Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

cityboxer

Natuurlijke spint en trips bestrijding

Recommended Posts

Ik zie vaak en veel problemen met spint en trips. Ik heb hier zelf ook wel eens last van gehad en ben op zoek gegaan naar oplossingen. Ik zie vaak dezelfde oplossingen. Stofzuigers, saté prikkers, spuiten, dompelen etc. En dat werkt in de meeste gavallen ook. Probleem ontstaat echter wanneer deze duiveltjes resistent worden of dat je in de laatste fase van je ronde zit en niet je toppen onder de chemicaliën wilt spuiten. Ik stuitte tijdens mijn zoektocht al snel op natuurlijke vijanden van spint en trips. Zoals roofmijt. Waarom gebruikt niet iedereen dat? Geen idee want in de glastuinbouw wordt het al lang op effectieve manier gebruikt. ;)

 

Begrijp me niet verkeerd; ik dompel mijn stekken altijd voordat ik ze in de groei zet en bespuit ze dan de eerste week nog een paar maal met ieder willekeurig anti-spint middel. Maar vanaf dan ga ik verder met natuurlijke bestrijding vanwege de voordelen onder het volgende kopje.

 

De voordelen

Met een beetje onderzoek had iedereen deze info zelf kunnen vinden maar vanwege de vele vragen hieromtrent verwacht ik niet dat er veel mensen zijn die dit doen dus presenteer ik het op een presenteerblaadje. In Wageningen hebben ze er ook natuurlijk ook onderzoek naar gedaan. Daar is mijn stukje ook gebaseerd. Roofmijt heeft een aantal voordelen. Door het inzetten van roofmijten wordt resistentie tegen de gebruikte middelen vermeden. De roofmijt komt bovendien op plaatsen die met de spuit onbereikbaar zijn. Met roofmijten in het gewas is er verder minder kans dat een plaag plotseling uit de hand loopt.

 

Soorten

Er zijn een aantal verschillende soorten roofmijt. De één kan beter overleven in warme of droge omstandigheden en de ander eet meer dan de ander. Afhankelijk van je omstandigheden kun je dus verschillende roofmijten uitzetten. Geschikte roofmijten ter bestrijding van spint: zijn: Phytoseiulus persimilis, Amblyseius californicus en Amblyseius andersoni. Roofmijten eten alleen de eitjes en larven maar niet de volwassen trips. Geschikte roofmijten ter bestrijding van Trips zijn: Amblyseius andersoni, Amblyseius cucumeris en Amblyseius californicus.

 

Introductie in het gewas

Voor het introduceren van roofmijten is de slagingskans het grootst bij gewassen met een aaneengesloten bladerdek aangezien roofmijten zich dan beter over het gewas kunnen verspreiden. Een gesloten gewas zorgt ook voor een voor de roofmijt gunstiger microklimaat met een relatief hoge luchtvochtigheid (liefst >60%) en gematigde temperatuur (liefst < 30oC). Bij een te lage luchtvochtigheid drogen de eieren van de roofmijt uit. Hierin verschilt de Entocare-stam (TETRIX), waarbij de luchtvochtigheid minimaal 40% moet zijn. Bij een temperatuur boven de 30ºC is Phytoseiulus minder effectief.

 

Preventief; aanwezig voedsel

Ik heb persoonlijk geen ervaring met het in leven houden van de roofmijt die ik uit heb gezet. Ik zet roofmijt preventief om de drie weken uit voor het geval de roofmijt door gebrek aan spint of alternatief voedsel uitgestorven is. Roofmijt is echter niet echt goedkoop (€40 per 25m2) dus zorgen voor een alternatieve voedingsbron kan voordeliger zijn. Roofmijten met een beperkt menu, bijvoorbeeld roofmijten die alleen spint eten, kunnen alleen in het gewas geïntroduceerd worden als de plaag al aanwezig is. Dit heet curatief uitzetten. Roofmijten die behalve de plaag ook andere insecten, mijten, stuifmeel en schimmelsporen eten, kunnen in het

gewas worden uitgezet voordat de plaag aanwezig is. Zij houden zich dan in leven met die andere voedselbronnen en schakelen over op de plaag op het moment dat deze in het gewas komt. Het introduceren van roofmijten in het gewas voordat de plaag aanwezig is, heet preventief uitzetten. Aanwezigheid van alternatief voedsel, zoals stuifmeel in bloeiende planten, vergroot de kans dat roofmijten zich na preventief uitzetten in het gewas kunnen handhaven.

