft uit, maar zaad dat je hebt gekregen meestal maar 10%. Dat komt omdat soms het al jaren bewaard is en het grootste deel van de kiemkracht verloren heeft. Houd de potten goed nat door er een stukje plastic overheen te leggen. Als je een klein wit streepje in de aarde ziet, is dat het begin van een kiemend plantje.

Haal gelijk het plastic eraf, anders stikt het kiempje. Nu moet de zaailing in het licht gezet worden. Buiten zetten kan, maar het beste is onder een paar tl-buizen. Houd het kiempje heel dicht onder de lampen. Dan zal het plantje het best groeien. Onder zwak licht zal het plantje zich juist heel erg uitrekken.Na ongeveer 5 tot 6 weken kan je zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Zie onderstaande tekening.

 

3) Het medium en de mest

Als je met weinig planten kweekt is het slimmer om gewoon potgrond te gebruiken. Je kan dan beter geen hydro-mengsels zoals steenwol gebruiken. Het kost bij die mengels namelijk erg veel tijd om je planten bij te mesten, ook stuit je snel op problemen zoals overbemesting, tekorten en ziektes. Potgrond is veel geschikter voor de kleine kweker. Je moet echter wel bedenken dat de wietplanten de beschikbare voedingsstoffen in de grond snel uitputten.

 

Daarom:

 

- Gebruik grote potten, zodat de wortels van de planten veel grond tot hun beschikking hebben, dan raken de voedingsstoffen in de grond minder snel op.

 

- Ververs zo nu en dan het bovenste laagje aarde. Ook helpt regelmatig verpotten goed. Dan krijgen de wortels steeds verse grond met volop voedingsstoffen.

 

- Mest bij. Ook als je zeer vruchtbare aarde gebruikt kan een beetje mest geen kwaad.

 

Het is eigenlijk noodzakelijk, de plant zal beter groeien, groter worden en grotere buds produceren. Het beste is om tijdens de groei een stikstofrijke meststof te gebruiken, zoiets als Terra Vega. (te verkrijgen bij de growshop) Tijdens de bloei kan je het beste een meststof gebruiken met veel FOSFOR. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld Terra Flores. Dat is heel compleet, je hoeft geen andere kunstmest te gebruiken en niet zo duur.

Een kweker die geen zin heeft om veel tijd te besteden aan z'n planten kan het beste tijdens de groei kristalvoeding gebruiken. Dat is een goede meststof die behalve stikstof ook fosfor (en andere stoffen) bevat die zorgen voor een goede bloei. Het is overal verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de supermarkt, het zit in kleine witte busjes met een gele deksel.

Naast vloeibare meststoffen kan je ook compost of normale mest gebruiken. Tegenwoordig wordt guano (vleermuizenmest) bijvoorbeeld veel gebruikt, omdat deze mest veel fosfor bevat. Verder kan je koeiemest, compost of iets anders gebruiken. Een goeie "formule" voor een medium is bijvoorbeeld:

 

- 1 deel potgrond (of bemeste tuinaarde)

- 1 deel perliet (of kattebak korrels)

- 1 deel mest (visemulsie, wormenmest, compost, guano, etc.)

- een paar handjes kalk.

 

Potgrond maakt het medium zwaar (anders vallen de planten om) en houd veel water vast. Ook bevat het een kleine maar complete hoeveelheed voedingsstoffen.

Perliet (of andere korrels) is een structuurverbeteraar. Het medium wordt luchtiger en raakt niet verstikt.

De mest zorgt ervoor dat je niet zoveel vloeibare kunstmest hoeft te geven. En het is zeer belangrijke voor een goeie oogst.

De kalk zorgt ervoor dat de meststoffen beter opgenomen kunnen worden door de planten. Voeg je geen kalk toe dan wordt het medium waarschijnlijk te zuur. (als je niks anders hebt kan je schoolkrijt fijnstampen, dat is ook gewoon kalk)

 

4) Potgrootte

 

Veel wietkwekers gebruiken te kleine potten voor hun planten. De wortels kunnen zich dan niet optimaal ontwikkelen. De plant zal daardoor langzamer groeien en bij een veel te kleine pot zelfs bijna niet groeien. De ervaring leert dat zeker in de groeitijd de wortels de pot zeer snel vullen. Verpot daarom snel over en gebruik grote potten. Je kan stekken het beste opstarten in potten van 20 cm lang en 15 cm breed. Verpot daarna nog minimaal een keer naar potten van ongeveer 30 cm lang en 20 cm breed. Als je de planten buiten in de zon laat staan verpot dan nog vaker naar grotere potten, omdat de groeitijd meestal langer is.

