Ga naar inhoud


2,5 kwadraat


20 replies to this topic

#1 parve

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1063 Posts:

Gepost 27 oktober 2013 - 22:26

hey luitjes


vroeg me af hoeveel lampen kan je op een 2,5 kwadraat van 45 mtr zetten? En maakt de afstand nog iets uit wat betreft je schakelkast en je huis? Aangezien ik in mijn schuurtje wat wil maken dus er zit wel wat afstand tussen huis en schuurtje.

thx parve

#2 Torsti

    At your service!

  • Admin
  • 6083 Posts:

Gepost 27 oktober 2013 - 22:47

Hoi Parve,
de manier waarop je de kabels gaat leggen maakt
wel uit.
Geposte afbeelding

Gaat het kabel door elektro-buizen mag je niet meer dan 24 amp trekken.
Wordt het kabel los gelegd mag je niet meer dan 27 amp trekken.

Info is van:
Kabel- und Leitungsdimensionierung und Auswahl
von ‹berstrom-Schutzeinrichtungen van ABB


Groetjes
Torsti
Santa-Shiva´s, Sannie Style
Kronocaine,28 Santa-Shiva,28 x "31" (1,2 g/w),
28 x 31,Zilver Shadow´s,Mammoth-kweek ,28 x S5 Super Shiva´s
KnutselenKnip-Kist, Schakelkast

#3 racker

    דרך

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 7141 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 08:32

Gewoon een 5 aderige 4mm2 trekken.
Calve pindakaas.....wie is er niet groot mee geworden.....

#4 jadasveel

    Volwaardig lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip
  • 631 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 09:39

Waarom gaat krachtstrook 3x25a gewoon door 6 kwadraat als ze het aanleggen van enexis? Op jouw grafiek staat 46 ...

#5 Grow Weed

    Drifter In de Orde van de Groene Nassau

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3387 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 10:27

denk dat dat met de marge te maken heeft, enexis zal wel uit voorzorg aanlegen voor 45 a en uitendelijk maar voor 25 a laten gebruiken ? neem aan dat ze dan 5 aderig 6 kwadraat gebruiken.

dan warmen je kabels ook wat minder op

Deze post is bewerkt door Grow Weed: 28 oktober 2013 - 10:28


#6 DonBone

    10 groene tenen

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip
  • 2890 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 10:38

Bekijk Post Grow Weed, op 28 Oct 2013, 10:27, zei:

dan warmen je kabels ook wat minder op
Dit, en minder verlies tijdens transport naar de woning/bedrijfruimte.

Deze post is bewerkt door DonBone: 28 oktober 2013 - 10:40

amnees, op 31 mei 2010 - 20:56 , zei:

watch out! nu komen de 2,5 gram de watt sprookjes! wacht ik ga even m'n pyjama aandoen en in bed liggen

"praat niet over jezelf, dat doen wij wel als je weg bent"

"ik zeg maar zoo, das korter als dierentuin"

#7 parve

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1063 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 16:17

hoi luitjes

thx allemaal voor de reacties, maar ik vroeg me af is het moeilijk om een nieuwe kabel te trekken
is dat iets wat ik zelf kan doen of heb je daar echt een electricien voor nodig? Ik heb de kabel zelf
nog niet gezien moet er nog naar kijken weet dus niet hoeveel aders die kabel heeft. Ging er eigenlijk
van uit dat het maar een 2,5 kwadraat ader was. Maar begrijp dus dat er ook meer aders in die kabel
zitten. Zie in het schuurtje wel stekker zitten aan de muur voor krachtstroom... dus wie weet.

Maar zelf nieuwe kabel trekken is dat moeilijk?

gr parve

#8 racker

    דרך

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 7141 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 16:25

Nee hoor, misschien met een beetje hulp voor het aansluiten.
Calve pindakaas.....wie is er niet groot mee geworden.....

#9 parve

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1063 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 17:00

kan je me een beetje een idee geven hoe dat moet kan ik inschatten of dat binnen mijn beperkte kwaliteiten valt of dat ik iemand anders
daar voor moet gaan inhuren.

#10 cityboxer

    Extreme kweker

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip
  • 2417 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 19:48

Weet je hoe veel ampere de stop/automaat is die naar die kabel toe gaat? Er staat ook het een en ander in de electrohoek of klussen met whazzup dacht ik over deze dingen.

Als je maar 16A automaat hebt dan heeft een hele zware kabel ook geen nut. Al is wat DonBone zegt wel waar; je hebt minder verlies. Maar 2,5mm2 is normaal 16A tot 25A. Maar boven een bepaalde lengte wordt aangeraden niet meer dan 16A er door heen te gooien. Als jouw automaat 16A is 2,5mm2 voldoende voor die afstand dacht ik.
I will solemnly stand by every statement I've stated...

#11 parve

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1063 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 20:12

thx luitjes

voor alle bezorgde pb's ''maar ik ga zelf niet aan krachtstroom zitten of iets dergelijks'' Wil alleen effe een globale inschatting kunnen maken
hoe dit precies moet en of het uberhaubt wel nodig is om nieuwe draden te trekken ed. Ik wil gewoon geen door gebrande draden in de grond
hebben dus kan het beter meteen effe goed maken zodat er geen problemen onstaan in de toekomst.