P. persimilis is een specialist in het bestrijden van spint en kan zich hierdoor moeilijk in stand houden als er geen spint in het gewas te vinden is. Wanneer de omstandigheden in het gewas ongunstig zijn voor roofmijten, bijvoorbeeld door droogte of gebrek aan voedsel, zullen roofmijten snel in aantal afnemen. Om het risico op een plaag dan te beperken, kan gebruik worden gemaakt van kweekzakjes en kweeklinten. Gedurende één tot twee maanden komen hieruit roofmijten het gewas in lopen. In de zakjes hebben de roofmijten reserve voedsel. Na 4 tot 6 weken moeten de zakjes/linten worden vervangen.

 

Acuut inzetten

Als je ondanks de preventieve behandeling van je plantjes toch nog spint hebt, of als je gewoon helemaal niks hebt gedaan aan preventie :( DAN is er nog de mogelijkheid om bij lichte aantasting roofmijt uit te zetten. Voor wat betreft spint kan P. persimilis worden ingezet, dit beestje is het meest effecief tegen spint. In het geval er geen gesloten bladerdek in het gewas is of er zich droge, hete omstandigheden voordoen, dan kan beter worden gekozen voor A. californicus als alternatief voor P.persimilis.

Als er sprake is van zware aantasting dan is het aan te raden om een bespuiting uit te voeren met een middel dat niet schadelijk is voor roofmijten (Selectieve gewasbescherming). Tevens moet ook worden geschat of er voldoende roofmijten aanwezig zijn om na de bespuiting de plaag verder op te ruimen of dat (extra) roofmijten moeten worden ingezet.

 

Selectieve gewasbescherming

Het kan voorkomen dat de roofmijten de plaag onvoldoende onder controle kunnen houden. Correctie is dan mogelijk door een bespuiting uit te voeren met een selectief middel als: Floramite, Torque, Apollo, Nissorun, of NeemAzal. Deze middelen doden wel de plaag, maar zijn weinig schadelijk voor roofmijten.

 

Kosten

In het onderzoek door de universiteit van Wageningen kwam nog het volgende naar voren: Vaak wordt gedacht dat geïntegreerde bestrijding standaard veel duurder is dan chemische bestrijding. Het in kaart brengen van deze kosten bij enkele bedrijven heeft aangetoond dat dit een misverstand is.

 

 

Ik kan uit persoonlijk ervaring zeggen dat wanneer ik de eerste week dompel en spray (met ieder willekeurig middel) en vervolgens iedere 3 weken roofmijt uit zet, ik en mensen die ik ken nooit meer last hebben gehad van spint. Ik ken ook mensen die de eerste 3 weken spuiten en pas daarna de roofmijt uitzetten om wel een biologisch wietje te kweken en tegelijk zeker zijn dat ze later geen ongewenste spint uitbraak krijgen.

 

Verkrijgbaarheid

Vaak kun je bij de growshop natuurlijke bestrijdingsmiddelen bestellen. Ook via internet heb ik het gedaan. Een website waarmee ik ervaring heb is de volgende:

Ecogrow

 

Entocare assortiment

Entocare

 

Entocare TETRIX webshop:

Entocare TETRIX

Entocare TETRIX roofmijt kan een rh% van 45% overleven. Dit in tegenstelling tot de meeste andere stammen/leveranciers waarbij ze minimaal 75% nodig hebben.

 

 

 

Aanvullingen zijn welkom!

 

Greetz,

 

CB :lol:

Edited by cityboxer
  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lees meer over geïntegreerde bestrijding en daarmee samenhangende aspecten bij:

www.gezondeboomteelt.nl

www.telenmettoekomst.nl

www.biobest.be

www.koppert.nl

www.syngentacropprotection.nl

www.entocare.nl

www.milieumeetlat.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

gebruik altijd preventief roofmijt die gaat er bij mij in aan het einde van de 18/6 periode, een paar dagen na de laatste keer dat ik gespoten heb tegen spint..

hou er wel rekening mee dat ze pas na een dag of 10 actief zijn...