Als je niet zeker weet of de wortels de pot helemaal hebben gevuld, haal dan gerust de wortelkluit even uit de pot. Meestal zal je dan ontdekken dat de wortels de hele pot gevuld hebben en ze tegen de randen van de pot aan zitten.

Je kan ook voor een aantal planten 1 grote pot nemen (bijvoorbeeld een bak van 1 m2 voor onder een natriumlamp. Dan benut je de ruimte optimaal. Het enige nadeel is dat je de planten niet kan verplaatsen (bij ziektes, rot, plagen, etc.).

 

5) Werkwijze overpotten:

 

"kneed" een beetje in de pot, of schraap met een mes langs de randen, zodat de wortels loskomen. Als het goed is heb je dan een vaste klomp aarde in je handen met overal witte sliertjes eruit stekend.Pak een groter pot, liefst met gaatjes onderin, zodat het afvalwater eruit kan lopen. Bedek de gaatjes wel scherven zodat de grond er niet uit valt of stroomt. Druk de aarde altijd goed aan (niet persen, maar wel compact). Zet dan de wortelkluit op de aarde en vul de aarde aan langs de randen. Ook hier geldt: goed aandrukken met je vingers.

Als de stekken geworteld hebben in een ander medium, zoals steenwol of vermiculiet, kan je die kluit ook gewoon op de aarde zetten en de wortels zullen gewoon uitgroeien in de aarde. Geef na overpotten flink water en reken er op dat de plant meestal een paar dagen nodig heeft zich te herstellen om vervolgens op volle kracht door te groeien.

 

6) Buiten:

 

Als je planten buiten in de volle grond staan ligt het erg aan de grond of bijmesten nodig is. Als de planten in zwarte aarde staan, met wat compost of iets dergelijks is het zeker niet nodig. Staan je planten echter in een soort zandbak, is het slim om wel bij te mesten met bovenstaande meststoffen. Doe je dit niet, dan zal het wortelgestel groot worden, opzoek naar betere grond en zal de plant zelf klein blijven.

 

7) Stekken

Als je een top van je planten hebt gehaald (zodat de zijtakken harder groeien), kan je twee dingen doen:

- Je rookt de tak op als voorproefje

- Je stekt de top

Het voordeel van stekken is dat je in korte tijd weer een nieuw plantje hebt. En je kan genoeg roken van de bladeren die je zo nu en dan van de moederplant afhaalt.

 

8) Wat voor tak?

 

De top van de plant wortelt het beste. Maar ook zijtakken zijn goed te gebruiken. De tak moet echter wel minimaal 3 vertakkingen hebben, met daaraan verschillende bladeren. Hoe groter de stek en hoe meer vertakkingen, hoe sneller die wortelt.

Als de plant eenmaal bloeit is het erg moeilijk om nog te stekken, denk dus vooruit en neem een stekje als de plant nog aan het groeien is.

 

9) Stekken - In een bakje water?

 

Ja, dat kan. Maar de plant zal dan niet erg snel gaan wortelen. Het zal makkelijk een maand of twee duren. Soms nog langer. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de stengel niet genoeg zuurstof krijgt. Na een paar dagen is alle zuurstof "uit" het water en heeft de stengel weer nieuw nodig om wortels te vormen.

Daarom moet je eens in de paar dagen (liefst elke dag) het water verversen. Een aquariumpomp, die lucht in het water pompt, werkt ook heel goed.

Een andere oplossing om de stek sneller te laten wortelen, is om een luchtig mengsel te kiezen. Je kan de stek bijvoorbeeld gelijk in potgrond of stekaarde zetten. Wel is het van belang dat je de aarde heel goed nat houdt. Speciale mengsels zoals steenwol of vermiculiet werken nog beter. Deze mengsels houden veel zuurstof en water vast. Als je geen steenwol of vermiculiet wil kopen, gebruik dan bijvoorbeeld porgrond met kattebakkorrels. Zelf heb ik ook zeer goede ervaring met "oase". Dat is dat zachte spul waarin kerststukjes staan. Vraag ernaar bij de bloemist.