Wat betreft de stoppen ed dit moet ik nog effe na gaan kijken zodt ik precies weet hoe dit nou precies zit gelukkig valt dat nog wel in mijn
beperkte electro kwaliteiten,,

gr parve

Deze post is bewerkt door parve: 28 oktober 2013 - 20:14


#12 Podhead5x

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1141 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 20:18

Hoor hem helemaal niet over krachtstroom praten !


Is het wel krachtstroom ?
Groetjes Podhead........

#13 cityboxer

    Extreme kweker

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip
  • 2417 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 20:36

Krachtstroom heeft uiteraard meer capaciteit, tenminste als dat professioneel is aangelegd...
I will solemnly stand by every statement I've stated...

#14 Podhead5x

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1141 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 20:45

Bekijk Post parve, op 27 Oct 2013, 23:26, zei:

hey luitjes


vroeg me af hoeveel lampen kan je op een 2,5 kwadraat van 45 mtr zetten? En maakt de afstand nog iets uit wat betreft je schakelkast en je huis? Aangezien ik in mijn schuurtje wat wil maken dus er zit wel wat afstand tussen huis en schuurtje.

thx parve


Ik zie nergens het woord krachtstroom , iedereen gaat daar maar vanuit . :)
Groetjes Podhead........

#15 cityboxer

    Extreme kweker

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip
  • 2417 Posts:

Gepost 28 oktober 2013 - 22:17

Bekijk Post parve, op 28 Oct 2013, 17:17, zei:

Zie in het schuurtje wel stekker zitten aan de muur voor krachtstroom... dus wie weet.

Ik ging er niet vanuit. Mijn verhaal was gebaseerd op 230v. Maar hij noemde het wel en voor de volledigheid voeg ik er aan toe dat daar andere regels voor gelden dan voor hetgeen ik eerder vermeldde :)
I will solemnly stand by every statement I've stated...

#16 Grow Weed

    Drifter In de Orde van de Groene Nassau

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3387 Posts:

Gepost 29 oktober 2013 - 08:06

Bekijk Post Podhead5x, op 28 Oct 2013, 20:45, zei:

Bekijk Post parve, op 27 Oct 2013, 23:26, zei:

hey luitjes


vroeg me af hoeveel lampen kan je op een 2,5 kwadraat van 45 mtr zetten? En maakt de afstand nog iets uit wat betreft je schakelkast en je huis? Aangezien ik in mijn schuurtje wat wil maken dus er zit wel wat afstand tussen huis en schuurtje.

thx parve


Ik zie nergens het woord krachtstroom , iedereen gaat daar maar vanuit . :)
hier mischien ?

Bekijk Post parve, op 28 Oct 2013, 16:17, zei:

Zie in het schuurtje wel stekker zitten aan de muur voor krachtstroom... dus wie weet.

Deze post is bewerkt door Grow Weed: 29 oktober 2013 - 08:07


#17 parve

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1063 Posts:

Gepost 29 oktober 2013 - 10:03

nee zit geen krachtstroom zover ik weet zag alleen wel stekkers aan de muur zitten voor krachtstroom dus
van daar dat ik zei wie weet..? Maar ik ga er denk ik maar een electromannetje bij halen want gaat me allemaal
weer boven de pet en geshokeerd ben ik iedere morgen al als ik naast mijn vrouwtje wakker word...

Tis nu allemaal nog maar verkenningsfase effe kijken wat de opties zijn...

#18 Grow Weed

    Drifter In de Orde van de Groene Nassau

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip Pip Pip
  • 3387 Posts:

Gepost 29 oktober 2013 - 10:20

dan zou ik idd gewoon een nieuw 3,5 kwadraat kabel naar de schuur laten trekken, afgezekerd op 16 amp, kan je leuk met 3 600 watt lampjes + rand aperatuur aan de slag

#19 moskoufiets

    Volwaardig lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip
  • 383 Posts:

Gepost 18 december 2013 - 02:11

@Growweed: Wacht eens effe. Is dat niet een beetje te krap? Gezien elke huis een 25A hoofdzekering heeft en hij ongeveer 15.6 (3600watt) zal gebruiken. Betekend toch dat hij ongeveer 9A op 230 (ongeveer 2000watt) over heeft voor andere toepassingen. Hoeft er dan maar een strijkijzer en stofzuiger aan te staan en de stoppen knallen eruit.

... Tenzij je onder de meter gaat sjoemelen :o Nou in dat geval wel je geïsoleerde gereedschap gebruiken en je zelf aarden kan het nooit mis gaan.

#20 Xtreme

    Harde kern lid

  • Full member
  • Pip Pip Pip Pip
  • 1265 Posts:

Gepost 18 december 2013 - 08:57

Bij de meeste woningen met een enkelvoudige fase-aansluiting is de hoofdzekering 35 ampère. Bij drie fase aansluitingen wordt er meestal afgezekerd op 25 ampère per fase. De hoofdzekering(en) kun je meestentijds laten verzwaren tot 80 ampère per fase. Als argument voor zwaarder afzekeren kun je aandragen: ik ga koken op inductie en ik ga een sauna aanschaffen.
Wat geeft de adelaar om het gebalk van een ezel.