 

wel eens stekken met spint gehad maar nog nooit een oogst verloren of hoeven spuiten in de bloei..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selectieve wasbescherming

 

Voor degene die welk roofmijt uit heeft gezet of uit wil zetten maar zijn spint niet onder controle krijgt en nog extra wil spuiten dan kun je dat via dit email adres bestellen. Discreet verzonden.

 

Apollo is doodt de larven en eieren.

Floramite doodt de levende mijten.

Zijn assortiment is groter zoals Fortimec etc.

 

Hierop kun je hem bereiken:

vertimec**********

 

 

 

Als iemand gebruik heeft gemaakt van de hierboven genoemde websites/email addressen of van plan is dat te doen dan graag even ervaringen hier neer zetten!

 

Greetzzz

 

CB

Edited by Art
Geen e-mail adressen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry Art, wist niet dat ik er geen emailadres in mocht gooien. Ik heb hier wel een advertentie van die persoon:

Geen links naar verboden gif voor particulieren!

 

 

Hier nog even een kaartje met de middelen die werken in combinatie met natuurlijke vijanden. Groen is goed met natuurlijke vijanden. Geel en lichtgeel kan gecombineerd worden met natuurlijke vijanden, maar het is niet onschadelijk dus zo weinig mogelijk spuiten.

 

gallery_31853_16277_1400876.jpg

 

gallery_31853_16277_305864.jpg

Edited by Art
Geen links naar Vertimec etc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier een paar Roofmijt vriendelijk gewasbeschermingsmiddelen

Floramite, Apollo, nissorun, borneo, envidor, massai, torque, bolido

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier nog een linkje voor middeltjes die je in combinatie met roofmijt kunt gebruiken.

Edited by cityboxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom staat dit nergens als inzetbaar middel, zo bio als maar kan en pakt ze bij de wortel aan?

 

Veel van de ander vermelde hebben zo hun 'eigenaardigheden' (oa Vertimec) waar Neem niet veel kwaad kan doen (op de zeer bittere smaak en vieze geur na dan maar bio toch :whistle: ).

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aanvullingen zijn juist welkom. Maar wat zeg je? Jouw spul doodt dus wel spint maar niet de roofmijt? Want dat is wat ik bedoel met selectieve gewasbescherming.

 

En wat bedoel je met vieze geur en smaak? Aan het eindproduct of gewoon in de kamer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ city: mooie info! heb goede verhalen gehoord over koppert en entocare, allemaal erg behulpzame mensen.

 

ook heb ik erg goede ervaringen met neem olie (en neem tonic=met emulgator van zeepnoot en meurt minder en lost beter op in water)

zowel preventief als curatief(?)

 

http://www.organicneem.com/

http://www.organicne...cification.html

http://www.organicne...ology_data.html

http://www.organicne...ts_control.html

 

 

tonic:

http://www.organicne...advantages.html

 

zoals hierboven verteld kan je er dus ook de bovenkant van je medium mee aanpakken waar de larven zitten

 

zover ik me heb laten vertellen is er wel veel kwaliteids verschil tussen de verschillende merken neem-olie

dit zou zitten in het verschil tussen koude/warme persing

 

naast dat het insecten aanpakt heeft het ook en anti-septische werking, wat inhoud dat het schimmelsporen ook dood.

neem olie is bekend als goed inzetbaar tegen o.a Meeldauw

 

bijna een wonder middel te noemen..

 

[edit: bevat ook nog kleine hoeveelheid N-P-K en spoorelementen.. dus ook nog een bladvoeding!]

 

 

 

 

 

bij de toepassing op gewervelde dieren zijn geen bijwerkingen bekend.