 

Voordelen:

 

- Het is goedkoop (2,50 voor een groot blok)

- Het is makkelijk te gebruiken, gewoon klein blokje nemen en die tot de helft in een bakje water zetten.

- Het wortelt heel goed. (uit eigen ervaring beter (sneller) dan steenwol en perliet.

 

10) Stekken - En dan?

 

Als de stek eenmaal kleine witte puntjes langs de stengel krijgt weet je dat het goed gaat. Als er zich echt wortels beginnen te vormen (witte slierten met haartjes) dan moet het stekje in een medium (als het in water stond). Doe dit erg voorzichtig, anders beschadigen de wortels. Stond het stekje al in een medium (bijvoorbeeld een blokje oase), dan kan je als dat medium vol van wortels is, het stekje echt uitplanten.

Het blokje kan je zo in een pot met aarde steken. De wortels groeien dan vanzelf door de hele pot.

 

Het hele proces zal wel een maandje in beslag nemen. Maar dan heb je wel weer een nieuw plantje, die je weer kan stekken en weer en weer ....Het stekje is altijd precies gelijk aan de "moederplant". Dat kan handig zijn: Je kent de plant tenminste goed (potentie, grootte, weerbaarheid tegen ziektes, etc.) maar als je voor eigen gebruik kweekt wordt het wel wat saai, altijd dezelfde wiet. Ook schijnt het zo te zijn dat stekken buiten twee weken later gaan bloeien dan de moederplant (opgekweekt uit zaad). Verder willen de meeste kwekers die voor zich zelf wiet verbouwen wel eens wat andere soorten proberen. Dus ben je dan weer aangewezen op zaad.

 

11) Drogen

Als je besloten hebt dat de planten geoogst moeten worden, haal dan achter elkaar de takken eraf of snij in een keer de stengel door. Hang de plant of takken op z'n kop te drogen. Span een oude waslijn of een stuk touw in een donkere ruimte. (bergkast, gangkast, lege kamer, etc.) Het is belangrijk dat de ruimte donker is, anders gaat er erg veel potentie verloren. Laat de deur van de kast op een kiertje open, zodat de ruimte een beetje geventileerd is. De temperatuur moet tussen de 10 en de 25 graden liggen. (bij koude temperaturen groeien schimmels gemakkelijker!)

Laat de toppen ongeveer een week Maak ze schoon, haal de bladeren en stengels eraf en rook ze op. (of wat je er ook mee doet) Als je ze wil bewaren, verpak ze dan luchtdicht. Dus niet alleen in zo'n zakje met wietblad erop, maar meerder zakjes die wat beter afsluiten. Berg de zakken op in KOELKAST. Dan blijft de wiet veel langer goed en beter van kwaliteit.

 

12) 5 planten of meer?

Wettelijk is het verbouwen van wiet helemaal verboden.

Men gedoogt de kleinschalige teelt echter. Sinds kort is de nieuwe regel: vier planten wordt gedoogd.BELACHELIJK! En het wordt steeds erger, over een tijdje wordt het kweken misschien helemaal verboden. Veel kwekers hebben lak aan de overheid en bepalen zelf wel hoeveel planten ze hebben.

 

Mensen die liever in de gedoogzone blijven kunnen het dus het beste bij 4 planten houden. Maar je kan natuurlijk wel wat extra planten in tuinen zetten van mensen die je goed kent. Dan kan dat hele gedoogbeleid je niets maken.

Als je dus thuis 4 planten hebt onder lampen, wil je natuurlijk toch een zeer grote opbrengst. Soms wordt er gezegd dat de opbrengst per plant ongeveer vastligt, maar dat is niet waar. Als jij jouw 4 planten 2 keer zoveel ruimte, licht, goede verzorging geeft, dan zal de opbrengst ongeveer even groot zijn als van tien "normaal gekweekte" planten. Zelf heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om 5 planten onder 4 tl-buizen op te kweken. Of bijvoorbeeld 5 planten onder 1 natriumlamp. Je moet de planten dan wel wat langer laten groeien, maar de opbrengst is ongeveer hetzelfde als bij 10 of 25 planten onder diezelfde lamp. Ook zorg ik voor grotere potten dan normaal en krijgen ze veel ruimte. Je moet echter nooit de planten twee keer zoveel mest geven!! Dan gaan ze namelijk snel dood.

 

Bron (2xweer vergeten...)

Volgens mij klopt de nr telling niet:p :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit AS Grow : Zeer onnodig quoten. Bij het antwoorden in een topic gebruiken we de add reply knop. Lees de sticky hier!

 

(En aan nieuwe leden verzoeken we ze zich voor te stellen in de daarvoor bedoelde sectie, zoals in je welkomstmail is verzocht.

Enne No Do. For sure. )

 

 

 

Kan ik ook "gebruikte" kattebak korrels gebruiken voor verbetering van mijn grond voor groei/bloei?

Voor de duidelijkheid zonder de stront, wel zit er de urine in!

Is dat een do do of een don´t do?

Zeker gezien het feit dat het voor medisch gebruik is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't do, want:

 

Ureum (zit in urine)

Wordt omgezet in ammoniak door bacteriën (vinden je planten niet lekker)

Die ammoniak wordt weer omgezet nitriet (vinden je planten niet lekker) en/of in nitraat (vinden planten wel lekker).

Deze reductie duurt een poosje, en wil je niet in je pot hebben plaatsvinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

High Phoenix,

 

Op zich is het natuurlijk goed om af toe een korte uiteenzetting te geven.

Maar bij sommige aspecten hebben we wel onze bedenkingen.

 

Ten aanzien van je tekst over het gedoogbeleid, willen we uitdrukkelijk melden dat je opmerking ten aanzien van het voorstel om planten bij bekenden te plaatsen niet serieus kan worden genomen. Zoals je zelf al stelt is het houden van cannabis planten in beginsel altijd een strafbaar feit. Dus het adviseren om te plaatsen bij anderen is adviseren tot het aanzetten van een strafbaar feit waarbij anderen worden betrokken.

 

We nemen aan dat je hiervoor geen verantwoordelijkheid wilt dragen?

 

Op zich wil het gedoogbeleid zeggen dat het strafbaar feit de dader niet strafbaar maakt. Maar dat is voor hier natuurlijk iets te ingewikkeld om op in te gaan.

 

Groeten uit Eindhoven,

 

AS Grow

Share this post


Link to post
Share on other sites

@phoenix, Staan toch wel een paar dingen in waar ik het niet mee eens ben, en die hier op het forum het tegendeel van is bewezen.

 

1. Zaad,.....Meestal blijkt dan ongeveer " tien procent " uit te komen.

2. Toch zaad,.....Doe ze in potten van minimaal 10 cm diep. Anders kunnen de wortels zich zeer slecht ontwikkelen en " krijg je vaker mannetjes ".

Van gekocht zaad komt meestal de helft uit, maar " zaad dat je hebt gekregen meestal maar 10% ".

4. Pot groote,.....En bij een veel " te kleine pot " zelfs bijna niet groeien.

7. Stekken,....En je kan genoeg roken van " de bladeren " die je zo nu en dan " van de moederplant afhaalt ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

quote "Het voordeel van stekken is dat je in korte tijd weer een nieuw plantje hebt. En je kan genoeg roken van de bladeren die je zo nu en dan van de moederplant afhaalt."

 

blaadjes roken is niet mijn ding ik ben benieuwd of veel mensen dat doen ,

 

iemand vertelde mij dat ze in austalie zelfs die blaadjes kauwen ...

 

maar ik heb liever een toppie

 

ik dacht trouwens dat je stekken het best kon trekken van een plant in het vegatieve stadium ..

 

ik kan mij haast niet voorstellen dat je die blaadjes smoked :welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry dat ik het zeg, maar ik denk dat jij zelf ook nog wel wat kan opsteken van dit forum..

 

Vind het dan ook een beetej misleidende informatie zo nu en dan..

 

JL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Phoenix : Laatst actief 24 December 2002 - 00:26

:welcome:

 

Grtz. Aad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...