Anders ligt dit bij insecten, Neemextracten zijn uitstekende biologische insecticiden en kunnen in de land- en tuinbouw met succes toegepast worden. Wetenschappelijke onderzoekingen hebben aangetoond dat de werkstoffen uit de Neem insecten niet direct doden maar verhinderen dat ze zich voortplanten of vervellen kunnen. Het is duidelijk dat deze werking enige tijd in beslag neemt. Het effect zal dan ook pas na enige tijd, 1-2 weken, zichtbaar zijn. In Neem werden meer dan 40 werkstoffen gevonden maar de onderzoekingen zijn nog steeds in volle gang. Dit verklaart het brede werkingsspectrum van de Neem producten. De olie bestaat voor 10-20% uit biologische actieve bestanddelen waarvan de belangrijkste azadirachtin, meliantriol, salannin, nimbin ennimbidin zijn.

Vooral azadirachtin is effectief in de bestrijding van meer dan 200 soorten insecten en schimmels.

  • werkt op het hormoonsysteem en verhindert dat larven zich kunnen ontwikkelen
     
  • verhindert vraat
     
  • verhindert door de geur dat met Neem behandelde planten aangevreten worden
     
  • is ongevaarlijk voor nuttige insecten zoals bijen en gewervelde dieren
     
  • verstoort de ontwikkelingscyclus van schimmels

Neemextracten kunnen ingezet worden bij de bestrijding van alle soorten luizen, mijten (ook huisstofmijt), cicaden, draadwormen (nematoden) en schimmels bijv. meeldauw.

Het is natuurlijk van belang de effecten op andere delen van de voedselketen te onderzoeken. Het is echter gebleken dat Neem geen zichtbare nadelige invloed heeft op dieren die van de insecten leven.

[bron: http://www.anthemis....is/neemtoe.htm]

 

zie dat plagron het ook verkoopt:

http://www.plagron.c...ighty-neem.aspx

 

Greetz Skunkmonster

:vape:

Edited by skunkmonster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er staat dat het geen nadelig effect heeft op dieren die van de insecten leven. Ik ga hierbij uit van vogeltjes die insecten eten en kikkers die vliegen eten etc. Maar wat als het roofdier zelf ook een insect is zoals de roofmijt? Want als het de roofmijt doodt dan is het hele effect weg.

 

Het idee van selectieve pesticiden is dat de roofmijt uitgezet kan worden en die roofmijt zal in principe de plaag onder controle houden. Dit werkt natuurlijk nog beter in hokjes waar constant gedraaid wordt omdat daar vaak resistentie optreedt tegen pesticiden en spint in rottige hoekjes zitten waar roofmijt wel bij kan. Je gebruikt de SELECTIEVE pesticiden dan alleen als er onverhoopt tóch een uitbraak van spint komt en je dus even een handje moet helpen. Daarbij moeten echter de roofmijten niet gedood worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@city

NIET redeneren vanuit roofmijt inzet bij Neem.

 

Als je Neem (preventief) inzet heb je helemaal geen roofmijt nodig omdat het de insecten populatie steriel maakt dus sterft vanzelf uit.

Roofmijten eten geen blad/plantmateriaal en omdat de populatie ongedierte zeer rap afneemt bij Neem inzet zullen de mijten op zoek moeten naar andere hapjes, Neem werkt via orale inname door insecten van behandeld materiaal.

 

Ik moest wel lachen, je zou maar een gewerveld insect zijn dat met Neem te maken krijgt:

bah wat een vies hapje om te kotsen maar ik moest toch eten

.. he ik heb geen honger meer en ik kan swaffelen wat ik wil ik bereik er niks meer mee en mijn hele familie is uitgeroeit in no-time WTF?

 

Check echt eens hoe Neem inwerkt op de levenscyclus van bepaalde insecten en je vraag over schadelijk is daarmee meteen beantwoord denk ik.

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier een paar Roofmijt vriendelijk gewasbeschermingsmiddelen

Floramite, Apollo, nissorun, borneo, envidor, massai, torque, bolido

 

Roofmijtvriendelijk ja, maar zo giftig als de pest.

 

Ik ben het helemaal eens met Lostchild en Skunkmonster, neem is DE oplossing.

Bio-organisch, plant, dier en mensvriendelijk.

Werkt geweldig tegen een breed scala aan ongedierte en heeft ook nog een plantversterkende en verzorgende eigenschappen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roofmijt is DE oplossing. Dit combineren met een ander middel door dag 1 de stekken in neem-olie of ieder ander spint middel te dompelen (liefst biologisch) en dan in week 2-3 roofmijt (liefst de stam die ik aangaf hierboven vanwege tolerantie voor lage RH%) uitzetten en eventueel in week 5 nogmaals herhalen om een uitbraak aan het eind van de kweek te voorkomen. Als je het al hebt nog een extra kolonie er in gooien tussendoor. Dát is in mijn optiek ideaal.

 

Wat Amnizzia aangeeft is inderdaad niet ideaal, maar een volledige oogst opgeven ook niet. Dus voor de NOOD NOOD gevallen waarbij het preventief uitzetten niet heeft gewerkt is er dan nog die optie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flesje Neem Olie, aanlengen en 2x spuiten preventief tegenover een leger roofmijten en giftige goedjes om de cyclus te doorbreken is de keuze die je hebt komt het op neer.

 

Met Neem pak je alles aan omdat het aan de plant vreet en zo besmet wordt (direkt al), met de andere manieren hoop je dat je alles te pakken krijgt en moet je blijven herhalen want je weet maar nooit :rolleyes:

 

Ver in de bloei (als 1e aanzet is geweest) kun je niks meer spuiten want dat breekt niet op tijd af en dan zijn mijten en wantsen nog je enige optie zowat (behalve dan klimaat dingen maar dan ligt rot ed weer op de loer).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik gebruik m`n neem-tonic vanaf de stek/zaailing, 2x per week, tot aan de 1e bloeiverschijnselen, daarna zou evt een mooi moment zijn voor de natuurlijke vijanden uit te zetten.

Maar met de neem alleen heb ik al geen last meer van ze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus ook geen masai voor jou krasi??

Ik heb nu PVP en die olie van jou staan dat lijkt me toch wel genoeg ofnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geen masai man, dazz puur gif, de neem-olie is voldoende, bij de eerste bloeiharen zou je dan bv roofmijt uit kunnen zetten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masai lachten ze me hier vierkant uit, die Vertimec resistente rakkers die op de s5 zaten die ik ooit kreeg.

Spruzit was ook zowat, ze gingen lekker in bad leek het wel.

 

Gelukkig kon ik de lv naar 90% brengen en heb daarna de spint nooit meer terug gezien.

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waardevolle topic,

bij deze sticky!

 

Topic graag schoonhouden!

 

Groetjes

Torsti

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt Torsti. Dat is leuk, het doel was inderdaad iedereen op een volledige manier informeren om een biologisch eindproduct te verkrijgen. Ik zie nog zo veel onkunde bij mensen op het forum omtrent dit toch veel voorkomende probleem...

 

Conclusie:

Stap 1: Je stekken behandelen neem-olie en/of vervolgens in hoge luchtvochtigheid van 90% zetten

Stap 2: Roofmijt uitzetten, desgewenst na een aantal weken een volgende kolonie uitzetten

Edited by cityboxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

tot aan de eerste bloei verschijnselen preventief spuiten met neem 1x in de week ( of 1x in de 2 weken)

 

dan zou je zodra de bloei intreed als spuiten geen optie is.. altijd nog roofwants/mjit of iets dergelijks kunnen uitzetten

 

al denk ik persoonlijk dat alleen de neem voldoende is

[bron: http://www.wietforum.nl/topic/103903-natuurlijke-spint-en-trips-bestrijding/page__view__findpost__p__1251152)

Edited by skunkmonster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja neem olie is mooi Skunkmonster maar als je planten in flinke toppen hebben meer sproeien (toprot) en je kunt nog altijd spint van andere planten buitenshuis of binnenshuis meenemen. Preventief na een aantal weken roofmijt uitzetten zorgt er voor dat als er al spint aanwezig is deze onder controle worden gehouden voordat je in de laatste twee weken je hele oerwoud vol spinnenwebben hebt hangen. Spint is een nachtmerrie en de meeste kwekers krijgen er mee te maken als ze zelf geen moeders hebben etc. Om dan eens of twee maal per rondje preventief roofmijt uit te zetten is geen overbodige luxe en de kosten wegen zeker tegen de baten op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...